perjantai 5. heinäkuuta 2013

Eestiläiset kaalikääryleet – Eesti kapsarullid



Kesälomani on alkanut varsin mielenkiintoisesti keittiön siivouksen merkeissä. Keittiöstä huomasi, että siinä on vähän laitettu ruokaa ja syöty…. Pakko oli sitä siistiä. Lähikaupassa oli tosi hyvänäköisiä varhaiskaaleja myynnissä ja minulla piti yksi kaali ostaa. Näin valmistin yhtenä iltana kolme tuntia eestiläisiä kaalikääryleitä tai sitten äitini tapaan kaalikääryleitä, koska huomasin Eestin Googlestä, että hyvin monella tavalla kaalikääryleitä Eestissä valmistetaan. Äitini valmisti niitä aina isossa kattilassa hauduttamalla ja teki niiden päälle maitokastikkeen. Tykkään äitini kaalikääryleistä, niissä on runsaasti jauhelihatäydettä, kaalikuori on pehmeä ja kastike tekee niistä mehevät. Keitettyjen perunoiden kera aivan taivaallisia. Kaalin pienistä sisälehdistä leivoin kaali-porkkana-pekonipiiraan, mikä on baltialainen tapaa leipoa piiraita. Ohje on tulossa myöhemmin.


13 isoa käärylettä
Valmistus noin 3 tuntia

1,6 kiloa varhaiskaalia / keräkaalia

Täyte:
750 g sika-nautajauhelihaa
½ dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä
1 iso valkosipulin kynsi puristettuna
2 pienempää salottisipulia puristettuna
2 kananmunaa
suolaa
pippuria
1 pkt naudanlihafondia
nippu timjamia hienonnettuna

ruokaöljyä
suolaa

Kastike:
4 dl täysmaitoa
2 isoa rkl vehnäjauhoja tai maun mukaan
1 pkt naudanlihafondia
pieniä timjaminlehtiä ja –oksia koristelua varten

Valmista jauhelihataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainesosat isossa kulhossa keskenään ja nosta kulho jääkaappiin maustumaan.

Poista varhaiskaalin päällimmäiset rumat lehdet. Leikkaa teräväkärkisellä veitsellä kaalin kova kantaosa ulos. Laita kaali isoon kattilaan (minulla 4,5 l) ja kaada sinne vettä sen verran, että kattila on melkein täynnä ja lisää suolaa. Keitä kaalia keskilämmöllä yhteensä noin 20 minuuttia (10 minuuttia yksi puoli) tai näin kauan kunnes kaali taipuu haarukan alla. Käännä kaalia kypsymisen aikana. Nosta kaali kattilasta ulos lautaselle ja irrota yksi kaalilehti kerrallaan. Keikka pehmitettyjen kaalilehtien paksu lehtiruoti ohuemmaksi. Levitä kaalilehti työtasolle. Ota pala jauhelihataikinaa, muotoile siitä soikio, aseta se kaalilehden reunapuolelle, taita kaalilehdet oikealta ja vasemmalta jauhelihan päälle sekä kääri kaalikääryle. Tee kaikkien lehtien kanssa samalla tavalla.

Kaada kuumalle paistinpannulle ruokaöljyä ja sulata naudanlihagondi sen joukkoon. Ruskista kaalikääryleitä keskilämmöllä molemmin puolin ja aloita taitepuolelta. Nosta kaalikääryleet isoon kattilaan. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada se vesi kattilaan kaalikääryleiden päälle. Lisää tarvittaessa vielä vettä sen verran, että kaalikääryleet ovat nesteen peitossa. Hauduta kaalikääryleitä keskilämmöllä noin 1 tunti tai näin kauan kunnes kääryleet ovat kypsiä. Käännä päällimmäisiä kääryleitä hauduttamisen puolessa välissä varovasti. Lusikoi lientä mukiin sekä sulata kuumaan liemeen toinen naudanlihafondi paketista sekä lisää sulatettu fondi kattilaan.

Valmista kastike. Lusikoi jauhot isoon mukiin. Lisää vähitellen kylmää maitoa ja sekoita maito jauhon joukkoon. Lisää maitoa ja sekoita seosta jne. kunnes saat tasaisen seoksen. Kaada se pitkänä nauhana kattilaan liemen joukkoon lusikalla lientä jatkuvasti sekoittaen niin, että maito-jauhoseos sekoittuu tasaisesti liemeen ja siitä muodostuu kastike. Anna hautua keskilämmöllä muutaman minuutin, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai lihafondia ja koristele timjamilla.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

***



Minu suvepuhkus on alganud üsna huvitavalt köögi koristamisega. Köögist märkasin, et selles on veidi valmistatud süüa ja söödud… Pidi koristama. Meie lähipoes oli müügil varast kapsast, see oli nii ilus ja värske ja ostsin ühe kapsa ära. Valmistasin siis ühel õhtul kolm tundi eesti kapsarulle või siis minu ema valmistatud kapsarulle, sest nägin Eesti Googlest kui erineval moel võib Eestis kapsarulle valmistada. Minu ema valmistas neid alati suures potis hautades ja tegi peale piimakastme. Minule meeldivad ema tehtud kapsarullid, neis on piisavalt hakklihatäidist, kapsakoor on pehme ja kaste teeb neist mahlased. Keedetud kartulitega taevalikud. Kapsa keskmisest osast, mis jäi üle ja millest ei olnud võimalik enam rulle keerata, küpsetasin kapsa-porgandi-peekonipiruka, mis on baltlaste komme küpsetada pirukat. Retsept tuleb blogisse hiljem.





