perjantai 2. marraskuuta 2012
Lohi aiolissa – Lôhe aiolis
Tämä ohje on saanut virikkeitä keittokirjasta Välimeren keittiö: Espanja (h.f.ullmann, 2007). Löysin sieltä hyvän ohjeen Merikrotti aiolissa, mutta minä päätin käyttää merilohta, koska sitä kalaa helpommin saa kaupoista. Tykkään suunnattomasti siitä yksinkertaisesta ruuasta, aioli-kastike antaa niin herkun miedon valkosipulin maun ruualle ja tekee siitä ylellisen.
4 annosta
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia
4 x 140 g lohipaloja ilman nahkaa
6 d l kalalientä
1 kg perunaa
vehnäjauhoja
3 valkosipulin kynttä
3 kananmunakeltuaista
noin ½ dl oliiviöljyä aioli-kastikkeeseen
oliiviöljyä paistamiseen
hienonnettua ruohosipulia
Kiertele lohipalat vehnäjauhossa ja ruskista niitä kuumalla pannulla oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Siirrä syrjään.
Paista isossa kasarissa kuorittuja ja viipaloituja perunoita voimakkaalla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kalaliemi ja hauduta 25 minuuttia. Kun perunat ovat pehmeitä, kaada ne liemen kera isoon uunivuokaan ja aseta perunoiden päälle lohipalat.
Kuori ja viipaloi valkosipuli. Pane kulhoon ja lisää kanankeltuaiset. Sekoita sauvasekoittimella vähitellen öljyä lisäten, kunnes muodostuu kermainen kastike. Lusikoi kastiketta lohipalojen päälle.
Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kala on pinnalta kullanruskea. Koristele ruohosipulilla. Tarjoile keitetyn parskaalin kera.
***
Olen saanud selle toidu tegemiseks idee kokaraamatust Vahemere köök: Hispaania (h.f.ullmann, 2007), soome keelne raamat. Leidsin sealt retsepti Merikurat aiolis, aga mina otsustasin kasutada merelôhet, sest seda on lihtsam poest saada. Minule meeldib väga see lihtne toit, aioli kaste annab sellele hôrgu pehme küüslaugu maitse, mis teeb toidust luksusliku.
4 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 15 minutit
4x140 g nahata lôhetükke
6 dl kalaleent
1 kg kartuleid
nisujahu
3 küüslaugu küünt
3 kanamunakollast
umbes ½ dl oliiviôli aioli-kastmesse
oliiviôli praadimiseks
hakitud murulauku
Pöörita lôhetükke jahus ja pruunista neid kuumal pannil ôlis umbes 5 minutit. Pane need kôrvale.
Prae 10 minutit kuumas ôlis kôrge äärega pannil koorituid ja viilutatuid kartuleid. Lisa kalaleem ja hauta 25 minutit. Kui kartulid on pehmed, kalla need koos leemega suurde ahjuvormi, aseta lôhetükid nende peale.
Koori ja viiluta küüslauk. Pane see kaussi ja lisa kanamunakollased. Sega saumikseriga vähehaaval ôli lisades kuni moodustub koorene kaste. Tôsta kastet lusikaga lôhetükkide peale.
Prae 250 kraadis 10-15 minutit kuni kala on pealt kuldpruun. Kaunista murulauguga. Serveeri keedetud broccoliga.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti