lauantai 10. tammikuuta 2015

Lämmin kampasimpukka-perunasalaatti - Soe kammkarbi-kartulisalat


Katsoin joululoman aikana ohjelmaa "Anthony Bourdain: No Reservations: Holiday Specail 2011" ja näin, miten AB, Lidia Bastianich ja Christopher Walken valmistivat maukasta peruna-mustekalasalaattia. Olen täällä Espoossa toooosi harvoin nähnyt kalatiskillä tuoretta mustekalaa ja vuoden ensimmäisten päivien aikana en mennyt edes katsomaan löytyisikö sitä marketissa. En halunnut kokeilla salaattia pakastetuista mustekalarenkaista. Sain loistoidean valmistaa salaatti kampasimpukoiden kanssa, mutta idea muuttui matkan päällä ja lopuksi valmistin Loppiaiseksi salaatin kampasimpukoista saaristolaissalaatin tapaan. Lämmitin kirsikkatomaatteja yhdeltä puolelta, näin niille tuli jännä maku ja sellaiset tomaatit sopivat hyvin lämpimään salaattiin. Yhden arviovirheen tein, mikä ei ole kovin suuri moka, mutta seuraavana kertana lisään salaatille tuplasti kampasimpukoita. Taas kerran, tosi kiva, maukas, yksinkertainen salaatti. Suosittelen! Voin vaan kuvitella miten hyvä se on alkukesällä uusien perunoiden ja grillattujen kampasimpukoiden kera. Ja sitten kun näen täälläpäin tuoretta mustekalaa kalatiskillä, kokeilen salaattia mustekalan kera.

2-3 annosta
Valmistus 40 minuuttia

8 pienempää yleisperunaa

Salaattikastike:
½ dl oliiviöljyä
loraus sitruunan mehua
1 pieni mieto keltasipuli tai punasipuli tai salottisipuli
2 kynttä valkosipulia
noin 10 kpl kapriksia
nippu ruohosipulia hienonnettuna
ripaus sokeria
ripaus puolikarkeaa merisuolaa

150 g / 1 pussi GAEA sitruunan mehulla ja basilikalla maustettuja oliiveja

200-400 g pakastettuja kampasimpukoita
oliiviöljyä
puolikarkeaa merisuolaa
jauhettua mustapippuria

noin 8-10 punaista kirsikkatomaattia
iso nippu hienonnettua persiljaa

Pese perunat kunnolla ja keitä niitä kattilassa vedessä miedolla lämmöllä hellalla kunnes veitsen terä
uppoa perunaan. Valuta vesi pois ja anna perunoilla hetken jäähtyä. Leikkaa perunat samankokoisiksi paloiksi ja nosta ne kulhoon. Lisää oliivit ja puolet salaattikastikkeesta sekä kääntele ainesosat keskenään sekä jätä ne maustumaan kampasimpukoiden paistamisen ajaksi.

Valmista salaattikastike perunoiden kypsymisen aikana. Kaada pieneen kulhoon oliiviöljy ja sitruunan mehu. Kuori sipuli ja leikkaa siitä pienet kuutiot sekä nosta kulhoon. Kuori valkosipulin kynnet sekä hienonna ne ja nosta kulhoon. Hienonna myös kaprikset ja nosta kulhoon. Lisää suola, sokeri ja hienonnettu ruohosipuli. Sekoita aineet keskenään sekä jätä perunoiden kypsymisen ajaksi maustumaan.

Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan ja nosta sulatetut kampasimpukat huoneen lämpöön noin 20 minuuttia ennen niiden paistamista. (Paista kampasimpukoita pakkauksen ohjeen mukaan). Kuivaa talouspaperin arkilla ylimääräinen neste kampasimpukoilta pois. Painaa paperia simpukkapalojen molemmilla puolilla niin, että neste imeytyy paperiin. Paista simpukkapaloja kuumalla paistinpannulla oliiviöljyssä riippuen palojen koosta puoli minuuttia - minuuttia molemmin puolin. Painaa sormella simpukoita, silloin kuin ne ovat kuin jousi ja sisältä kauttaltaan vaaleita ja pehmeitä, silloin ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja jauhetulla mustapippurilla. Nosta simpukkapalat lautaselle ja laita pestyt kirsikkatomaatit kuumalle pannulle sekä nosta pannu sivuun. Anna tomaateilla kypsyä yhdeltä puolelta kunnes ne osittain lämpenevät.

Kaada perunat ja oliivit tarjoiluastiaan ja nosta kampasimpukkapalat ja tomaatit niiden päälle.

