perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kamakäkid eli kamapallot (eestiläinen keittiö)

9 kpl

Valmistusaika 15 minuuttia

Inspiroituna omasta viimeisestä postauksesta Kama (eestiläinen keittiö) ja niistä ajatuksista, mitä se herätti, etsin internetistä Kamakäkid ruokaohjeen ja löysin sen eestiläisestä sivustosta Kokaraamat. Se vastaa eniten niille kamapalloille, mitä lapsuudessa Viljandimaalla olen pari kertaa syönyt. Minä tiedän niitä kamapalloja kyllä Mulgimaan perinneruokana ja olen syönyt niitä lapsuudessa jossain kesätapahtumassa, missä Mulgimaan kansanpuvuissa naiset niitä tarjosivat. Löysin muutamia toisiakin eestiläisten ruokablogaajien kamapallojen reseptejä, missä oli käytetty tuorejuustoa, rusinoita, halvaata jne. Oli minullakin pakko laittaa oma käsi peliin ja antaa vanhalle perinneruoalle oma sävy. Lisäsin alkuperäiselle ohjeelle hasselpähkinärouhetta ja söin kamapalloja maitokahvin kanssa, koska ne ovat mielestäni sellaisia kylmiä leivonnaisia jos näin voi sanoa. Kamapallot maistuivatkin yllättävän hyvin vaikka ennakkoluulolla lähestyin asiaa. Esi-isimme söivät kuitenkin hyvänmakuista ruokaa vaikka kamapallojen valmistamisen aikana ajattelin, että olipas ruokalista esivanhemmilla: pääruoan kanssa piimää/maitoa ja leipää sekä jälkiruoaksi piimää/maitoa ja leipää….. Kamapalloja kannattaa valmistaa kun olet kansallis-romanttisella mielellä ja heinänkorret ovat jääneet heinäpellolla kävelemisestä varpaiden väliin.
1 ½ dl piimää
n. 2 dl kamajauhoja
3 tl juoksevaa luomuhunajaa
ripaus suolaa
n. ½ dl hasselpähkinärouhetta

Päälle:
3 tl sokeria
2 tl kamajauhoja
hasselpähkinärouhetta

Kaada aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Pyörittele käsissä kamamassasta samankokoiset pienemmät pallot ja sitten pyörittele niitä sokeri-kamajauhotsoesessa lautasella. Nosta pallot aluselle ja ripottele päälle runsaasti hasselpähkinärouhetta ja vähän lautaselle jäänyttä sokeri-kamajauhoseosta.

Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan kamapalloja syödä piimän, kokkelipiimän tai maidon kanssa. Niin miten sanoin, minä söin niitä maito-kahvin kanssa. Kamapallojen syömisen aikana voi palloja vielä "dipata" alusella olevilla pähkinäpaloilla.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun.

2 kommenttia:

 1. Tuo kama kuulostaa talkkunajauholta.
  Menikö arvaus ihan harakoille vai osuiko oikeaan?
  Kesällä herkkuruoka on viili/piimä kera talkkunajauhon.
  Varsinkin hellepäivinä, jolloin tuntuu siltä ettei mikään maistu.
  Helteistä, muttei kiperää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hei Tarina! Ei mennyt harakoille. Lue edellisen postauksen Kama kommentteja, siellä käytiin Anonyymin ja Anjan kanssa keskustelu kamasta. Tuli mieleen sellaisia ruokia, mitkä ovat melkein samat niin Suomessa kuin Eestissä: suomen korvapuustit ja eestin kanelipullat; perunasalaatti, veriletut, munavoi ihan samanlainen onkin.

  Kauniista helleviikonloppuna sinullekin. Kävimme tytön kanssa karusellilla ja saippuakuplia puhaltamassa. Sinulla on ihana kiharapäinen lapsenlapsi! Meidän tytöllä ovat laineet hiuksissa.

  VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...