torstai 4. huhtikuuta 2013
Helppo rahkapiirakka rusinoilla - Lihtne kohupiimakook rosinatega
Tämä on taas yksi niitä ohjeita, mitä olen alussa epäillyt laittaa blogiin. Minulle tuli Pääsiäisen alla niin kova rahkapiirakan himo, että leivoin peräti arki-illalla työpäivän jälkeen rahkapiirakan. Minulla on iso tarttumattomalla pinnoitteella irtopohjallinen vuoka sekä päätin leipoa piirakan siinä. Piirakka tuli erittäin hyvä, vaan pohja kohosi valtavasti. Lämpimänä piirakka oli aivan ihana eikä lainkaan kuiva paksun pohjan ansiosta. Joulujen alla ostin Stockmannilta tarjouksesta Madagaskarin vaniljatankoja ja laitoin aitoja vaniljansiemeniä rahkapiirakan täytteeseen. Vaniljatangon siemenet, rusinat ja tomusokeri tekivät muuten niin tavallisesta piirakasta juhlallisen. Laitoin viimeiset palat piirakkaa pakastimeen. Sitten iski minulle taas epäilys, että piirakan pohja tuli liian paksu ja plää-plää-plää… Leivoin Pääsiäisen aikana saman periaatteen mukaan samasta taikinan määrästä 2 rahkapiirasta ja ne eivät tulleet niin hyviä, vaikka pohjat olivat ohuempia ja täytettä yhden piirakan päällä saman verran kuin ohjeessa. Tänään töissä söin lounaan aikana sen ensimmäisen piirakkaerän palan pakastimesta, se suli rauhallisesti jääkaapissa, lämmitin vähän mikrossa sekä se oli niin valtavan hyvä, tuore, pehmeä, täyte tuoksuva ja runsas, sopivasti mehevä. Piirakka ei ollut lainkaan kuivan pakkopullan syömistä, vaan se oli silkkaa nautintoa. Onneksi en ollut vielä poistanut piirakan kuvia koneeltani ja päätin laittaa Helppo rahkapiirakka rusinoilla ohjeen blogiin.
1 piirakka
Valmistus noin 1, 5 tuntia
Hiivataikina:
noin 4 dl vehnäjauhoja (jauhon määrää riippuu sen kosteuspitoisuudesta)
2 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g sulatettua ja jäähtynyttä voita
30 g tuorehiiva
ripaus suolaa
Rahkatäyte:
500 g maustamatonta maitorahkaa
2 kananmunaa
50 g sulatettua ja jäähtynyttä voita
1 kourallinen rusinoita
0,75 dl sokeria tai maun mukaan
½ vaniljatangon siemeniä
ripaus suolaa
tomusokeria
Kaada kädenlämpöinen maito monitoimikoneen kulhoon ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää ripaus suola ja sekoita se joukkoon. Aseta kulho monitoimikoneeseen paikalle. Sekoita joukkoon 1 dl kerrallaan 2 dl vehnäjauhoja sekä anna sen jälkeen koneella voimakkaasti vatkaa seosta koneen nopeammalla teholla muutaman minuutin niin, että taikinaan muodostuu parempi sitko. Sen jälkeen laita kone taas pienelle teholle ja sekoita joukkoon voi sekä 1 dl kerrallaan 2 dl jauhoja. Alusta taikina, taikinalla pitää olla sopivasti kimmoisa ja se irtoa kulhon reunasta. Ripottele pinnalle jauhoja ja anna taikinalla kohota kulhossa puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä lähes kaksinkertaiseksi.
Liuota rusinoita vedessä noin 20 minuuttia, siivilöi rusinat.
Sekoita kulhossa keskenään täytteen aineet tasaiseksi seokseksi. Leikkaa terävällä veitsenkärjellä vaniljatanko pitkittäin halki, kaavi siemenet veitsenterällä pois ja sekoita ne täytteen joukkoon.
Voitele irtopohjallinen vuoka (läpimitta 27 cm).
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota taikina kulhosta sekä kauli siitä jauhotetulla pöydällä vuoasta isompi ympyrä sekä nosta kahdella kädellä se vuokaan. Aseta pohja vuoassa näin, että reunat ovat samalla korkeudella, pistä haarukalla reiät pohjaan, kaada täyte pohjan päälle ja tasoita se pinnalta.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30-35 minuuttia kunnes rahkapiirakan reunat ovat kullanruskeat ja täyte kypsä (jos ravistat vähän vuoka, silloin täyte on tiivis). Irrota vuoan pohja, anna jäähtyä, hunnuta piirakka tomusokerilla ja siirrä se tarjoilualustalle.
