maanantai 29. joulukuuta 2014

Kermainen siika-fenkolikeitto – Koorene siia-apteegitillisupp


Tämän vuoden joulun ja välipäivien aikana löysin itselleni uudestaan brittinäyttelijän Hugh Grantin. Hänen tähdittämiä elokuvia olikin joulukuun aikana televisoissa tarjolla. Tietenkin olen nähnyt Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Notting Hillin ja Bridget Jones-elokuvia. Tämän joulun aikana katsoin pari kertaa elokuvaa Rakkautta vain tv:n tallennustilalta ja sain siitä monet hyvät naurut ja muutamat itkut sekä lopuksi katsoin elokuvaa Poika, missä Grant näytteli itsekeskeistä p******sta, kenestä lopuksi kehittyi toisista välittävä avoin ihminen. Hugh Grant näyttelee erittäin hyvin. Kyllä, tärkeitä asioita voi kertoa myös kevyellä tavalla, mitä Grant osaa tehdä erittäin hyvin. Hänkin halusi nuoruudessa oppia taidehistoriaa niin kuten minä. Nyt hän näyttelee ja minä katson hänen elokuvia. Hienoa.

Keitosta. Kermainen siika-fenkolikeitto syntyi vahingossa. Suunnitelmana oli valmistaa siiasta ihan jotain muuta, mutta olin joulun aikana vähän tukkoinen ja teki mieli lämmintä ja kevyttä ruokaa. Joulujen aikana ei mene ostoksille, koska kaupat ovat kiinni ja siksi piti valmistaa kotona olevista raaka-aineista jotain. Näin syntyi kermainen siika-fenkolikeitto, tukkoisena ja brittielokuvia katsoen sekä lopputulos tuli ihana kuten brittielokuvat. Tämä kalakeitto on hyvä vaihtoehto perinteiselle kalakeitolle. Mikä parasta, raaka-aineet ovat aina marketissa saatavilla ja ne ovat kohtuuhintaisia. Minulla oli ison siian puolikas pakastimessa ja fileroin sen keittoa varten. Kalan päästä ja selkäruodosta valmistin kalaliemen. Tietenkin oli siika perattu ja ilman suomuja. Fenkolia kannattaa kypsentää voissa tai öljyssä hellalla pannulla ennen keittoon laittamista, koska silloin tulee fenkolille ja keitolle pehmeämpi maku. Lyhyesti, ihana lämmittävä keitto joulun kinkkuputken jälkeen ja talvipakkaspäivillä. Ai että pidän ihanista keitoista!

Olen huomannut, miten blogini on pysynyt Top 100 toidublogid ja Herkkusuun parhaiden ruokablogien kärjessä. Suuri kiitos lukijoille! Se lämmittää sydäntäni.

4-6 annosta
Valmistus 30 minuuttia + kalan fileroimisen aika

Kalaliemi (1 l):
1 l vettä
1 isompi keltasipuli
iso nippu tilliä
merisuolaa
2 laakerinlehteä
7 kokonaista mustapippuria
siian selkaruoto + pää

pala voita
1 isompi fenkoli + vihreät oksat
5 keskikokoista yleisperunaa
1 rkl kapriksia
loraus sitruunan mehua
merisuolaa
2 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita
500 g siikafileetä
2 dl kuohukermaa
pala voita

Ensiksi valmista kalaliemi. Kaada vesi kattilaan, nosta kattila hellan levylle ja anna nousta kiehumaan. Kuori sipuli ja paloittele se. Laita sipuli ja mausteet kattilaan sekä anna kypsyä keskilämmöllä kannen alla kunnes sipuli on melkein pehmeä. Lisää kalan ruodot ja anna vielä kypsyä kannen alla noin 5-7 minuuttia. Nosta kattila hellalta ja anna liemellä vetäytyä.

Kuori perunat, huuhtele ne kylmässä vedessä ja leikkaa perunat paloiksi. Leikkaa fenkolista ohuet suikaleet ja kypsennä niitä keskikuumalla pannulla voissa hellan päällä. Siivilöi kalaliemi ja kaada kirkas kalaliemi takaisin kattilaan ja aseta kattila hellalle. Lisää fenkoli ja huuhtele pannu vedellä sekä kaada vesi kattilaan. Nestettä pitää kattilassa olla näin paljon, että fenkoli on veden peitossa. Anna fenkolilla kypsyä keskilämmöllä kattilassa kannen alla kunnes se on melkein pehmeä. Lisää peruna, kaprikset, sitruunan mehu, suola, laakerinlehdet ja pippurit sekä anna taas kypsyä keskilämmöllä kannen alla kunnes peruna ja fenkoli ovat pehmeitä. Leikkaa siiasta poikittain viipaleet ja lisää keittoon. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kunnes kala on kypsä (kalan liha on valkoinen). Lisää kerma ja nokare voita sekä anna vielä keitolla kypsyä muutaman minuutin ilman kanta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lopuksi lisää hienonnetut fenkolin vihreät oksat. Tarjoile heti tuoreen patongin tai sekaleivän kanssa.

