sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Hyydytetty mandariinikakku ja Oscar-valvojaiset 2015 – Tarretatud mandariinitort ja Oscar-tulemuste 2015 ootamine


Minä olen valmis Oscar-valvojaisiin. Maanantaiaamun varhaisilla tunneilla jaetaan vuoden 2015 Oscar-palkinnot sekä Eestin ja Georgian elokuva ”Mandariinit” on yksi Oscar-ehdokas ”Paras vieraskielinen elokuva”-kategoriassa tänä vuonna. Olen jonkun verran seurannut Eestin mediasta ”Mandariinien” menestystarinaa maailmalla ja Yhdyisvalloissa sekä hyvää palautetta elokuvan osoitteelle on tullut, koska ihmiset tykkäävät siitä yksinkertaisesta tarinasta ja elokuva on saanut LA:ssa Satellite Awards palkinnon. Suomen lahden eteläpuolella ollaan kuitenkin hyvin jalat maassa ja realistisia odotuksissa sekä ollaan sitä mieltä, että palkinto itsestään on jo se, että ollaan Oscar-ehdokkaana ja elokuva on saanut paljon kansainvälistä julkisuutta. Toki voittoa aina tavoitellaan ja mahtava olisi jos ”Mandariinit” saa Oscarin, mutta mielestäni tässä on joka tapauksessa voitto jo tullut ja juhlimiseen aihetta, koska se on niin poikkeuksellinen ja historiallinen hetki Eestin yhteiskunnan historiassa. Joka tapauksessa minä avaan tänä iltana kuplivan pullon ja syön mandariinikakkua. Oscar-gaalasta suoralähetys alkaa vasta aamuyön tunneilla ja tuskin pystyn sitä seuraamaan, koska huomenna on koulu- ja työpäivä, mutta laitan taas tv:n tallennuksen päälle sekä aamulla luen uutisista tuloksia.


Kävin eilen kylässä ja siksi valmistin vielä eilen illalla hyvin helpon hyydytetyn mandariinikakun elokuvan ”Mandariinit” kunniaksi. Samanlaisen kakun voi valmistaa mansikoista, vadelmista, appelsiineista ja kirsikoista. Se pehmeä ja suussa sulava hyydytetty kakku sopii mainiosti shampanjan ja kuohuviinin kaveriksi juhlimaan elämän tärkeitä hetkiä. Kakun pohjaksi voi leipoa myös ohuen (noin 1,5 cm) sokerikakku pohjan.

24.2 on Eestin Itsenäisyyspäivä. Paljon onnea, Eesti!

12-16 palaa
Valmistus 1,5 tuntia + vuorokausi hyytymisen aikaa

3 dl mandariinisose:
4 isoa mehukasta mandariinia / noin 600-700 g
1 dl vettä
2 dl hyytelösokeria
loraus sitruunamehua

Kakkupohja:
300 g Digestive keksejä
150 g huoneenlämpöistä voita

oliiviöljyä

Kakkutäyte:
½ l (5 dl) kuohukermaa
1 dl sokeria
½ vaniljatangon siemeniä
250 g mascarponejuustoa
7 lehteä liivatetta

pähkinäsekoituksen rouhetta
tummasuklaarouhetta
valkoisia ja kultaisia kakkukoristeita

Kuori mandariinit ja poista niistä siemenet. Laita pieneen kasariin 1 dl vettä ja mandariinipalat sekä aseta kasari hellan levylle. Keitä mandariineja keskilämmöllä 20 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja melkein sosemaisia. Nosta kasari sivuun ja soseuta mandariinit sauvasekoitimmella sileäksi. Nosta kasari takasin levylle ja anna nousta kuplimaan. Lisää pitkänä nauhana hyydelösokeri ja sekoita joukkoon sekä anna olla levyllä näin kauan kunnes alkaa noustaa kuplia. Kaada mandariinisose isoon kulhoon jäähtymään ja sekoita sitä silloin tällöin jäähtymisen aikana.

Levitä irtopohjallisen kakkuvuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille talouspaperin palalla oliiviöljyä. Murusta Digestivekeksit ja laita kulhoon sekä nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Sekoita käsin aineet hyvin keskenään. Levitä keksi-voisekoitus tasaisesti kakun vuoan pohjalle. Laita se jääkaappiin.

Laita kuohukerma, sokeri ja vaniljasiemenet isoon kulhoon ja vaahdota vispilällä siitä notkea vaahto. Lisää huoneenlämpöinen mascarapone ja sekoita se vispilällä vaahdon joukkoon. Älä vatkaa liian paljon, että vaahdosta ei tulisi paakkuja. Nosta vaahto kulhon kanssa jääkaappiin.

