perjantai 22. helmikuuta 2013

Kääretorttupalat raparperi-mansikkahillolla – Rullbiskviiditükid rabarberi-maasikamoosiga



Hyvää Eestin Tasavallan Itsenäisyyspäivää! (24.2.)

Kääretorttupalat raparperi-mansikkahillolla sopivat mielestäni hyvin juhlimaan kevät-talven juhlaa. Pakastimissa löytyy raparperia ja mansikoita ja niitä pitää jo käyttää ahkerasti pois, koska kevät koputtelee jo ovelle ja kohta himoitsee vaan tuoreita raaka-aineita. Pakastettujen raparpereiden kanssa voikin jo tehdä ensimmäisen varaslähdön kevääseen! Sitä paitsi nämä kääretorttupalat ovat tosi helppo valmistaa ja sopivat juhlapöydälle silloin kun halutaan todella juhlia päivää, mennä vaikkapa katsemelaan paraatia tai halutaan seurata sitä tv:stä, tai halutaan katsoa illalla rauhassa tv:stä presidenttiparin vastaanoton pukujuhlaa ja itsekin kotona syödä jotain juhlavaa. Tänä vuonna Eesti täyttää 95 vuotta ja varmasti onkin suuri halukkuus juhlia. Pitää myös muistaa, että juhlapöydät nieleskelevät runsaasti rahaa sekä edullisesti ja helposti valmistettava kääretorttu omassa iskevässä ja näyttävässä yksinkertaisuudessa on juhlapöydän pelastus monessa mielessä.

Toki, Itsenäisyyspäivän ulkopuolella voi kääretorttupaloja koristella mielikuvituksen mukaan ja ne sopivat juhlapöydälle kuin juhlapöydälle. Kääretortun väliin voi laittaa vaikka minkälaista sopivaa hilloa tai marmeladia. Nämä ovat juhlapalat, mistä tykkäävät kaikki ihmiset lapsesta vaariin. Niiden valmistuksessa ei voi epäonnistua.

13 palaa noin 2 cm
Valmistus 1 tunti + maustumisen aika 1 tunti

Kääretortun taikina:
6 kananmunaa
6 rkl vehnäjauhoja
6 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
ripaus suolaa

Raparperi-maniskkahillo:
noin 4 dl sulatettuja pakasteraparperin paloja
noin 3 dl sulatettuja pakastemansikoita
1-2 dl sokeria tai maun mukaan

Vaahto:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta maitorahka
4-5 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria

Dr. Oetekerin suklaaströsseleitä ja sininen kimallerae koristeita

Valmista ensiksi hillo keittämällä raparperia, mansikoita ja sokeria pienessä kasarissa kunnes se on
tasaista hilloa. Anna jäähtyä.

Riko kananmunat ja erota valkuaiset sekä keltuaiset eri kulhoihin. Lisää valkuaisten joukkoon ripaus suolaa. Vaahdota valkuaiset monitoimikoneella kovaksi vaahdoksi.

Lisää keltuaisten joukkoon sokeri sekä vaahdota sokeri ja keltuaiset keskenään puulusikalla kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot sekä kääntele taikina tasaiseksi. Lisää kova valkuaisvaahto sekä kääntele taikina tasaiseksi.

Kaada taikina uunipelille leivinpaperin päälle ja levitä se puulusikalla tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pohja on pinnalta kullanruskea ja kypsä. Pistä puutikku pohjaan. Jos tikkuun ei jää taikinaa, silloin se on kypsä.

Laita toinen leivinpaperin arkki pohjan päälle sekä leikkuulauta sen päälle sekä käännä pohja uuninpellin kanssa ympäri. Nosta uunipelti pohjan päältä sekä poista varovasti leivinpaperi pohjasta. Nosta kääretortun pohja puhtaan leivinpaperin kanssa pöydälle ja levitä tasaisen kerros hilloa pohjan puolelle, missä oli kypsymisen aikana leivinpaperi. Kääri kääretortun pohja pitkäksi rullaksi sekä jätä 1 tunniksi maustumaan taitepuoli alaspäin.

Vaahdota monitoimikoneella kuohukerma, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää rahka ja sekoita se tasaiseksi vaahdoksi.

Leikkaa pitkästä kääretortun rullasta noin 2 cm paksuiset palat. Lusikoi vaahto pursotin pussiin, millä on suutin sekä pursota vaahtoa jokaisen kääretortun palan päälle. Lopuksi koristele palat suklaaströsseleillä ja kimalleraella. Nosta kääretortun palat kakkualustalle ja tarjoile.

***



Head Eesti Vabariigi Aastapäeva! (24.2.)

