maanantai 25. kesäkuuta 2012

Porsaan BBQ grilliribsit - Sea BBQ grillribid



Nämä maukkaat ja hyvin pehmeät grilliribsit ovat meidän juhannuspöydältä. Työkuvioiden takia vietimme juhannuksen kotona. Siksi oli mahdollisuus valmistaa grilliribsejä alusta alkaen, eli enne grillaamista 2,5 tuntia kypsentämistä uunissa ja heti sen jälkeen nopea grillaus hiiligrillissä. Katsoin sieltä sun täältä ribsien kypsentämisestä ja mm. Tomi Björckin ohjetta ennen grillaamista ja sain siitä oman näkemyksen. (Tomi Björckin ohjeen mukaan ribsejä valmistan joskus, mutta juhannukseksi en halunnut aasialaisen keittiön makuja). Grillikastikkeen ohjeen otin iltapäivälehdestä, mutta se ei toiminut lainkaan. Aina en ymmärrä ainesosien luottelun perusteella, mikä maku lopputuloksella on. Onneksi oli meillä kotona avaamaton pullo jo viime kesästä tuttua Santa Maria BBQ-kastiketta hickory, mikä pelasti meidän juhannusgrillin. Lopputulos oli erittäin maukas. Liha hajosi luilta, koska se oli niin pehmeä. Aivan ihanaa syömistä! Tämä ei jää tähän. Varmasti valmistamme grilliribsejä toisenkin kerran.

Kuva lautasesta tuli niin, miten tuli. Anteeksi, oli juhannusaatto.

2 annosta
Valmistusaika kaikki yhteensä noin 3 tuntia

800 g (2 palaa) porsaan maustamattomia ribsejä

2 l vettä
1 ½ kuutiota lihalientä
½ dl sokeria
½ dl soijakastiketta
kokonaisia mustia pippureita
muutama laakerilehti
2 kokonaista varta kevätsipulia pitkittäin halkaistuina

Santa Maria american BBQ-kastiketta hickory'a

lankkuperunoita (voi olla vielä lohkoperunoita tai ranskalaisia)

jääsalaattia
kirsikkatomaatteja halkaistuna
kurkun viipaleita
kevätsipulia ohuina viipaleina

Kastike:
200 g kermaviiliä
2 rkl majoneesia
maustekurkkua kuutioina
hienonnettua kevätsipulia
suolaa
rouhittua pippuria

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.

Huuhtele ribsit kylmän veden alla ja aseta ne syvälle uunipelille. Aseta niiden väliin halkaistut kevätsipulin varret. Valmista lihaliemi lisäämällä kiehuvaan veteen lihaliemikuutiot, soijakastike, sokeri, laakerinlehdet ja pippuri. Kaada liemi varovasti uunipellille ribsien päälle. Laita pellin päälle folio ja nosta pelti uunin keskitasolle, missä ribsit hiljalleen kypsyvät 2,5 tuntia. (Jos sinulla ovat isot ribsit voit tarvittaessa kypsentää niitä 3 tuntia).

Puolita pehmeät ribsit ja nosta ne vuokaan. Grillillä pitää olla jo grillausta varten valmis. Grillaa isoja ribsipaloja molemmin puolin tasaisella hiilloksella ja sivele niiden pinnalle grillikastiketta. Koska ribsit ovat jo kypsiä ja kuumia, grillaus kestää vaan hetken. Grillauksella annetaan ribseille vaan pintaväriä ja hiilen makua.

Ribsien uunissa kypsymisen aikana valmistaa kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen aineet kulhossa keskenään. Valmista salaatti. Ribsien jälkeen laita perunat uuniin. Valmis grilliribsit voivat odottaa perunoiden valmistumista vuoassa folion alla.

Tarjoile ruoka heti.