***
See on jälle neid retsepte, mida olenalguses kôhklenud panna blogisse. Minule tuli enne Lihavôttepühi kohupiimapiruka isu peale ja nii küpsetasin kord argipäeva ôhtul tööpäeva järel kohupiimakooki. Minul on suur non-stick pinnaga eemaldatava pôhjaga küpsetusvorm ja otsustasin koogi küpsetada selles. Kook tuli eriti hea, ainult pôhi kerkis tohutult palju. Soojalt oli kook tôeliselt hea ja üldsegi mitte kuiv paksu pôhja tôttu. Enne jôule ostsin Stockmanist sooduspakkumisega Madagaskari vanillikaunu ja panin ehtsaid vanilliseemneid koogi täidise sisse. Vanilliseemned, rosinad ja tuhksuhkur tegid muidu nii tavalisest koogist pidulikuma. Panin viimased tükid kohupiimakoogist sügavkülmutisse. Siis tuli minule sisse jälle kôhklus, mida vahest ette tuleb ja môtlesin, et kas panen nii paksu pôhjaga kohupiimakoogi retsepti blogisse ja plää-plää-plää… Küpsetasin Lihavôttepühade ajal teise korra sama pôhimôtte järgi kohupiimakooki ja tegin samast taignahulgast 2 pôhja ja need ei tulnudgi nii head, kuigi pôhjad olid ôhukesemad ja täidist oli ühe piruka peal sama palju kui selles retseptis. Täna tööl sôin esimese koogi tükki sügavkülmast, see sulas rahulikult külmkapis ja soojendasin veel veidi mikros ning see oli nii hea, värske, pehme, täidis lôhnas ja täidist oli piisavalt, see oli sobivalt mahlane. Kook ei olnud sugugi ainult kuiva saia puremist, vaid see oli hoopis tôeline nauding. Ônneks ei olnud jôudnud veel kohupimmakoogi pilte oma arvust kustutada ja otsustasin panna Lihtne kohupiimakook rosinatega retsepti blogisse.
1 pirukas
Valmistus umbes 1, 5 tunti
Pärmitaigen:
umbes 4 dl nisujahu (jahu hulk sôltub selle niiskusesisaldusest)
2 dl käesooja piima
50 g sulatatud ja jahtunud vôid
30 g toorpärmi
veidi soola
Kohupiimatäidis:
500 g maitsestamata kohupiima
2 kanamuna
50 g sulatatud ja jahtunud vôid
1 peotäis rosinaid
0,75 dl suhkrut vôi maitse järgi
½ vanillikauna seemeid
veidi soola
tuhksuhkrut
Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi ja leota pärm piima sisse. Lisa veidi soola ja sega ka see hulka. Pane köögikombaini kauss paigale kombaini peale ja sega kombainiga piima sisse 1 dl korraga 2 dl nisujahu ning seejärel anna kombainil täisvôimsusega kloppida segu môned minutid, et taignale tuleks tugevam kooslus. Selle järel pane kombain jälle väiksele vôimsusele ja lisa vôi ning 1 dl korraga ülejäänud 2 dl nisujahu. Sôtku taigen. Taigen peab olema elastne ja see peab lahti lööma kausi äärtest. Raputa taigna peale jahu ning anna taignal kerkida puhta köögirätiku all kahekordseks.
Leota rosinaid vees umbes 20 minutit ja kurna need ära.
Sega kausis omavahel läbi täidise koostisained. Lôika vanillikaun terava noa otsaga pikuti pooleks ja kraapi noa teraga seemed välja. Sega seemned täidise sisse.
Määri eemaldatava pôhjaga küpsetusvormile vôid.
Kui taigen on kerkinud kahekordseks, vôta taigen kausist välja ning rulli sellest jahusel laual suur ümar ketas, mis on vormist veidi suurem ning tôsta see kahe käega küpsetusvormi sisse. Aseta koogipôhi vormi nii, et ääred jäävad samakôrgused. Pista kahvliga auguread pôhja sisse, kalla täidis pôhja peale ning tasanda see pealt.
Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30-35 minutit kuni kohupiimakoogi ääred on kuldpruunid ja täidis küps (kui raputad veidi kooki edasi ja tagasi, siis täidis ei lohksu ja säilitab oma vormi). Eemalda vormi pôhi ja anna sellel jahtuda. Loorita kook tuhksuhkruga ja pane see serveerimisalusele.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Muhkea piirakka!:) Rahkaleipomukset on ihanan raikkaita ja kuuluvat näin kevääseen ja pääsiäiseen.:)
VastaaPoistaJuuri se, muhkea piirakka... Kaunista kevättä!
PoistaOnhan kuohkean näköinen rahkapiiras.
VastaaPoistaLinnunlauluista viikonvaihdetta!
Niin on. Sinullekin kaunista kevättä ja linnunlaulua sydämeen!
PoistaMa usun kindlasti, et kookil on hea maik. See näeb ilus ka olevat.
VastaaPoistaOn küll hea maitse. Vanilliseemned, rosinad ja vôi tegid täidisest eriti hea. Ilusat kevadet!
Poista