sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Valkoinen juoma ja terveellistä napostelua askartelun aikana - Valge jook ja tervislikku näksimist meisterdamise ajal


FIN Hyvää Uutta Vuotta2015! Blogini uutta vuotta on sopiva avata terveellisesti valkoisella juomalla ja naposteluvinkillä sekä ne eivät ole mitään uuden vuoden lupauksia vaan pitkän linjan elämäntapojen jatkamista. Päätin noin puolitoista vuotta sitten työpaikan iltapäiväkahvit vaihtaa teehetkeen vatsani vuoksi. Vatsalle ei ole hyvä juoda vahvaa kahvia makeiden herkkujen kera. Usein ei ollut kahville maitoa tarjolla tai kahvi ei ollut enää tuoretta. Päätin ottaa töihin mukaan teepaketteja ja nyt olen noin puolitoista vuotta juonnut kahvitaukojen aikana pääsääntöisesti vihreää ja valkoista teetä. Minulle se sopii ja olen huomannut, miten iltapäivällä minulla ei ole nälkää sekä ehdin hyvin kotiin ja vasta kotona syön jotain järkevää ja terveellistä. Yhä vähemmän otan herkkuja työpaikan kahvipöydältä. Tästä voi kirjoittaa paljon, koska hyvä luo lisähyvää. Tietenkin olen jatkanut liikuntaa. Sopiva fyysinen rasitus antaa kunnon yöunet. Silloin kun ihminen nukkuu hyvin, on hän päivällä virkeämpi ja huoman miten syön vähemmän. Huoman, miten joskus tekee mieli vihreää teetä heti aamusta kun herään. Noh, summa summarum, kaikki se lisää jokapäiväistä hyvinvointia. Rakastan erilaisia pirtelöitä ja smoothiejä sekä valmistan niitä usein. Juon myös usein mantelijuomaa, mutta välipäivillä tuli idea valmistaa valkoista juomaa, mikä sisältää mantelijuomaa, maitoa ja kookoshiutaleita. Kaikkia ainesosia oli sopivasti kotona ja valmistin sitä heti. Se juoma on siksi hyvä, koska ei tarvitse muuta kuin vaan laittaa aineet juomalasiin, sekoittaa ja juoda pois. Juoma sopii niin lapsille kuin aikuisille, koska juoma sisältää ihmisen ihoa suojaavia aineita sekä on terveellistä koko elimistölle. Saunan jälkeen join juoman jääkaapinkylmänä, mutta muuten join iltapainotteisesti ja annoin juomalla olla niin kauan huoneenlämmössä, että siitä hävisi iskevä jääkaapin kylmyys pois ja sen jälkeen oli sitä miellyttävämpi juoda. Mantelijuomaa ja maitoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota, onko juomiin lisättyjä vitamiineja sekä laskea, miten paljon vitamiineja saa ruoasta tai monivitamiinipurkista. Mantelijuomaa saa makeuttamattomana ja lisätyllä sokerilla. Iholle sopii tietenkin paremmin makeuttamaton mantelijuoma.

1 lasillinen
Valmistus 5 minuuttia

1 rkl kookoshiutaleita tai 1 dl kevyttä kookosmaitoa
runsas 1 dl maitoa tai maitojuomaa
runsas 1 dl mantelijuomaa

Lusikoi kookoshiutaleet juomalasiin ja kaada maito sekä mantelijuoma lasiin. Sekoita aineet keskenään sekä juo heti.

***


Pitkän joululoman aikana oli aikaa enemmän lapsen kanssa askarrella. Joulupyhien aikana on paljon makeita herkkuja tarjolla sekä lapset elävät sokerihumalassa. Siksi ovat vanhempien terveelliset päätökset myös joululoman aikana hyvin tärkeitä. Yksi sellainen päätös on laittaa pöydälle terveellistä naposteltavaa ja ne voivat olla vihannes- tai hedelmäpalat. Aikuinen ihminen on siinäkin asiassa lapselle hyvä esimerkki, koska yhteisen askartelun aikana syödään yhdessä terveellisiä välipaloja. Voit olla varma, että tarjoilulautanen tyhjenee nopeasti ja sitä pitää täyttää uudestaan.