***

Need maitsvad ja väga pehmed grillribid on meie jaanipäevalaualt. Tööde pärast veetsime jaanipäeva kodus. Sellepärast oli vôimalus valmistada grillitud ribisid
kodus algusest lôpuni enne ahjus neid küpsetades ja selle järel söegrillil grillides. Tutvusin eri allikatest, kuidas grillitud ribisid valmistatakse mh. Tomi Björck'i ribiretsepti ja sain sellest oma nägemuse. (Tomi Björcki retsepti järgi grillribisid teen hiljem mônikord, sest jaanipäevalauale ei tahtnud ma aasia köögi maitset). Grillkastme retsepti vôtsin päevalehest, aga se ei tulnud hea, maitsed ei sobinud kokku. Alati ei oska koostisosade nimekirja järgi ette arvata lôpptulemust. Ônneks oli meil kodus avamata pudel juba eelmisest suvest meile tuttavat Santa Marian BBQ-kastet hickory,
mis päästis meie jaanipäevagrilli. Lôpptulemus oli suurepärane. Liha oli nii pehme, et see lagunes kontide ümbert. See oli maitsev söömaaeg ja see ei jää meil
viimaseks korraks, sest kindlasti valmistame sellisel viisil grillribisid ka teine kord.

Pilt tarldrikust tuli selline nagu tuli. Vabandust, oli jaanilaupäev.

2 portsjonit
Valmistamise aeg kôik kokku 3 tunti

800 g (2 ribirükki) sea naturaalset ribi (Soomes on küll pôrsa ribid müügil, aga üks siga kôik)

2 l vett
1 ½ kuubikut lihaleent
½ dl suhkrut
½ dl sojakastet
musta terapipart
môned loorberilehed
2 vart rohelist sibulat pikuti pooleks lôigatuna (varred, millel on ka mugulaosad)

Santa Maria american BBQ-kastet hickory'a

sügavkülmutatud plankkartuleid (ei tea, kas neid Eesti turul on, sest see on uus toode ka Soome turul, aga vôib olla ka sügavkülmutatud
sektorikartuleid vôi friikartuleid)

jääsalatit
kirsstomateid poolitatuna
värske kurgi viile
rohelist sibulat ôhukeste viiludena (kaasarvatud sibula valged mugulad)

Kaste:
200 g hapukoort
2 sl majoneesi
maitsestaud kurki kuubikutena
hakitud rohelist sibulat
soola
jahvatatud musta pipart


Pane ahi soojenema 160 kraadile.

Pese ribid külma vee all ja aseta need sügavale ahjuplaadile. Aseta nende vahele poolitatud sibulavarred. Valmista lihaleem keevas vees lisades vette lihaleemekuubikud, sojakaste, suhkur, loorberilehed ja pipar.
Kalla ettevaatlikult kuum leem ahjuplaadile ribside peale. Kate ahjuplaat fooliumiga ja tôsta see ahju keskmisele kôrgusele, kus see aeglaselt küpseb 2,5 tundi. (Kui sinul on suured ja paksud ribitükid, siis vôid vajaduse korral küpsetada neid 3 tunti).

Poolita pehmed ribid ja tôsta need ahjuvormi. Nüüd peab grill olema grillimiseks valmis. Grilli suuri ribitükke môlemalt poolt ühtlasel söel ja määri köögipintsliga nendele grillkastet. Kuna ribid on juba küpsed ja kuumad, siis grillimine kestab ainult môned hetked. Grillimisel antakse ribidele kuldet värvi ja söegrilli maitset.

Ribide ahjus küpsemise ajal tee kaste segades kôik kastme koostisosad omavahel kausis. Valmista salat. Ribide järel vôid panna kartulid ahju. Grillist tulnud valmis ribid vôivad oodata vormis fooliumi all ahjust kartulite valmimist.

Serveeri toit kohe.


2 kommenttia:

  1. Selliselt ma polegi kunagi teinud grillribi, et ennem ahjus küpsetada kuid paistab suurepärane olevat!
    Loodetavasti ei olnud teie Jaanik vihmane :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siin Soomes olen näinud mitmes retseptis sellist ahjus eelküpsetamist. Ribid tulid väga pehmed, alles jäid ainult puhtad kondid. Käisin ka sinu isuäratavaid ribisid vaatamas, aga ei olnud mahti kommentaari kirjutada. Siin Soomes nii suuri ribisid ei ole müügil. Siin on ribid grillivalmis puhastatud ja pikuti kitsamateks pikkadeks ribadeks lôigatud.

      Meil olid lôkked 22.6 ja siis oli ilus päikseline ilm. 23. ja 24.6 oli vihmane meil Espoos.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...