perjantai 19. huhtikuuta 2013

Haukipyörykät - Haugipallid



4 annosta
Valmistus 40 minuuttia

700 g nahatonta haukifileetä
1 keltasipuli
2 isoa kananmunaa
korppujauhoja
hienonnettua tilliä
hienonnettua ruohosipulia
jauhettua valkopippuria
suolaa

iso mukillinen maitoa
1-2 rkl vehnäjauhoja
voita
ruokaöljyä
vettä tai hauen ruodoista keitettyä kalalientä (en suosittele lisätä kastikkeen joukkoon kaupasta ostettua kalalientä tai -fondia, se peittää hauen oman maun)

Jos sinulla on ison hauen filee, sitten poista pihdeillä haukifileestä selkäruodoista. Leikkaa fileestä pienemmät palat ja jauhaa jauhelihamyllyssä kala. Kuori sipuli ja leikkaa myös sipuli paloiksi ja jauhaa se jauhelihamyllyssä.

Lisää jauhetun hauen ja sipulin joukkoon kananmunat, mausteet ja yritit sekä korppujauhoja sen verran, että taikinasta voi pyöritellä pyörykät. Ruskista kevyesti ne kuumassa voi-öljyseoksessa paistinpannulla ja siirrä ne kattilaan. Lisää kattilaan sen verran vettä, että pyörykät ovat veden peitossa. Anna miedolla lämmöllä kypsyä noin 7 minuuttia. Lusikoi jauhot ison mukiin ja kaada päälle vähän maitoa. Sekoita lusikalla seos tasaiseksi ja lisää joukkoon taas maitoa, sekoita seosta ja lisää loput maidosta. Seoksesta pitää tulla tasaista. Kaada maito-jauhoseos pitkänä nauhana kattilaan pyöryköiden päälle lientä jatkuvasti sekoittaen. Voit lisätä yrttejä vielä kastikkeen joukkoon. Anna poreilla miedolla lämmöllä muutaman hetken ajan.

Tarjoile keitettyjen perunoiden, perunasoseen ja sitruunalohkon kera.

***

4 portsjonit
Valmistus 40 minutit

700 g nahata haugifileed
1 mugulsibul
2 suurt kanamuna
riivsaia
hakitud tilli
hakitud murulauku
jahvatatud valget pipart
soola

suur tassitäis piima
1-2 sl nisujahu
vôid
toiduôli
vett vôi haugiluudest keedetud kalaleent (ei soovita lisada kastme hulka poest ostetud kalakuubikut vôi -fondi, sest see peidab haugi oma maitse)

Kui sinul on suure haugi filee, siis eemalda kööginäpitsatega haugifileest suured küljeluudest. Lôika filee väiksemateks tükkideks ja jahvata see läbi hakklihamasina. Koori sibul, lôika tükkideks ja jahvata ka see läbi hakklihamasina.

Lisa jahvatatud haugi ja sibula hulka kanamunad, maisteained ja ürdid ning riivsaia nii palju, et taignast on vôimalik pööritada palle. Pruunista kalapallid kergelt kuumal pannil vôi-ôlisegus ja tôsta need potti. Lisa potti vett nii palju, et kalapallid on just ja just vee all. Anna väiksel temperatuuril keeda umbes 7-10 minutit kuni kalapallid on küpsed. Tôsta lusikaga suure tassi pôhjale jahu ja kalla peale lonks külma piima. Sega lusikaga piim ja jahu ühtlaseks ning lisa jälle veidi külma piima, sega uuesti ühtaseks ja lisa lôpud piimast ja sega jälle. Segu peab olema ühtlane. Kalla see pika nirena potti leent jätkuvalt segades. Anna muliseda tasasel temperatuuril môned minutid. Vôid lisada ürte ka kastmele.

Serveeri keedetud kartulite, kartulipüree ja sidrunisektoriga.

6 kommenttia:

  1. Kas oled kalal käinud või poes kala ostsid?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meil avati eelmisel kuul uus lähimarket ja seal oli sooduspakkumises ilusaid värskeid haugifileesid. Ei vôinud jätta ostmata.

      Poista
  2. Voi miten ihanaa ruokaa olet tehnyt. haukipullat kuuluvat meillä lempiruokiin kanssasyöjänikin mielestä. Hauesta tykätään myös ihan paistettunakin. Tuoretta haukeaei vaan tahdo saada ostettua täältä meiltä pienistä kaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihana. Hauki on niin hyvä ja maistuva kala. Kun saa sen suoraan järvestä paistinpannulle, silloin se on taivaallista!

      Poista
  3. Haukea täälläkin. Se on kevään varsinainen kausikala. Tosi hyvää, valmisti siitä mitä vain. Ja tuoreena varsinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauki on hyvä kala, sen maku on niin mahtava ja tuoreena varsinkin!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...