sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Herkkujen kevät 2015 Yle Teemalla, 1 – Delikatesside kevad 2015 Yle Teemal, 1

FIN Nyt suuntaudumme elokuvien ja dokumenttien kiehtovaan maailmaan. Tämän maailman tekee tällä kertaa kiehtovaksi ruokateema. Ylen Teema-kanava hemmottelee tänä keväänä katselijoita suurella ruokakokonaisuudella, koska kevät 2015 on Teemalla herkkujen kevät. Kotiruuasta fine diningiin, ruuan kulttuurihistoriasta huippukokkeihin ja paahtiksesta sushiin. 16.3. alkava Ruoka-Suomi on sarja suomalaisesta identiteetistä keittiön kautta tarkasteltuna. Pöytä on katettu sen lisäksi lukuisilla kulttuuridokumenteilla, Elävän arkiston illoilla, Teemalauantailla, dokumenttisarjoilla sekä elokuvilla.

Yleltä annettiin minullekin mahdollisuus kirjoittaa teemasta ja koska ohjelmatarjonta on sen verran runsas, päätin keskittyä elokuviin ja dokumentteihin, mitkä käsittelevät fine diningia, koska ne ovat minulle jonkun verran tuttuja alueita. Periaatteessa en osa kovin paljon lisätä Teeman teksteihin, koska en ole niitä dokumentteja ja elokuvia itse nähnyt, mutta nyt kun mielenkiinto on herätetty, odotan niitä vesi kielelläni ja kutsun teitäkin seuraamaan herkullista Teema-kevättä.

EST Nüüd suundume mängufilmide ja dokumentaalfilmide pônevasse maailma. Selle maailma teeb sellel korral pônevaks toiduteema. Yle Teema-kanal hôrgutab sellel kevadel vaatajaid suure toiduülevaatega, sest kevad 2015 on Teemal delikatesside kevad. Kodutoidust fine diningini, toidu kultuuriajaloost tippkokkadeni ning veisepraest sushini. 16.3 algav Toidu-Soome on sari soome identideedist toidu kaudu vaadatuna. Laud on kaetud sellele lisaks paljude kultuuridokumentidega, Elava arhiivi ôhtutega, Teemalaupäevadega, dokumentaalsarjadega ja mängufilmidega.

Ylelt anti ka minule vôimalus kirjutada teemast ja kuna programmivalik on nii rikkalik, siis mina otsustasin keskenduda mängufilmidele ja dokumentaalfilmidele, mis käsitlevad fine diningit, sest need on minule juba kuigi palju tuttavad. Pôhimôtteliselt ma ei oskagi kuigi palju omalt poolt Yle tekstidele juurde lisada, sest ma ei ole neid saateid näinud, aga nüüd on minu huvi äratatud, vesi keelel ootan neid saateid ja kutsun ka teid jälgima maitsvat Teema-kevadet.


FIN Huomenna, maanantaina 16.2, tulee Teemalta dokumentti El Bullin viimeinen illallinen (el Bulli: The Last Waltz). Tämä fine dining ravintola on minulle Anthony Bourdainin ohjelman No Reservations kautta tuttu, koska Anthony kävi ravintolan viimeisellä illallisella. Dokumentti kertoo maailman parhaaksi ravintolaksi valitun katalonialaisen el Bullin viimeisestä illasta. Huippukokki Ferran Adrián johdolla tästä Costa Bravalla sijainneesta pienestä ravintolasta tuli molekyyligastronomian laboratorio ja herkkusuiden pyhiinvaelluspaikka. Se valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi peräti viitenä vuotena. Espanjalaisessa dokumentissa seurataan ravintolan jäähyväisiltaa ja perehdytään Ferran Adriàn ruoka- ja elämänfilosofiaan.

EST Homme, esmaspäeval 16.2, tuleb Teemalt dokumentaalfilm El Bulli viimane ôhtusöök (el Bulli: The Last Waltz). See fine dining restoran on minule varasemalt tuttav Anthony Bourdaini saate No Reservations kaudu, sest Anthony käis sellel viimasel ôhtusöögil. Dokumentaalfilm jutustab maailma parimaks restoraniks valitud kataloonia el Bulli viimasest ôhtusöögist. Tippkokk Ferran Adriá juhtimisel tuli sellest Costa Braval asuvast väikesest restoranist molekulgastronoomia laboratoorium ja maiasmokkade palverännaku sihtkoht. Se valiti maailma paremaks restoraniks koguni viiel aastal. Hispaania dokumentaalfilmis jälgitakse restorani hüvastijätuôhtut ja keskendutakse Ferran Adrià toidu- ja elufilosoofiasse.


FIN 2.3. tulee dokumentti Escoffier - kokkien kuningas (First Masterchef: Michel Roux on Escoffier), mikä kertoo, miten sympaattinen englantilais-ranskalainen huippukokki Michel Roux kulkee gastronomian "isän" Escoffierin jalanjäljissä ja

EST 2.3 tuleb dokumentaalfilm Escoffier – kokkade kuningas ((First Masterchef: Michel Roux on Escoffier), mis jutustab meile, kuidas sümpaatne inglise-prantsuse tippkokk Michel Roux kulgeb gastronoomia ”isa” Escoffieri jalajälgedes ja


FIN 9.3. tuleva dokumentti Lumoavat leivonnaiset (Patisserie) vie meidät ranskalaiseen leivoskulttuuriin ja on ihan kuin edellisen dokumentin jatko.
EST 9.3 tulev dokumentaalfilm Lummavad kondiitritooted (Patisserie) meid prantuse kondiitrikultuuri ning on eelmise dokumentaalfilmi jätk.

FIN Maaliskuun toisella puolella esittelen elokuvia Herkkujen kevät 2015 ohjelmasta. Nautinnollista herkkujen kevättä teille Teema-kanavalla! (Kuvat - Yle).
EST Märtsi teisel poolel esitlen mängufilme Delikatesside kevad 2015 programmis. Naudingulist delikatesside kevadet teile Teema-kanalil! (Pildid - Yle).

2 kommenttia:

 1. Sattumalta meillä oli telkkari päällä ja oikea kanava, niin päästiin El Bullin viimeiselle illalliselle :) Viikko sitten tuli Teemalta dokkari Hulluna ruokaan, kannattaa vilkaista netin puolelta jos ei ehtinyt telkkarista. :) Täytyykin merkkailla ylös näitä ohjelmia!
  Nti Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, minä tallensin elBullin illallisen ja kävin http://www.elbullifoundation.org/ sivulla tutustumassa säätiön toimintaan. Ohjelma innosti ja inspiroi valtavasti, olisin halunnut lentää, ideoita syntyi valtavasti, mutta nyt on saapunut toinen ääripää ja melkein itkettää, koska minulla ei ole sellaisia resursseja, että toteuttaa niistä vaikkapa 1 %. Mutta ihana, että maailmassa on niin luovia ja tulevaisuuteen suuntautuneita ihmisiä kuten Ferran Adrián.

   Näin dokkaria Hulluna ruokaan ja tallensin senkin sekä monessa asiassa siinä dokkarissa tunnistin itseni. Ikävä, että dokkarissa ei ollut mainintaa Helsingistä, mistä myös foodie'ja löytyy.

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...