sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Voileipäkakku Kevät

12 palaa

Valmistusaika 1 h 30 h + 1 h jääkaapissa maustumista ennen levitteen päälle levittämistä









18 tummaa leipäviipaletta / 2 ½ pkt Fazerin Tummaa leipää (Must leib)
12 viipaletta valkoista paahtoleipä / Rainbow’n vehnäpaahtoa

Tonnikalatäyte:
3 rasiaa / 3x185 g vaaleaa tonnikalaa vedessä
5 kirsikkatomaattia
½ salottisipulia
3 kovaksi keitettyä kananmunan valkuaista
1 rasia / 200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl majoneesia
pippurisekoitusta
suolaa
paprikajauhetta
chilijauhetta

Katkaraputäyte:
250 g keitettyjä ja sulatettuja katkarapuja (pakastepussista)
1 rasia / 200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl majoneesia
pieni pala tuoretta kurkkua
iso nippu tuoretta tilliä
sitruunamehua
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
rouhittua mustaa pippuria
suolaa
iso nippu ruohosipulia

Levite kakun päälle ja reunoille:
2 rasiaa / 2x100 g maustamatonta tuorejuustoa
majoneesia
suolaa

Kukat:
5 kovaksi keitettyä kananmunan keltuaista
majoneesia
suolaa
kokonaisia mustia pippureita

Nurmikko:
ruohosipulin paloja ja pieniä tillinoksia

Leikkaa leipäviipaleilta reunat pois. Kaikilla viipaleilla pitää jäädä samankokoisiksi.

Sekoita monitoimikoneessa ensiksi tonnikalatäyte.

Aseta kakkualustalle kakkupaperi. Lado sen päälle kakun pohjaksi 6 tumman leivän viipaletta vierekkäin. Levitä tasainen kerros tonnikalatäytettä tumman leivän päälle. Aseta 6 vaalean leivän viipaletta tonnikalatäytteen päälle vierekkäin niin ettei jää rakoja leipäpalojen väliin.

Nyt pitää lusikoita tonnikalatäyte monitoimikoneen kulhosta toiseen kulhoon, pestä yhdistelmäkoneen kulho ja osat, kuivata ne sekä valmistaa katkaraputäyte monitoimikoneessa.

Levitä katkaraputäytettä vaalean leivän päälle. Lado taas kerros 6 viipaletta tummaa leipää katkaraputäytteen päälle.

Levitä tumman leivän päälle taas tonnikalatäytettä. Sitten lado taas 6 viipaletta vaaleata leipää tonnikalatäytteen päälle.

Levitä toisen kerran katkaraputäytettä vaalean leivän päälle ja lopuksi lado tummia leipiä päällimmäiseksi kerrokseksi.

Voi sormilla työntää leipäviipaleita tiiviimmäksi jos huomaat rakoja kakussa. Jos kakku on keskeltä korkeampi, sitten voit laittaa pienen leikkuulaudan kakun päälle sekä sen päälle sopivan painon. Varo, jos on liian raskas paino, se painaa täyteen leipäkerrosten välistä liian paljon ulos. Levitä täytettä leipäviipaleiden päälle näin, ettei sitä valu kerrosten välistä ulos. Laita kakkualustalle kansi/kupu päälle ja nosta kakku tunniksi jääkaappiin maustumaan.

Valmista levite kakun päälle. Sekoita kaikki aineet keskenään. (Minulla tuli tosi hyvänäköinen tasainen kreemi).

Valmista myös kukkamassa. Vaahdota puulusikalla kulhossa kaikki aineet niin, että kananmunankeltuaiset ovat tasaista sametista massaa.

Nosta kakku jääkaapista ulos ja levitä lastalla tuorejuustolevite ensiksi kakun reunoille ja lopuksi sen päälle. (Minulla oli tasan sen verran tuorejuustolevittä, että sitä juuri sopivasti riitti. Minua ei häirinnyt, että tummaa leipää jäi vähän näkyviin. Mielestäni se antoi lisäarvoa kevätkakulle, koska toukokuun alussa on luonnossa vasta ensimmäiset kukat kukkimassa ja vähän vihreää ulkona. Jos haluat paksumman levitekerroksen kakun päälle, sitten osta 1 rasia tuorejuustoa lisää).
Lopuksi tee pursottimella keltaiset kukat kakun päälle ja pistä yksi kokonainen musta pippuri sen päälle koristeeksi. Leikkaa ruohosipulista n. 5 mm pituisia paloja ja pudota niitä kukkien väliin. Samoin pudota pieniä tillinoksia kukkien väliin.
Laita kakkukupun kansi kakun päälle ja nosta se jääkaappiin sekä anna maustua ainakin 3-4 h ennen tarjoilua.

