lauantai 25. kesäkuuta 2011

Kylmäsavumakrillisalaatti

N.4-5 annosta

Valmistusaika 40 minuuttia


Tämän kylmäsavumakrillin ostin Tallinnasta Kalamajan kalatorilta ja otin sen pakastimesta ulos sekä tein salaatin siitä ennen Juhannusta. Luulin, että ostin kuumasavustettua makrillia, mutta olinkin yllättynyt kun se oli kylmäsavustettu makrilli. Sekin on erittäin hyvä. Olin unohtanut, miten ihana rasvainen ja hyvämakuinen kala on makrilli. Tein makrillista lämpimän kalasalaatin ja käytin salaattikastikkeeksi sitä sama persilja-valkosipulipestoa, mitä laitettiin munakoisorullille, koska pidin siitä pestosta erittäin paljon. Mielestäni tämä pesto sopii myös rasvaisen kalan kanssa.






½ isosta savumakrillista
70 g / 1 rasia ruotsalaista Babyleafmix salaattia (sisältää rucolaa, babypinaattia ja roomansalaattia)
n. 200 g Rainbow’n Fusilli tricolore pastaa
1 pieni sipuli
1 iso tomaatti
2 keitettyä kananmunaa
iso pala oranssia paprikaa

Persilja-valkosipulipesto:
1 iso kokonainen valkosipuli
iso nippu persiljaa
1 dl oliiviöljyä
merisuolaa
rouhittua mustaa pippuria
sitruunamehua

Ensiksi fileoi makrilli. Sitä on helppoa leikata selkäruodosta irti. Käytä salaattiin vaan yksi fileepuoli, koska kala on suolainen. Poista nahka sekä leikkaa pois myös vatsan ruodot kelmuineen. Poista pihdeillä myös isot kylkiruodot. Leikkaa fileestä n. 5 mm paksuiset palat.

Huuhtele kunnolla salaatti ja ravistele siitä vesi pois.
Huuhtele paprika ja tomaatti sekä leikkaa niistä pitkät suikaleet. Kuori sipuli ja leikkaa siitä myös pitkät ohuet suikaleet. Kuori munat ja leikkaa munaleikkurilla niistä sektorit. Huuhtele persilja ja kuori valkosipulinkynsi sekä hienonna ne valmis.

Keitä pasta suola ja oliiviöljyvedessä.

Sen aikana kun pasta kypsyy, tee pestokastike. Kaada pannulle öljy ja kuumassa öljyssä alussa kuullota valkosipuli ja sitten lisää persilja sekä kuullota sitä vaan muutaman hetken ajan, että persilja pehmenee, mutta säilyttää raikkaan vihreän värin. Lisää ripaus suolaa ja pippuria sekä loraus sitruunamehua.

Kun pasta on kypsä, kaada siltä vesi pois ja kasa kerrossalaatti. Ensiksi nosta syvän kulhon pohjalle puolet pastasta. Sen jälkeen nosta puolet salaatista. Salaatin päälle lado ympyrään puolet paprikan, tomaatin ja sipulin suikaleista. Lado myös yhden munan sektorit ja puolet makrillin paloista. Lusikoi yhden salaattikerroksen päälle puolet pestokastikkeesta.

Tee toinen samanlainen salaattikerros.

Huom! Luulin, että teen siitä lämpimän salaatin, mutta pasta ja kastike jäähtyvät nopeasti, vaikka saman tien kasasin salaatin eikä se ollut syömisen aikana enää lämmin. Niin, että vaan Kylmäsavumakrillisalaatti.

Tarjoiluehdotus: Alku- tai välipala.

4 kommenttia:

  1. Njam savukalasalaattia, slurps'.
    Suloista suvisunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Salaatti ja suolainen savukalasalaatti kesäpäivänä ovat hyviä. Tämä vaihtoehto pastan kanssa on myös sopivasti ruokaisa ja sen syömisen jälkeen voi hyvällä mielellä jatkaa päivää tai odottaa pääruokaa. Olin kirjoittamassa sinulle hyvää työviikkoa, mutta sitten muistin, että olet lomalla... Kauniista auringoista lomaviikkoa sitten. Ja muista suolainen kalasalaatti!

    VastaaPoista
  3. Voi, saisipas tuollaista herkkusalaattia. Koskaan en ole kylmäsavustettua makrillia syönyt, vaikka monenmoista kalaa olenkin... mistähän sitä saisi hankittua Suomesta, ei melläpäin ainakaan akupoissa ole tuollaista, ainoastaan lämminsavustettua ja sipulista yms mitä savumakrillifileiden päällä on.

    VastaaPoista
  4. Hei Mimmi M! En tiedä, mistä saa kylmäsavustettua makrillia Suomessa. Voi käydä katomassa kalatukussa. Jos olet Eestissä kylmälaukun kanssa matkustamassa, sitten katsoo siellä kalatiskejä. Olin unohtanut, miten jalo kala on juuri kylmäsavumakrilli, ihana rasvainen. Se on Pohjois-Atlantin ja Pohjanmeren kala, esiintyy myös todennäköisesti Länsi-Itämerellä. Muistan miten kerran näin ruokaohjelmaa, missä Pohjois-Ranskassa Atlantin valtamerestä käytiin makrilleja pyydystämässä ja rannassa savustamossa savustettiin tuoreita makrilleja!!! Voit kuvitella, mikä maku, tuoksu ja kaunis kultainen sävy!!!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...