***


EST Head uut aastat 2015! Avan oma blogi uue aasta tervisliku valge joogiga ja näksimise vingiga ning need ei ole uue aasta lubadused vaid pika-aegsed elustiili jätkamise näpunäited. Otustasin umbes poolteist aastat tagasi töökoha pärastlôunakohvi vahetada välja teega oma kôhu pärast. Kôhule ja maole ei ole hea juua kanget kohvi ja süüa juurde kôiksugust magusat, mida kohvilauast leidub. Sageli ei olnud piima, millega kohvi juua vôi kohvi oli jôudnud kohvikannus seista ja oli muutunud môrudaks. Otsustasin vôtta töö juurde kaasa teepakendeid ja nüüd olen poolteist aastat joonud peamiselt rohelist ja valget teed, muidugi ka teisi teesorte. Minule see sobib, sest tunnen, kuidas mul ei ole pärastlôunal nälga ja jôuan ilusti minna koju, kus söön midagi korralikku. Üha vähem näksin ka töökoha kohvilaualt magusaid hôrgutisi. Sellest vôib kirjutada pikalt, sest hea loob lisahead juurde. Muidugi olen jätkanud ka tervisliku liikumisega. Sobiv füüsiline koormitus annab korraliku ööune. Siis kui inimene magab hästi, siis on ta päeval virgem ja panen tähele, et söön ka väiksemaid portsjone toitu. Olen tähele pannud, et vähest tahan kohe hommikul ärkamise järgi juua kohvi asemel rohelist teed. Noh, summa summarum, kôik see lisab igapäevast elu heaolu. Minule meeldivad erinevad smoothied ja tervisejoogid ning valmistan neid üsna sageli. Joon ka mandlijooki, aga jôulupühade ajal kodus olles tuli idee valmistada valget jooki mandlijoogist, piimast ja kookoshelvestest. Kôik toorained olid kodus olemas ja nii tegingi seda jooki. See on sellepärast hea jook, et tuleb ainult kallata ained joogiklaasi, segada omavahel läbi ja jook ära juua. Jook sobib nii lastele kui täiskasvanutele, sest jook sisaldab inimese nahka kaitsvaid aineid ja on tervislik kogu organismile. Sauna järgi olen joonud jooki jääkapikülmalt, aga kui joon seda ôhtuti, siis annan joogil seista klaasis toatemperatuuril enne joomist kuni jääkapikülmus on lahtunud. Mandlijooki ja piima ostes peab tähele panema, kas jookide sisse on lisatud vitamiine ja arvestama siis, kui palju vitamiine ja mikrotoitaineid saab toidust vôi multivitamiinipurgist. Mandlijooki saab nii magustatult kui magustamata. Nahale sobib muidugi paremini magustamata mandlijook.

1 klaasitäis
Valmistus 5 minutit

1 sl kookoshelbeid vôi kerget kookospiima
1 dl piima vôi piimajooki
1 dl mandlijooki

Tôsta lusikaga kookoshelbed joogiklaasi ja kalla klaasi piim ning mandlijook. Sega ained omavahel läbi ja joo kohe.

***

Pika jôulupuhkuse ajal oli aega lapsega rohkem üheskoos meisterdada. Jôulude ajal saavad lapsed süüa palju kôiksugus magusat ja on suhkrust eufoorias. Soome keeles on selle jaoks eraldi sôna ”sokerihumala”. Eestis vist sellist sôna ei kasutada. Vanemate tervislikud eluviisid on ka jôulude ajal eriti tähtsad. Üks selline otsus on panna lauale tervislikku näksimist ja need vôivad olla juurvilja- ja puuviljatükid. Täiskasvanud inimene on ka siin lapsele eeskuju, sest ühise meisterdamise ajal süüakse üheskoos tervislikke näkse. Vôid olla kindel selles, et serveerimistarldrik tühjeneb kiiresti ja sa pead selle uuesti täitma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...