19 kpl
Valmistusaika: perunoiden keittämisen, jäähtymisen, taikinan valmistamisen sekä maustumisen kanssa yhteensä n. 2 h
Piirakoiden paistaminen n. 2 h (minulla kahdella pellillä vuoat)
Tämän kilohailipiirakan ohjeen olen saanut eestiläisestä ruokablogista
Siit nurgast ja sealt nurgast
(Yhdestä kulmasta ja toisesta kulmasta). Tämän piirakan ruis-perunataikinan ohje on otettu Ida Savi'n eestiläisestä klassikkokeittokirjasta "Pullat. Piirakat. Leivonnaiset." (Ida Savi "Saiad. Pirukad. Koogid"). Blogin ylläpitäjä Mari-Liis on antanut suolaisille pikkupiiraille tartaletin muodon ja keksinyt itse piirakantäytteen. Jos sinulla ei ole maustettuja kilohaileja piirakoiden valmistamista varten, sitten voit käyttää piirakoissa vaikkapa anjovisfileitä tai pieniä silakkafileitä. Sinappi taikinan pohjassa tekee piirakassa terää ja se antaa niille potkua. Keitetty peruna taikinassa taas pehmentää ruistaikinan makua ja antaa sille mehevyyttä. Mari-Liis paistoi piirakat muffinivuoassa, mutta minulla oli kotona vielä Brunon alumiinivuokia ja paistoin piirakat niissä. Minulla ei ollut sianrasvaa ja laitoin taikinaan tuplamäärän voita.
Kaiken kaikkea kokeilemisen arvoisia nättejä ja maukkaita pikkupiirakoita, mitä voi tarjota myös vieraille puutarhajuhlissa tai coctailjuhlissa. Mari-Liis tarjosi niitä piirakoita Tallinnassa
Sadama Turg-tapahtumassa (Sataman Tori), missä juhlistettiin Dmitri Demjanovin ja Mari Kodrese keittokirjan Sööme ära! (Syömme pois!)julkaisemista. Kirja kertoo jatkuvasti kehittävästä uudesta eestiläisestä keittiöstä. Mari-Liisi oli siellä toritapahtumalla toisten ruoka-blogien ylläpitäjien kanssa edustamassa omaa blogia ja tarjoamassa yleisölle omia kilohailipiirakoita, mikä oli ollut menestys.
Peruna-ruismurotaikina:
200 g ruisjauhoja
200 g keitettyjä perunoita (2-3 perunaa)
75 g sianrasvaa
75 g voita
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
Täyte:
melkein 1 rasia/kilohaileja 320 g
Viru Rand maustekilohaileja (en käyttänyt ihan koko rasiaa piirakoille)
3 munaa
3 dl smetanaa (suomen smetana on paksua, siksi käytin kermaviiliä, mikä muistuttaa enemmän eestiläistä smetanaa)
pari kourallista hienonnettua tuoretta tilliä
eestiläistä ”Pôltsamaa” merkkistä vahvaa sinappia (se on niin vahva sinappi, että kyynelet tulevat silmiin, mutta voit sama hyvin käyttää suomalaista sinappia)
kapriksia
vehnäjauhoja
19 kpl Brunon alumiinivuokia
Keitä perunat ja anna niillä jäähtyä. Raasta perunat.
Perkaa kilohailit (ota päät, sisälmykset ja selkäruodot pois).
Kaada työpöydälle jauhot ja suola, sekoita ne keskenään. Lisää voin- ja sianrasvanpalat sekä perunaraaste. Hienonna kaikki veitsen terällä tasaiseksi muromassaksi. Lisää kylmä vesi ja tee siitä taikina. Käännä taikina tuorekelmuun ja pane jääkaappiin maustumaan ainakin 1 tunnuksi, mutta sen voi valmistaa päivä tai pari ennen leipomista.
Vatkaa kulhossa munat ja sekoita joukkoon smetana ja hienonnettu tilli.
Ota peruna-ruismurotaikina esille ja kauli jauhotetulla työtasolla se ohueksi levyksi. Tee lasin reunalla tai muodilla taikinaympyrät (minulla halkaisija 8 cm). (Jos paistat piirakat muffinivuoassa, sitten voitele se). Paina sormilla pienet taikinaympyrät alumiinivuokiin. Laita jokaisen taikinavuoan pohjalle pienellä sinappilusikalla vähän sinappia ja lusikoi muna-smetana-tillitäytettä vuokaan (minulla sopivasti 2-3 rkl per vuoka). Tee kilohailifileistä rullat ja aseta ne vuokiin täytteen päälle. Pane muutama kaprista vuokaan täytteeseen.
Paista 200 asteessa 20-25 min. kunnes piirakat ovat kypsiä ja taikinareunat ovat saaneet ruskean värin.
Koristele tillioksilla piirakat.
Piirakan voi valmistaa myös isona piirakkana, silloin lado kilohailifileet isolle taikinapohjalle, muuten valmistus sama ja paista piirakkaa 10 min. kauemmin.
Tarjoiluehdotus: Alkupalaksi, coctailjuhliin, puutarhajuhliin, Eesti-teemajuhlaan/iltaan.