Sekoita simpukoiden lautaselle jäänyt mehu salaattikastikkeen joukkoon ja lusikoi kastike salaatin päälle. Lopuksi koristele salaatti persiljalla. Tarjoile heti tuoreen patongin ja tuorejuuston kera.

***

Vaatasin jôulupuhkuse ajal saadet "Anthony Bourdain: No Reservations: Holiday Specail 2011" ja nägin, kuidas AB, Lidia Bastianich ja Christopher Walken valmistasid kartuli ja kaheksajala salatit. Olen siin Espoos väääääga harva näinud kalaletil värsket kaheksajalga ja aasta esimestel päevadel ma ei läinud isegi poodi vaatama, kas seda leidub. Ma ei tahtnud salatit valmistada sügavkülmutatud kaheksajala rôngastest ja nii tuli pähe idee valmistada salat kammkarpidega. Nii valmistasin Kolmekuningapäevaks salati kammkarpidega Soome saarestikustiilis. Soojendasin kirsstomateid ühelt poolt nii, et neile tuli pônev maitse juurde ja sellised tomatid sobivad väga hästi sooja salati sisse. Ühe väikse arvestuse vea tegin, kuigi see ei ole suur viga. Järgmisel korral kui seda salatit valmistan, panen salatisse kaks korda rohkem kammkarpe. Jälle, väga tore, maitsev ja lihtne salat! Soovitan! Vôin juba ette arvata, kui hea salat sellest tuleb kui suve alguses tehakse seda värskete kartulitega ja grillitud kammkarpidega. Ja kui ma siinkandis juhtun nägema värsket kaheksajalga, siis proovin valmistada salatit koos sellega.

2-3 portsjonit
Valmistus 40 minutit

8 väiksemat kartulit

Salatikaste:
½ dl oliiviôli
lonks sidrunimahla
1 väike mahe mugulsibul vôi punasibul vôi shalotisibul
2 küüslaugu küünt
umbes 10 kapparit
kimp murulauku hakituna
veidi suhkrut
veidi poolkarget meresoola

150 g / 1 pakend GAEA sidruni ja basiilikuga maitsestatud oliive

200-400 g sügavkülmutatud kammkarpe
oliiviôli
poolkarget meresoola
jahvatatud musta pipart

umbes 8-10 punast kirsstomatit
suur kimp hakitud peterselli

Kartulite keemise ajal valmista salatikaste. Kalla väiksesse kaussi oliiviôli ja sidruna mahl. Koori sibul ja lôika see väikesteks kuubikuteks. Koori küüslaugu küüned ja haki need peeneks. Lisa môlemad kaussi. Haki ka kapparid ja pane kaussi. Lisa suhkrur, sool ja hakitud murulauk. Sega ained omavahel läbi ja jäta kaste maitsestuma kartuli keemise ajaks.

Pese kartulid hoolega ja pane need koos koorega potti keeva vee sisse ja anna kartulitel küpseda pliidi peal madalal temperatuuril. Ära lase kartulite koorel lôhkeda. Siis kui kartulid on nii pehmed, et noatera upub kartulisse, kurna vesi ära ja anna kartulitel veidi jahtuda. Lôika kuumad kartulid tükkideks ja tôsta tükid suurde kaussi. Lisa oliivid ja pool salatikastmest. Sega ained omavahel läbi ning jäta kartulid maitsestuma kammkarpide küpsemise ajaks.

Sulata sügavkülmutatud kammkarbid pakendi juhendi järgi ja tôsta need toasooja umbes 20 minutit enne praadimist. (Prae kammkarpe pakendi juhendi järgi). Kuivata majapidamispaberi tükiga kammkarbi tükke môlemalt poolt. Vajuta paberit kammkarbi tükkide peal, nii et niiskus imbub paberisse. Prae kammkarpe kuumal pannil ôli sees môlemalt poolt kuni need on kuldpruunid. Prae sôltuvalt kammkarbi tüki paksusest ühelt poolt pool minuutit kuni üks minut. Kammkarp on küps kui see on pehmelt vetruv ja seest läbini valge.Maitsesta soola ja jahvatatud pipraga. Tôsta kammkarbi tükid taldrikule ja tôsta pestud kirsstomatid kuumale pannile. Tösta pann pliidi plaadilt ära ja anna tomatitel küpseda ühelt poolt.

Kalla kartulid ja oliivid serveerimisvaagnale ja aseta kammkarbitükid ja tomatid salati peale.

Sega kammkarpide taldrikule jäänud mahl salatikastme sisse ja tôsta lusikaga kaste salati peale. Lôpuks kaunista salat hakitud peterselliga. Serveeri kohe värske valge leiva ja toorjuustuga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...