sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Valkosipulitahna – Küüslaugumääre


Katsoin Jamie Oliverin Etniset ruoat ohjelmasta, miten Jamie valmisti Etelä-Espanjassa Andalusiassa Costa del Solin rannalla kalaa ja aliolia. Alioli on klassinen espanjalainen kastike ja sen perustana ovat valkosipuli ja oliiviöljy. Jamie laittoi alioliin sahramia, mikä muutti valkosipulin tahnaksi. Valkosipuli muuttui täyteläiseksi ja se toimii emulgaattorina kastikkeessa. Sahramin lisäämisellä pitää olla varovainen, sitä tarvitaan vain pieni ripaus. Jamien alioli näytti niin yksinkertaiselle ja herkulliselle, että päätin sen valmistamista kokeilla. Jamiella kului vain 3-4 minuuttia kastikkeen valmistamiseksi, mutta minulla meni noin 10 minuuttia ja minulla tuli siitä enemmän valkosipulitahna, mutta silti erittäin hyvä. Tein taas ohjeeseen muutamia omia lisäyksiä. On alkanut influenssaepidemia ja alioli/valkosipulitahna auttaa vahvistamaan vastustuskykyä. Söin valkosipulitahnaa perjantai-iltana keitettyjen tiikerikatkarapujen ja tuoreen maalaispatongin kera. Ruokajuomaksi sopii viini, olut tai pelkästään vesi. Valkosipulitahnaa voi valmistaa nopeasti silloin kun iskee valkosipulin himo, tahnaa voi levittää leivän päälle ja syödä valkosipulia näin. Valkosipulitahnan maku on pehmeä, raikas ja miellyttävä sekä siinä on valkosipulin maku parhaimmillaan. Kuvittelen miten hyvin se maistuu grillatun kesäkalan kera.


1 pieni kippo
Valmistus 10 minuuttia

1 kokonainen iso valkosipuli tai 3 valkosipulin kynttä
ripaus merisuolaa
pieni ripaus jauhettua sahramia
0,75 dl oliiviöljyä
pieni nippu hienonnettua persiljaa tai korianteria
halutessasi sitruunamehua

Kuori valkosipuli, leikkaa paloiksi ja laita valkosipulin palat, ripaus merisuolaa ja vähän sahramijauhetta mortteliin sekä hienonna valkosipulia kunnes siitä tulee sileä tahna. Lisää pitkänä nauhana pieniä määriä oliiviöljyä ja sekoita nopeasti oliiviöljy valkosipulin joukkoon niin, että tahna on koko valmistamisen aikana tasainen ja sileä. Lopuksi lisää hienonnettu persilja ja halutessasi pieni loraus sitruunamehua.

Tarjoile keitettyjen tiikerikatkarapujen ja tuoreen maalaisleivän kera.

***


Vaatasin Jamie Oliverin Etnilised toidud saatest, kuidas Jamie valmistas Lôuna-Hispaanias Andaluusias Costa del Soli rannas kala ja aliolit. Alioli on traditsiooniline hispaania kaste, mille peamised koostisosad on küüslauk ja oliiviôli. Jamie pani alioli sisse sahramit, mis muutis küüslaugu siledaks püreeks. Küüslauk muutus täidlaseks ja see toimib kastmes emulgaatorina. Sahrami kasutamisega peab olema ettevaatlik ja sahramit vajatakse vähe. Jamie alioli oli nii lihtne ja maitsev, et otsustasin selle valmistamist proovida. Jamiel kulus ainult 3-4 minutit kastme valmistamiseks, aga minul kulus umbes 10 minutit ja minul tuli sellest rohkem küüslaugumääre välja, aga sellepoolest hea. Tegin jälle retsepti môningaid oma lisamisi. On alganud gripiepideemia ja alioli/küüslaugumääre aitab tugevdada organismi imuunsust. Sôin küüslaugumääret reede ôhtul keedetud tiigrikrevettide ja värske leivaga. Joogiks sobib kôrvale vein, ôlu vôi vesi. Küüslaugumääret vôib kiiresti valmistada siis, kui tuleb peale küüslauguhimu ja määrde vôib määrida leiva peale ning süüa küüslauku niimoodi. Küüslaugumäärde maitse on pehme, värske ja meeldiv ning see toob esile küüslaugu maitse selle parimal kujul. Kujutan juba ette kui hästi see maitseb suvel grillitud kala peal.

1 väike dipikauss
Valmistus 10 minutit

1 suur hiina küüslauk vôi 3 küüslaugu küünt
veidi meresoola
veidi jahvatatud sahramit
0,75 dl oliiviôli
väike kimp peterselli vôi korianderit hakituna
soovi korral väike lonks sidrunimahla

Koori küüslauk, lôika tükkideks ja pane tükid uhmrisse. Lisa soola ja sahramit ning peenesta küüslauk kuni sellest tuleb ühtlane sile püree. Lisa nirena vähehaaval oliiviôli aineid pidevalt uhmris segades kuni saad sileda määrde. Lôpuks lisa hakitud petersell ja soovi korral sidrunimahla ning sega küüslaugumäärde sisse.

Serveeri keedetud tiigerkrevettide ja värske leivaga.

2 kommenttia:

  1. Ma armastan küüslaugu ja kindlasti tulen ka proovima seda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minagi armastan küüslauku väga. Nagu Rudolf van Veer ütles, et küüslauk toidu sees on nagu bass, mis tôstab kôik teised maitsed esile.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...