tiistai 27. tammikuuta 2015

Punajuurikakku - Punapeedikook


Leivoin punajuurikakun porkkanakakun periaatteella ja jos kukaan ei sanoisi minulle, että
se on punajuurikakku, silloin en tietäisi sitä. Keitetyn punajuuren raaste antoi kakulle mehevyyttä ja tummapunaista väriä, mutta punajuuren maku jäi hyvin etäiseksi. Silti kannattaa leipoa vaihtoehdoksi punajuurikakkua, koska se on hyvä kuivakakku. Olin kahden valinnan välissä. Leivonko kakun öljyllä tai voilla sekä lopuksi päätyin leipomaan voilla. Voilla leivottu kakku on jäähtymisen jälkeen murea ja kovempi, koska voi kakkupohjan sisällä kovettuu. Öljyllä leivottu kakku jää jäähtymisen jälkeen pehmeämpi, koska öljy ei kovettu ja öljy on pikkaisen terveellisempi kuin voi. Eli jos haluat leipoa kakun voilla, vaahdota alussa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen ja muut aineet ohjeen mukaan. Jos haluat leipoa kakun öljyllä, vaahdota sokeri ja kananmunat keskenään kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon 2 dl ruokaöljyä pitkänä nauhana sekä sen jälkeen muut aineet ohjeen mukaan.

Me syötiin kakkua sunnuntaipäivänä ja menimme sen jälkeen luistelemaan.

12 palaa
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia + kakun jäähtymisen aika

Kakkupohja:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 keskikokoista keitettyä punajuurta raastettuna (hienoraaste) / noin 2 dl punajuuriraastetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl kaakaojauhetta
70 g cashew-, pistaatsia- tai pekaanipähkinöitä rouhittuna / puolet siitä määrästä kakkupohjaan ja toinen puoli koristeluun
8 tummasuklaan palaa rouhittuna

Kuorrute:
200 g maustamatonta huoneenlämpöistä tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

rouhittuja cashewpähkinöitä koristeeksi
rouhittua tummasuklaata koristeeksi

Sekoita kakkupohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi keskenään kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon yksi kananmuna kerrallaan. Sen jälkeen sekoita joukkoon kuivat aineet, punajuuri, suklaa ja pähkinärouhe.

Voitele kakkuvuoka (halkaisija 26 cm, irtopohjallinen) ja kaada taikina vuokaan. Tasoita se sinne. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. (Pistä puutikku kakkupohjaan ja vedä ulos. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin se on kypsä). Nosta kakku uunista ulos ja irrota puutikulla tai veitsellä kakkupohja vuoan reunosta sekä irrota pohja vuoan reunoista. Anna jäähtyä täysin.

Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri keskenään kunnes se sileä sekoitus sekä levitä kuorrutetta tasainen kerros kakun päälle. Koristele suklaa- ja pähkinärouheella.

***


Küpsetasin punapeedikoogi porgandikoogi pôhimôttel ja kui keegi ei ütleks minule, et see on just punapeedikook, siis ma ei teaks seda. Keedetud ja riivitud punapeet andis koogile mahlasust ja tumepunast värvi, aga punapeedi maitse koogis jäi üsna kaugeks. Siiski tasub küpsetada vahelduseks punapeedikooki, sest see on väga hea kuiv kook. Olin kahe valiku vahel, kas küpsetan koogi vôiga vôi ôliga ning lôpuks kaldusin vôi kasuks. Vôiga küpsetatud kook on jahtumise järgi mure ja kôvem, sest vôi muutub koogi sees jälle kôvaks. Ôliga küpsetatud kook jääb jahtumise järgi pehmem, sest ôli ei muutu kôvaks ja ôli on ka veidi tervislikum kui vôi. Niisiis, kui soovid küpsetada koogi vôiga , siis vahusta alguses toasoe vôi ja suhkur omavahel kohevaks vahuks, lisa üks kanamuna korraga ja sega vahu sisse ning selle järgi lisa retsepti järgi teised koostisosad. Kui küpsetad koogi ôliga, siis vahusta alguses suhkur ja kanamunad omavahel kohevaks vahuks ja sega sisse 2 dl nôrena kallates toiduôli ning selle järgi lisa teised retseptis olevad koostisosad.

Me sôime punapeedikooki pühapäeva lôunal ja selle järgi läksime uisutama.

12 tükki
Valmistus 1 tund ja 15 minutit + tordi jahtumise aeg

Tordipôhi:
200 g toasooja vôid
2 dl suhkrut
3 kanamuna
2 keskmise suurusega keedetud ja riivitud punapeeti (peenriiv) / umbes 2 dl riivitud punapeeti
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 dl kaakapulbrit
70 g hakitud india-, pistaatsia- vôi pekaanipähkleid / pooled sellest kogusest koogi pôhja taignasse ja pooled kaunistamiseks
8 hakitud tumeda shokolaadi tükki

Glasuur:
200 g maitsestamata toasooja toorjuustu
2 dl tuhksuhkrut
1 tl vaniljasuhkrut

hakitud pähkleid kaunistamiseks
hakitud tumedat shokolaadi kaunistamiseks

Sega koogipôhja kuivad ained kausis omavahel läbi. Vahusta suhkur ja toasoe vôi kohevaks vahuks ja sega sisse üks kanamuna korraga. Seejärel sega sisse kuivad ained, punapeet, shokolaad ja pähklid.

Määri tordivorm vôiga (läbimôôt 26 cm, lahtikäiv tordivorm) ja kalla taigen vormi. Tasanda se lusikaga vormi. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 40 minutit vôi nii kaua kuni kook on küpse. (Pista pikk puutikk tordi pôhja sisse ja tômba välja. Kui tikule ei jää tainast, siis see on küpse). Tôsta kook ahjust välja ja vajaduse korral aita puutikuga koogi ääred tordivormi äärtest lahti ja eemalda vormi pôhi vormi äärest. Anna koogil jahtuda.

Sega toasoe toorjuust, tuhksuhkur ja vaniljesuhkur omavahel siledaks ja määri ühtlane kord glasuuri koogi peale. Kaunista shokolaadi ja pähklitega.

2 kommenttia:

  1. Onhan herkullisen näköistä kaakkua!
    Iloisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarina! Se olikin herkullista. Tyttäreni tykkäsi siitä ja uskon, että leivon sitä jatkossakin. Samalla periaatteella voi leipoaa kesäkurpitsakakkua (ilman kaakaojauhetta) ja varmasti tulevaisuudessa kokeilen sitäkin. Olen kylässä kesäkurpitsakakkua kerran syönnyt ja se oli todella maukas.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...