13 suurt rulli
Valmistus umbes 3 tundi

1,6 kilo varast peakaali / valget peakaali

Täidis:
750 g sea-veisehakkliha
½ dl keedetud pikateralist riisi
1 suur küüslauguküüs pressituna
2 väiksemat salottisibulat pressituna
2 kanamunaa
soola
pipart
1 pkt veiselihafondi
kimp tüümiani hakituna

toiduõli

Kaste:
4 dl täispiima
2 suurt sl nisujahu või maitse järgi
1 pkt veiselihafondi
väikseid tüümianioksi ja –lehti kaunistamiseksi
Valmista hakklihatäidis segades koik koostisosad suures kausis omavahel läbi. Tõsta kauss maitsestuma külmkappi.

Eemalda kapsa pealmised koledad lehed. Lõika teravaotsaga noaga kapsa kõva juurikaosa välja. Pane kapsas suurde potti (minul 4,5 l) ja kalla sinna vett nii palju, et pott on peaaegu täis ja lisa soola. Keeda kapsast keskmisel temperatuuril kokku umbes 20 minutit (10 minutit üks pool) või nii kaua kuni kapsas paendub kahvli all ja sellest on võimalik rulle keerata. Pööra kapsast keetmise ajal. Tõsta kapsas potist välja taldrikule ja eemalda kapsaleht teise järel kapsapeast. Lõika kapsalehe paksemad rootsukohad õhemaks. Aseta kapsaleht töölauale. Võta umbes peotäis hakklihatäidist ja tee sellest ovaalne väike päts, aseta see lehe kinnituskoha poole lehele, tõsta vasakult ja paremalt leht täidise peale ja keera rulli. Tee kõikide lehtedega samamoodi.

Kalla kuumale praepannile toiduõli ja sulata veiselihafond selle sisse. Pruunista kapsarulle keskmisel temperatuuril mõlemalt poolt ja alusta lehe ärakeeratud poolt. Tõsta kapsarullid suurde potti. Loputa pann veega ja kalla see vesi potti rullide peale. Lisa vajaduse korral vett nii palju, et kapsarullid on peaaegu veega kaetud. Hauta keskmisel temperatuuril umbes 1 tund voi nii kaua kuni kapsarullid on pehmed. Pööra pealmisi rulle hautamise ajal. Tõsta lusikaga leent tassi ning sulata kuuma leeme sisse veiselihafond ja kalla see potti.

Valmista kaste. Tõsta lusikaga suurde tassi jahu. Lisa vähehaaval külma piima ja hõõru lusikaga piim jahu sisse. Lisa jälle piima ja hõõru segu kuni sellest tuleb ühtlane. Kalla segu pika nirena potti leeme hulka leent pidevalt segades, et piima-jahusegu seguneb ühtlaselt leemega. Anna haududa keskmisel temperatuuril mõned minutid, kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola voi lihafondi ja kaunista tüümianiga.

Serveeri keedetud kartulitega.



6 kommenttia:

  1. HKaalikääryleet ovat herkkuruokaamme. Nämä ovatkin erilaisia mitä ne mitä yleensä teen, joten taidanpa ensi kerralla kokeilla tätä sinun ohjettasi.

    Huomasin että sinulla on Google-kääntäjä sivullasi. Asiasta löytyy varmasti googlen-sivuita, vaan en malta nyt ruveta etsimään, joten kysyn sinulta sen hintaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mimmi M! Ensiksi kaalikääryleistä. Kyllä, ne ovat erilaiset kuin Suomessa, mutta Eestin Googlen kuvahausta näin, että myös Eestissä valmistetaan samalla tavalla kaalikääryleitä kuin Suomessa. Vaikka Eesti on pieni maa, sielläkin valmistellaan samaa ruokaa hyvin monella tavalla. Äitini tapaan kaalikääryleet ovat meheviä, kastikkeelle voi lisätä jauhoja oman maun mukaan. Äitillä oli aika ohut kastike ja mielestäni kovin paksu ei sovi kääryleiden kanssa, mutta jokainen voi itse päättää, minkälaisen kastikkeen tekee. Se on täyttävää ruokaa, yksi iso kaalikääryle on minulle ihan riittävä. Laitoinkin niitä rasiaan ja pakastimeen. Sieltä hyvä ottaa.

      Google-kääntäjästä. Voi apua! Pitääkö siitä maksaa? En enää muista, mutta kopioin sen jostain sivulta. Olen huomannut, että on myös Google Translate, missä maan nimet ovat maan omalla kielellä, helppo löydä oman maan kieli.

      Poista
    2. Kiitti vastauksestasi...Paljon mahdollista ettei se maksa mitään...pitää tutkailla asiaa ja selvitellä mistä sen saa...olen nähnyt muutamalla muullakin mitä sinulla tuollaisen kääntäjän.

      Poista
    3. Ole hyvä! Kaunista kesän jatkoa!

      Poista
  2. Njams herkullisia kaalikääryleitä.
    ;o) olen vaan itse niin laiska, jotten viitsi itse niitä tehdä.
    Arvostan suuresti kaalikääryleiden tekijöitä.
    Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Se on suuri työ. Kovin usein sitä ei viitsi tehdä, mutta kun loma oli alkanut, sitten päätin tehdä sen työn. Lähimarketissa oli niin hyvännäköisiä keräkaaleja myynnissä, en voinut vastustaa.

      Kaunista kesän jatkoa sinullekin!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...