Huom! Voileipäkakku kostui erittäin hyvin. Sitä oli hyvä kakkulapiolla leikata. Kakku piti kauniisti ryhtinsä ja maut sopivat kevääseen erittäin hyvin. Minulla jäi täytteitä yli, mutta en osannut etukäteen niin tarkka suunnitella, miten paljon täytettä kakkuun kuluu. Täytteet söimme voileivän päällä pois ja leivän reunoista puolisoni teki valkosipulinleipiä. Minulla oli 1 pullo / 225 ml Hellmann’s majoneesia ja koko se pikkupullo majoneesia meni kakkuun. Ostin majoneesin Prismalta, elikkä Hellmann’s majoneesia löytyy Suomessa. Kakkukupun kannen alla kakku säilyi raikkaana ja tuoreena.

Kaiken kaikkea erittäin hyvin onnistunut voileipäkakku!

Tarjoiluehdotus: Juhlapöydälle.

8 kommenttia:

  1. Onpas hauskan näköinen voileipäkakku, kivan erilainen. Maukas myös varmasti! Itse teen tosi harvoin, mutta vieraisilla aina kyllä maistan :)
    Toukokuu tohinaa täynnä, paljon ei ehdi koneella nyt olla. Ihanaa kevättä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Hei Omenaminttu! Se oli taas tilauskakku. Valmistin sen Äitienpäivän viikonlopuksi ja meillä oli kaksi syytä juhlia: syntymäpäivää sekä Äitienpäivää. Mielestäni kakku onnistui erittäin hyvin, maut, ulkonäkö, kaikki kokonaisuus. Niin minullakin kiirettä pitää, reseptit odottavat jonossa julkaisemista. Kauniista kevättä sinullekin! Miksi niin kaunis kausi luonnossa on aina niin kiireinen? Ihan koulupenkistä alkaen. Huomasin kiinnostavan spelttivohvelin ohjeen sinulla, menen tarkemmin tutustumaan myöhemmin.

    VastaaPoista
  3. Ihana voileipäkakku, upeaa. :)

    VastaaPoista
  4. Maiju, kiitos! Olen itsekin kovin tyytyväinen.

    VastaaPoista
  5. Onpas pirteän näköinen kaakku!
    Blogissani on jotain sinulle kuuluvaa.
    Käyhän noutamassa!
    Virkistävää vesisadepäivää!

    VastaaPoista
  6. Miten kaunis päivä! Jääkiekon kultamitali ja hieno tunnustus minulle. Kiitokset, kiitokset, kiitokset Tarina! Pääni on onnesta ihan sekaisin.

    VastaaPoista
  7. Onpa kaunis kakku ja herkullisen kuuloiset täytteet! Meinasin jo tehdä saman suolaisen juustokakun pojan ristiäisiin kuin mikä oli tytölläkin, mutta nyt aloinkin miettimään tämän puolesta. Hmm. Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  8. Hei Rva Patalintu! Mielestäni sillä kakulla on kevääseen sopivat raikkaat maut, katkaraputäyte on miedompi ja tonnikalatäytteen maku dominovampi. Se on sopivasti vatsaa täyttävä kakku, eikä ole kovin raskasta syömistä. Fazer Eestin Tummaa leipää (Must leib) on aika hyvin ainakin täällä Espoossa marketeissa myynnissä ja sillä on vähän makeaa makua. Muistuttaa Saaristolaisleipää. Se on myös pehmeä ja siksi vaalean paahtoleivän kanssa hyvin yhteensopiva. Toki voi sen tumman leivän vaihtaa Pirkan ruisvuokaleipään. Kakku on kokeilemisen arvoista. Kiva kun se miellytti silmää. Kauniita ristiäisiä teille!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...