perjantai 1. helmikuuta 2013

Spelttiuunipuuro - Ahjupuder speltanisust


Jos haluat vatsalle hyvää… jos haluat syödä järkiruokaa…. jos haluat talvella kunnollista täyttävää ruokaa… silloin tee spelttiuunipuuroa. Minä valmistin sitä viime viikonloppuna. Oi, miten hyvä tasapainoinen olo tuli vatsaan. Laitoin puuron uuniin sunnuntaiaamulla kello 10 ja kello 12 söimme puuroa. Se on ihanaa täyttävää ruokaa ja vasta illansuussa tuli himo syödä jotain pientä. Seuraavana päivänä leikkasin kylmästä puurosta viipaleita, lämmitin mikrossa ja söin sitä. Valmistin puuron Birkkalan isoista spelttihiutaleista ja ohje löytyi paketilta. Minä vähän tein omia sovelluksia, koska tietenkin raaka-aineiden määrä ja kypsymisen aikaa riippuvat uunivuoan koosta. Minä kypsensin puuroa kyllä 175 asteessa, koska minulla oli suurempi määrä puuroa. Paketin reseptissä suositeltiin kypsentää 150 asteessa, mutta siinä lämmössä ei tapahtunut minun puurolle mitään ja siksi lisäsin lämpöä.

8 annosta
Valmistus 2 tuntia

noin 4-4 ½ dl isoja spelttihiutaleita
noin 1 l ja 4 dl täysmaitoa
noin 1 tl suolaa
voita

Voitele uunivuoka (läpimitta 24 cm ja korkeus 7 cm), kaada spelttihiutaleet vuokaan, ripottele päälle suola, kaada maito joukkoon sekä aseta pieniä voipaloja pinnalle. Kypsennä puuroa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 2 tuntia kunnes puuro on kypsä. Tarvittaessa vähentää uunin lämpöä 150 asteeseen ja jos se alkaa palaa pinnalta, silloin käännä uunin ylävastus pois. Silloin kun uunin reunasta ei nouse enää pinnalle nestettä, on puuro valmis. Voi reunasta ottaa lusikalla koepalan, kun puurolla ei ole enää raa’an hiutaleen makua, silloin se on valmis. Tarjoile sekamarjahillon tai ruokamargariinin/levitteen kera.

***

Kui sa soovid oma kôhule head… kui sa tahad süüa môistlikku tervislikku toitu… kui sa tahad talvel korralikku kôhtu täitvat toitu… siis valmista ahjuputru speltanisust. Mina valmistasin seda eelmisel nädalavahetusel. Oi kui hea tasakaalukas tunne tuli kôhtu. Panin pudru ahju pühapäeva hommikul kell 10 ja kell 12 sôime putru. See on suurepärane kôhtu täitev toit ja alles ôhtupoolikul tuli selline tunne, et tahaks midagi kerget süüa. Järgmisel päeval lôikasin külmast pudrust paksud viilud, soojendasin pudru mikroahjus ja sôin seda. Valmistasin pudru Birkkala suurtest speltanisuhelvestest, retsept leidus pakendilt. Mina tegin pudru veidi oma moodi, sest toorainete hulk ja ahjuvormi suurus môjutavad küpsemisaega. Minul oli üsna suur ahjuvorm ja sellepärast küpsetasin putru 175 kraadis, kuigi pakendil on soovitus, et putru peab valmistama 150 kraadis. Minu pudrule ei juhtunud nii väikses temperatuuris ahjus veel midagi ning tôstin ahju temperatuuri.

Google otsingust leidisn, et Birkkala speltanisutooteid peaks ka Eesti turul olema, sest mitmetes blogides on viide sellele. Seda mina ei tea, kas just Birkkala suuri speltanisuhelbeid on müügil.

8 portsjonit
Valmistus 2 tundi

umbes 4-4 ½ dl suuri speltanisuhelbeid
umbes 1 l ja 4 dl täispiima
umbes 1 tl soola
vôid

Määri ahjuvorm (läbimôôt 24 cm ja kôrgus 7 cm) vôiga, kalla speltanisuhelbed vormi, raputa peale soola, kalla piim vormi ja pane veel väiksed vôitükid peale. Küpseta putru 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 2 tunti kuni puder on küps. Vajaduse korral vähenda ahju temperatuuri 150 kraadile ja kui pudru hakkab peal liiga kôrbema, pööra ahju ülemine küttekeha välja. Siis kui vormi äärest ei tôuse enam vedelikku pinnale, on puder valmis. Vôid vormi äärest vôtta ka lusikaga proovitüki ja kui pudrul ei ole enam toore helbe maitset, siis see on valmis. Serveeri segamarjamoosi vôi toidumargariiniga.

2 kommenttia:

 1. asiasta vähän sivuun, miten on pitää kaksikielistä blogia? kummalla kielellä kirjoitat enemmän vai onko tekstit identtisiä ja aivan samanlaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kysymykset! Kaksikielisen blogin pitäminen on kaksinkertaista työtä ja kaksinkertaisten tekstien kirjoittamista. Positiivisuuden puolelta huomaan, että nimettömiä lukijoita riittää ja eestin keittiö kiinnostaa suomalaisia. Vähemmän miellyttävä on se, että huomaa molemmalta puoletta lahtea tiettyä nihkeää käyttäytymistä. Suomessa on se vaan jonkunlaisen virolaisen blogi ja Eestissä vaan Suomessa asuvan eestiläisen blogi. Ennakkoluuloa kohtaa molemmalla puolella lahtea. Kirjoitan tekstit molemmassa kielessä usein samanlaiset, toki joskus toiseen tekstiin avaan jotain, mitä luulen, että ehkä toinen kieliryhmä ei tunne tapausta tai raaka-aineita toisella puolella lahtea ei ole. Tähän Spelttipuuron tekstiin kirjoitin eestiksi, että en tiedä onko Birkkalan isoja spelttihiutaleita Eestissä, vaikka Birkkalan tuotteita pitäisi Eestissäkin löytyä ja esim. Joululoma 1, Raatteen tiestä kirjoitin sen tarinan pähkinäkuoreessa eestinkielisille auki, koska ehkä eestiläiset eivät tunne niin hyvin Suomen historiaa ja kaikki eestiläiset eivät osa suomea, että lukea sitä suomeksi.

   Yritän itse kirjoittaa ilman asenteita toista kansaa kohtaan ja asiallisesti, koska haluan, että blogissa kävijät viihtyvät täällä, heitä ei loukata, ei syrjitä ja on ennakkoluulotonta tilaa molemmalle kieliryhmälle. Toki, jonkun verran minun ruokamaailman katsomusta tulee esille, mutta yritän olla kuitenkin asiallinen.

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...