Rullbiskviiditükid rabarberi-maasikamoosiga sobivad minu arust väga hästi tähistama kevad-talve pidu. Sügavkülmas leidub rabarbeit ja maasikaid ja neid peab sööma juba usinalt ära, sest kevad koputab juba uksele ja siis tuleb himu süüa kôike värsket. Sügavkülmutatud rabarberitega vôib juba teha esimese sammu kevadesse! Peale selle neid rullbiskviiditükke on väga lihtne valmistada ja sobivad peolauale siis kui soovitakse tôeliselt pidutseda, minna vaatama paraadi vôi jälgida seda televiisorist, vôi soovitakse vaadata ôhtul televiisorist presindepaari korraldatatud Iseseisvuspäeva vastuvôttu ja süüa isegi kodus midagi pidulikku ja head. Sellel aastal Eesti täidab 95 aastat ja kindlasti ongi suur soov pidutseda. Peab ka teadma, et peolauad neelavad uskumatult palju raha ning odavalt ja lihtsalt valmistatav brullbiskviit oma löövas ja näitavas lihtsuses on peolaua päästmine mônes môttes.

Muidugi, neid brullbiskviiditükke vôib kaunistada oma maitse järgi ja need sobivad igale peolauale. Brullbiskviidi vahele vôib panna erinevaid sobivaid moose vôi mardelaade. Need on peolaua magusad küpsetised, mis meeldivad kôikidele inimestele lastest vanavanemateni. Nende valmistamisega ei vôi ebaônnestuda.


13 rullbiskviidi tükki umbes 2 cm paksused
Valmistus 1 tund + 1 tund maitsestumise aega

Rullbiskviidi taigen:
6 kanamuna
6 sl nisujahu
6 sl suhkrut
1 sl kartulijahu
veidi soola

Rabarberi-maasikamoos:
umbes 4 dl sügavkülmast sulatatud rabarberitükke
umbes 3 dl sügavkülmast sulatatud maasikaid
1-2 dl suhkrut vôi maitse järgi

Vaht:
2 dl rôôska koort
200 g naturaalset kohupiima
4-5 sl suhkrut
½ tl vaniljesuhkrut

Dr. Oetekeri shokolaadi ja dekoorkaunistusi

Valmista kôigepealt moos keetes rabarberit, maasikaid ja suhkrut väikses potis kuni saad ühtlase moosi. Anna moosil jahtuda.

Tee kanamunad katki ja eemalda muna kollased ja valged eri kaussidesse. Lisa munavalge hulka veidi soola. Vahusta munavalged köögikombainiga kôvaks vahuks.

Lisa munakollaste hulka suhkur ja vahusta suhkur ja munakollased omavahel puulusikaga ühtlaseks kohevaks vahuks. Lisa jahu ning sega taigen ühtlaseks. Lisa kôva munavalgevaht ja sega rahulikult taigen ühtalseks.

Kalla taigen ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja levita se puulusikaga ühtlaselt ristküliku kujuliseks. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis umbes 10 minutit kuni rullbiskviidi pôhi on pealt kuldpruun ja küps. Pista puutikk pôhja sisse. Kui tiku külge ei jää tainast, siis see on küps.

Pane teine küpsetuspaberi tükk pôhja peale ja selle peale lôikelaud ning keera pôhi koos ahjuplaadiga ümber. Tôsta ahjuplaat pealt ära ja eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber rullbiskviidi pôhjast. Tôsta pôhi puhta küpsetuspaberiga lauale ja määri pôhja poolele, mille küljes oli küpsemise ajal küpsetuspaber, ühtane kiht moosi. Rulli pôhi rullbiskviidiks ja jäta see maitsestuma 1 tunniks äärepool allpool.

Vahusta köögikombainiga koor, suhkur ja vaniljesuhkur ühtlaseks vahuks, lisää kohupiim ning sega see ühtlaseks.

Lôika pikast rullbiskviidi rullist ümbes 2 cm paksused tükid. Tôsta lusikaga vahtu tordipritsikotti, millel on otsik küljes ja pritsi vaht iga brullbiskviidi tüki peale. Lôpuks kaunista tükid shokolaadi- ja dekoorkaunistustega. Tôsta tükid tordialusele ja serveeri.

4 kommenttia:

  1. Hyvää Eestin Itsenäisyyspäivää sinulle!
    Herkullisen näköistä jälleen kerran:O)

    VastaaPoista
  2. Herkullisen koreasti onnea Eestille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täällä Espoossa paistaa niin kaunis kevät-talven auriko. Suklaa-vadelmakakku on uunissa, sen jälkeen ulos!!!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...