Laita liivatelehdet pieneen kasariin kylmään veteen ja odota kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada ylimääräinen vesi pois sekä sulata kuumalla hellan levyllä liivate. Anna jonkun verran jäähtyä ja silloin kun se vielä juokseva ja jäähtynyt ota esille vaahdon kulho sekä lisää pitkänä nauhana sulanut liivate vaahdon joukkoon vaahtoa jatkuvasti vispilällä sekoittaen kunnes olet saanut ryhdikkään ja sileän kakun täytteen.

Ota kakkuvuoka esille ja levitä puolet kakun täytteestä pohjalle. Lusikoin puolet jäähtynyt mandariinisosesta vaahdolle ympyrän muodossa. Ripottele pinnalle puolet pähkinä- ja suklaarouheesta. Levitä toinen puoli kakun täytteestä kakun vuokaan ja tee muovilastalla pinnalle kaksi pyöreää ojaa. Laita toinen puoli mandariinisosesta muovikassiin ja käännä se tiivisti kiinni sekä leikkaa yksi muovikassin kärki pois ja pursota mandariinisosetta kakun pinnalle kahteen pyöreään ojaan. Tasoita sosetta lusikan pohjalla. Koristele kakku pähkinä- ja suklaarouheella sekä nosta kakku kakkukuvussa jääkaappiin sekä anna maustua ja hyytyä yön yli.

Seuraava päivänä ennen tarjoilua nosta kakku jääkaapista ulos. Ensiksi leikkaa kakun reunat veitsellä reunoista irti ja sen jälkeen irrota vuoan pohja. Leikkaa ohuella veitsellä kakun pohjan reunat vuoan pohjasta irti sekä lopuksi leikkaa pitkällä keittiönarulla kakku kakkupohjasta irti. Koristele kakku kullan ja vaaleanvärisillä koristekuulilla. Työnnä kakku varovasti tarjoilualustalle ja tarjoile heti.

***


Mina olen valmis Oscar-Gaala tulemuste ootamise jaoks. Esmaspäeva hommikutundidel jaetakse 2015 aasta Oscar-auhinnad ja Eesti ning Gruusia mängufilm ”Mandariinid” on ühena Oscar-nominendina ”Parim vôôrkeelne mängufilm”-kategoorias sellel aastal. Olen kuigi palju Eesti meedia kaudu jälginud, kuidas mängufilm on maailmas ja Ameerikas laineid löönud ja kuidas see mängufilm meeldib inimestele ning see on saanud LA:s ka Satellite Awards auhinna. Eestis ollakse väga realistikud Oscari saamise suhtes ja ollakse seda meelt, et auhind on juba saadud ja see on nominendina olemine. Muidugi ootame Oscarit, aga minu arust on vôit juba olemas, ükskôik, kas Oscarit tuleb vôi ei tule. Igatahes mina valmistasin tarretatud mandariinitordi mängufilmi "Mandariinid" auks, söön ôhtul torti ja avan shampanjapudeli, sest see on nii erakorraline ja ajalooline hetk Eesti ühiskonna ajaloos. Oscar-Gaalast otseülekanne on varahommikustel tundidel ja vaevalt et suudan seda jälgida, sest homme on kooli- ja tööpäev, aga panen televiisoris salvestuse jälle peale ja hommikul kuulan siis uudistest tulemusi.

24.2. on Eesti Iseseisvuspäev. Palju ônne, Eesti!


Käisin eile külas ja sellepärast valmistasin veel eile ôhtul lihtsa tarretatud mandariinitordi mängufilmi ”Mandariinid” auks. Samasuguse tordi vôib valmistada apelsiinidest, maasikatest, vaarikatest ja kirssidest. See vahune, pehme ja suussuslav tarretatud tort sobib suurepäraselt shampanja ja vahuveini kaaslaseks tähistama elu tähtsaid hetki. Tordi pôhjaks vôib küpsetada ka ôhuksese (1,5 cm) suhkrutordi pôhja.

