perjantai 8. huhtikuuta 2016
Murea ja mehukas karitsan entrecôte - Mure ja mahlane talle entrecôte
Minulla on jäänyt kirjoituspöydälleni Pääsiäisen karitsan entrecôten resepti pyörimään. Teen siitä nyt postauksen, että voisin täysillä keskittyä kevään keveyteen. Ennen Pääsiäistä etsin netistä hyvää karitsan entrecôten ohjetta, mutta niitä on niin vähän. Lopuksi päätin valmistaa lihan minulle jo tuttuun tapaan, isossa uunivuoassa, missä ritilä on vuoan sisällä ja liha on ritilällä, uunivuoan pohjalla on lihaliemi ja vuoka on lihan kypsymisen aikana foliolla peitettynä. Näin lihasta tulee murea ja mehukas. Lihaliemen voi siivilöimisen ja jäähtymisen jälkeen kaada rasiaan, laittaa pakastimeen ja käyttää keiton tai kastikkeen valmistamiseksi.
Pääsiäisen aikana minä shoppailin ja kuntoilin enkä viitsinyt panostaa juhlapöytään. Sainkin monia kivoja ostoksia tehtyä. Aurinkoisilla säillä kävin Espoon Keskuspuistossa sauvakävelemässä ja tein nousevilla kuntopolun pätkillä nopeita intervalleja. Hiki lensi ja hyvä oli olla.
2-3 annosta
Valmistus 3 tunti ja 20 minuuttia
Lihaliemi:
7 dl kylmää vettä
1 iso oksa rosmariinia
2 oksaa timjamia
Himalajan ruususuolaa
kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä
3 valkosipulin kynttä
1 keltasipuli
670 g / 3 kpl karitsan entrecôte’a
oliiviöljyä paistamiseen
Maustesekoitus:
3 rosmariinin oksan lehtiä
7 oksaa timjamin lehtiä
3 valkosipulin kynttä
½ rkl Himalajan ruususuolaa
jauhettua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä
Kaada kylmä vesi ison uunivuoan pohjalle. Lisää yrttioksat, suola ja kokonaiset mustapippurit ja laakerinlehdet. Kuori ja paloittelee valkosipulin kynnet ja keltasipuli sekä lisää uunivuokaan. Laita ritilä vuokaan.
Ota karitsan liha huoneen lämpöön 30 minuuttia ennen valmistamista. Valmista maustesekoitus. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna yrtit ja sekoita kulhossa kaikki maustesekoituksen aineet keskenään. Levitä maustesekoitus lihapaloille ja laita karitsan liha vuokaan maustumaan noin 30 minuutiksi.
Ruskista liha kuumalla öljypannulla hellan levyllä kauttaaltaan sekä nosta isoon vuokaan ritilän päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista uunin keskitasolla 150-175 asteessa 2 tuntia tai kunnes liha on pehmeä ja kypsä.
Nosta uunivuoka uunista ja kääri liha folioon lepäämään noin 20 minuutiksi. Viipaloi karitsan entrecôte’n palat ja tarjoilee uunijuureksien, perunasoseen ja punaviinikastikkeen kera.
***
Mul on jäänud oma kirjutuslauale Lihavôttepühade talle entrecôte’i retsept pöörima. Teen sellest postituse nüüd ära, et saaksin täielikult keskenduda kevade kergusele. Enne Lihavôttepühi otsisin netist head talle entrecôte’i retsepti, aga neid on nii vähe. Lôpuks otsustasin valmistada liha endale juba tuttaval moel, suures ahjuvormis, mille pôhjal on rest ja liha on küpsemas resti peal, aga ahjuvormi pôhjas on lihaleem ja ahjuvorm on liha küpsemise ajal kaetud fooliumiga. Nii tuleb lihast mure ja mahlane. Lihaleeme vôib kurnamise ja mahajahtumise järgi kallata plastmasskarpi ja panna sügavkülma ning kasutada tulevikus supileemeks vôi kastmepôhjaks.
Lihavôttepühade ajal mina käisin shoppailemas ja harrastasin tervisesporti ning ma ei viitsinud keskenduda peolauakatmisele. Saingi teha mitmeid häid oste ja siis kui oli päikselisi päevi, käisin Espoo Keskpargis keppidega kôndimas ja terviseraja tôusvatel lôikudel tegin kiireid intervalle. Higi lendas ja hea oli olla.
2-3 portsjonit
Valmistus 3 tundi ja 20 minutit
Lihaliemi:
7 dl külma vett
1 suur oks rosmariini
2 tüümiani oksa
Himaalaja roosisoola
musta pipra terasid
2 loorberilehte
3 küüslaugu küünt
1 mugulsibul
670 g / 3 tükki talle entrecôte’i
oliiviôli liha pruunistamiseks
Maitsesegu:
3 rosmariini oksa lehti
7 tüümiani oksa lehti
3 küüslaugu küünt
½ sl Himaajala roosisoola
jahvatatud mustapipart
½ dl oliiviôli
Kalla külm vesi suure ahjuvormi pôhjale. Lisa ürdioksad, sool, pipar ja loorberilehed. Koori ja tükelda küüslaugu küüned ja mugulsibul ning lisa ahjuvormi. Aseta rest vormi pôhjale.
Vôta talle liha toatemperatuurile 30 minutit enne liha valmistamist. Valmista maitsesegu. Koori ja haki küüslugud. Haki ürdid ja sega kausis kôik maitsesegu ained omavahel läbi. Määri maitsesegu lihatükkidele ja aseta tükid vormi sisse maitsestuma umbes 30 minutiks.
Pruunista talle entrecôte kuumal ôlipannil kôikidelt külgedelt ning tôsta suurde ahjuvormi resti peale. Peida vorm fooliumiga ja jäta liha kohale ôhuruumi. Küpseta liha ahju keskmisel temperatuuril 150-175 kraadis 2 tundi vôi nii kaua kuni liha on küpse.
Tôsta ahjuvorm ahjust välja ja kääri liha fooliumisse tômbuma umbes 20 minutiks. Viiluta liha ja serveeri ahjujuurviljade, kartulipüree ja punase veini kastmega.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Koskaan en ole saanut lapaselta maistuvaa lammasta.
VastaaPoistaTämäkin resepti saa veden herahtamaan kielelle!
Karitsa on hyvä. Kokeilemaan vaan. Kaunista kevättä!
VastaaPoista