***

Selle aasta jôulude ja vahepäevade ajal leidsin enda jaoks uuesti britinäitleja Hugh Granti. Temaga peaosas olevaid filme näidatigi Soome tv-kanalitel mitmeid jôulukuu ajal. Muidugi olen ma näinud filme Neljad pulmad ja ühed matused, Notting Hill ja Bridget Jones. Jôulude ajal vaatasin paar korda tv-salvestusena Armastus on see, sain palju naerda ja veidi nutta ning lôpuks vaatasin filmi Poiss, kus Grant näitleb enesekeskset k***pead, kellest kujuneb lôpuks välja avatud ja teiste eest hoolitsev inimene. Jah, tähtsatest asjadest vôib rääkida ka kerges stiilis, mida Grant oskab teha väga hästi. Temagi tahtis nooruses ôppida kunstiajalugu nagu mina. Nüüd tema näitleb ja mina vaatan tema filme. Tore.

Supist. Koorene siia-fenkolisupp sündis kogemata. Planeerisin valmistada siiast midagi muud, aga kuna mul oli jôulude ajal nohu ja selline kinnine tunne siis tahtsin süüa midagi kerget ja soojendavat. Jôulude ajal ei lähe oste tegema, sest Soomes on poed jôulude ajal kinni ja ma pidin tegema kodus olevatest toorainetest toidu. Nii sündis siia-fenkolisupp, nohusena ja britifilme vaadates ning lôpptulemus tuli sama hea kui britimängufilmid. See kalasupp on hea vaheldus traditsioonilisele kalasupile. Mis kôige parem, toorained on alati poodides olemas ja need on taskukohased. Minul oli pool suurest siiast sügavkülmas ja fileerisin selle supi jaoks ära. Kala peast ja selgroost tegin kalaleeme. Muidugi oli siig puhastatud. Apteegitilli tasub küpsetada pliidil kuumal pannil vôi sees enne supi sisse panemist, sest siis tuleb supile pehmem maitse. Lühidalt, hea soojendav supp jôulude seaprae järgi ja talvepakasega.

Olen tähele pannud, et minu blogi on püsinud Top 100 toidublogid ja Herkkusuu parimate toidublogide kärjes. Suur tänu lugejatele! See soojendab minu südant.

4-6 portsjonit
Valmistus 30 minutit + kala fileerimise aeg

Kalaleem (1 l):
1 l vett
1 suurem mugulsibul
suur kimp tilli
meresoola
2 loorberilehte
7 terapipart
siia selgroog ja pea

tükk vôid
1 suurem apteegitill koos roheliste okstega
5 keskmise suurusega kartulit
1 sl kappareid
lonks sidrunimahla
meresoola
2 loorberilehte
musti terapipraid
500 g siia fileed
2 dl rôôska koort
tükk vôid

Kôigepealt valmista kalaleem. Kalla vesi potti, tôsta pott pliidile ja anna veel tôusta keema. Koori sibul ja tükelda see ära. Pane sibul ja maitseained keeva vee sisse ja anna keeda kaane all keskmisel temperatuuril kuni sibul on pehme. Lisa kalaluud ja pea ning anna küpseda veel umbes 5-7 minutit. Tôsta pott piidilt ära ja anna leemel tômbuda kaane all.

Koori kartulid ja loputa need külma vee all ära ning tükelda need. Lôika apteegitillist ôhukesed lôigud ja küpseta neid pliidil kuumal pannil vôi sees kuni need on poolpehmed. Kurna kalaleem ära ja kalla leem uuesti potti. Tôsta pott pliidile ja lisa apteegitill. Loputa pann veega ja kalla vesi potti. Vedelikku peab potis olema nii palju, et apteegitill jääb vedeliku alla. Anna apteegitillil keeda keskmisel temperatuuril potis kaane all kuni see on peaaegu pehme. Lisa kartul, kapparid, sidruna mahl, sool, loorberilehed, pipar ning anna vaal keeda kuni apteegitill ja kartul on pehmed. Lôika siiast pôigiti viilud ja lisa potti supi sisse. Anna kalal küpseda kuni see on küps (kalaliha on valge). Lisa koor ja tükk vôid ning anna veel keeda madalal temperatuuril ilma kaant. Kontrolli maitse ning lisa vajadusel maitseaineid. Viimasena lisa hakitud apteegitilli oksad. Serveeri värske segaleivaga.

2 kommenttia:

  1. Tätä keittoa on ihan pakko kokeilla, jahka pääsen kalaan torille ;o).
    Iloa & onnea Uudelle Vuodelle 2015!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Uskon, että se on sama hyvä kuhan kanssa. Minulla oli kaapissa siikaa, siksi valmistin keiton siiasta. Hyvää ja kaunista uudelle vuodelle!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...