12-16 tükki
Valmistus 1,5 tundi + ööpäev külmkapis

3 dl mandariinipüreed:
4 suurt mahlast mandariini / umbes 600-700 g
1 dl vett
2 dl tarretissuhkrut
lonks sidrunimahla

Tordipôhi:
300 g Digestive küpsiseid
150 g toasooja vôid

oliiviôli

Tordi täidis:
½ l (5 dl) vahustatavat rôôska koort
1 dl suhkrut
½ vaniljekauna seemneid
250 g mascarponejuustu
7 zelatiinilehte

hakitus pähklisegu
hakitud tumedat shokolaadi
valgeid ja kuldseid dekoore

Koori mandariinid ja eemalda neist seemned. Pane väiksesse potti 1 dl vett ja mandariinitükid ning aseta pott pliidile. Keeda mandariine keskmisel temperatuuril 20 minutit kuni need on pehmed ja püreetaolised. Tôsta pott kôrvale ja valmista mandariinidest saumikseriga ühtlane ja sile püree. Pane pott pliidile tagasi ja anna tôusta keema. Lisa pika nôrena suhkur püreed pidevalt sages ning anna püreel tôusta keema. Kalla mandariinipüree suurde kaussi ning anna sellel jahtuda. Jahtumise ajal käi püreed segamas.

Määri majapidamispaberi tükiga lahtikäiva pôhjaga tordivormile (läbimôôt 26 cm) ôli. Murusta Digestive-küpsised kaussi ja lisa toasooja vôi tükid. Sega kätega neist ühtlane segu ning kalla see tordivormi ning tasanda ühtlaseks. Tôsta tordivorm külmkappi tordi täidise valmistamise ajaks.

Pane rôôsk koor, suhkur ja vanilje seemned suurde kaussi ning vahusta sellest vispliga nôtke vaht. Lisa toasoe mascarponejuust ja klopi see vahu sisse, nii, et saad sellise rühika vahu. Ära klopi liiga palju, nii et vaht muutub tükiliseks. Pane zelatiinilehed väikese poti sisse ja kalla peale külma vett. Anna liguneda nii kaua kuni zelatiin on pehme. Kalla üleliigne vesi pealt ära ja sulata zelatiin pliidil poti pôhjas ning anna jahtuda sellel nii palju, et zelatiin on jooksev, aga mitte enam kuum.

Vôta kauss vahuga külmkapist välja ning kalla sulanud zelatiin pika nôrena vahu sisse, vahtu pidevalt vispliga segades kuni saad ühlase ja sileda rühika täidise.

Tôsta tordipôhi külmkapist välja ja määri pooled tordi täidisest pôhjale. Tôsta lusikaga pooled mandariinipüreest täidise peale ringi kujuliselt. Raputa pooled hakitud pähklitest ja shokolaadist täidise peale. Määri teine pool täidisest tordivormis oleva täidise peale ning tee plastmassist laastuga kaks sügavamat vagu täidise sisse. Pane mandariinipüree väiksesse kilekotti ning keera kilekott tihedalt kinni. Lôika üks kilekoti nurk ära ja pritsi mandariinipüreed vagudesse ning tasanda lusikapôhjaga püree vagudesse. Kaunista hakitud pähklitega ja shokolaadiga ning tôsta tort kaanega tordisäilitusvormis ööpäevaks külmkappi.

Järgmisel päeval lôika kôigepealt noaga tort tordivormi äärtest lahti, eemalta tordivormi pôhi ning siis lôika tordi ääred pôhjast lahti ning lôpuks lôika kööginööriga tordipôhi tordivormi pôhjast lahti. Kaunista tort valgete ja kuldsete dekoorkuulidega ning lükka tort ettevaatlikult tordi serveerimise alusele. Serveeri kohe.

3 kommenttia:

  1. Palju õnne Eesti ja palju ka eestlane film, et saaks selle Oscari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suur tänu, aimarii! Muidugi tahame Oscarit, sest see on nii haruldane vôimalus Eesti ajaloos.

      Poista
  2. Eestille ja Georgialle ei tullut Oscaria, mutta Mandariini-miehet edustivat elokuvaa hyvin tyylikkäästi Hollywoodissa Oscar-Gaalassa.

    http://publik.delfi.ee/news/oscarid/publik-las-fotod-pintsakud-seljas-ning-lipsud-ees-ehk-vaata-kuidas-mandariinid-end-ookeaniaarses-kodus-galaks-valmis-sattisid?id=70857237

    ***

    eestile ja Gruusiale ei tulnud Oscarit, aga Mandariini-mehed esindasid mängufilmi Hollywoodis Oscar-Gaalal väga esinduslikult.

    http://publik.delfi.ee/news/oscarid/publik-las-fotod-pintsakud-seljas-ning-lipsud-ees-ehk-vaata-kuidas-mandariinid-end-ookeaniaarses-kodus-galaks-valmis-sattisid?id=70857237

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...