keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Grillatut hirven lehtipihvit, grilliperunat, maustevoi… - Grillitud pôdra lehtpihvid, grillkartulid, maitsestatud vôi…









Viime viikonloppuna meillä grillattiin hirven lehtipihvejä. Minulla oli pakastettua hirven ulkopaistia pakastimessa ja halusin toteuttaa yhden omista ideoista, grillata hirven lihaa. Grillattu hirven liha on hyvää lihaa (minä pidän hirvestä), maustevoi antaa ihanan pehmeän maun muuten kuivalle ja täysin rasvattomalle lihalle. Olin tyytyväinen koko aterian kokonaismakuun, paitsi tein yhden mokan… alussa leikkasin isosta lihapalasta viipaleita pitkisyin. Sellaista sattuu kun on monta asiaa kerralla tehtävänä ja ei ole keskittynyt 100%:sti yhteen asiaan. Loput lihasta leikkasin oikeaoppisesti poikkisyin. Pakko sanoa, että syömisen aikana en huomannut eroa lihapaloissa. Nuijisin kaikki pihvit kunnolla molemmalta puolelta. Grillatun hirven lehtipihvin syömistä varten tarvitaan terävää pihviveitsiä ja vahvoja hampaita. P.S. Meillä on hiiligrilli.

Uskon, että sillä tavalla voi grillata ja syödä maustevoin kera myös naudan ja porsaan lehtipihvejä. Grillattu lihaa alkaa heti kuivumaan, siksi on hyvä heti grillaamisen jälkeen levittää lihalle öljyä, mikä pitää sitä mehevänä (Jamie Oliverin vinkki).

4 annosta
Valmistusaika noin 1 tunti ja 30 minuuttia

1 kg hirven pehmeää lihaa leikattuna noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, minä sain 10 viipalettä

Maustevoi:
100 g huoneenlämpöistä voita
nippu hiennoettua tuoretta rosmariinia
jauhettua mustapippuria
suolaa

Puolukkasurvos:
250 g puolukoita
sokeria maun mukaan

Grilliperunat:
8 samankokoista Rosamunda perunaa
1 hienonnettu punasipuli
voita
suolaa

Kastike perunoille:
200 g kermaviiliä
200 g raejuustoa
4 viipaletta Felixin voileipäkurkkua kuutioina
nippu hienonnettua persiljaa
suolaa

Valmista maustevoi sekoittamalla kaikki maustevoin ainesosat kulhossa keskenään. Kääri maustevoi pitkässä pötkössä tuorekelmuun ja anna sillä jääkaapissa kovettua. Leikkaa myöhemmin maustevoista poikittain palat.

Survo sulaneet puolukat ja mausta survos sokerilla. Sokeria lisää maun mukaan.

Valmista ennen grillaamista myös perunoiden kastike sekoittamalla kulhossa kaikki kastikkeen aineet keskenään.

Pese perunat ja leikkaa niistä pitkittäin yhdeltä puolelta pala pois (niin miten leikataan laskiaispullaa). Laita jokainen peruna neliskulmaiseen foliopalaan leikattu puoli ylöspäin sekä painaa folion kulmat päältä kiinni. Avaa folionyyttejä sen verran, että voit laittaa leikatun perunapuolen pinnalle sipulikuutioita, voin nokaren ja suolaa. Sulje nyytit uudestaan. Grillaa nyyttejä tasaisella hiilloksella kunnes perunat ovat pehmeät. Voit pitkällä puisella grillitikulla tarkista sitä. (Minun perunat kypsyivät 50 minuuttia).

Ota liha lämpimään 30 minuuttia ennen paistamista. Nuiji lihafileet ohuiksi lehtipihveiksi, koska näin niistä tulevat mureammat. Ripottele fileille hieman suolaa. Grillaa pihvit tasaisella hiilloksella molemmin puolin kunnes ne ovat kypsiä ja niistä ei tule enää veristä nestettä ulos. Se kestää vaan muutaman hetken, niin että älä unohda pihvejä grilliin. Tarjoile heti, koska lämpimällä fileellä sulaa maustevoi ja fileetä on helpompi syödä. Levitä maustevoi fileelle. Puolukkasurvos on pihvin kanssa hyvä lisuke.

Avaa perunanyytit ja lusikoi kastiketta perunoiden päälle. Niitä on helpompi syödä lusikalla.

***

Eelmisel nädalavahetusel meil grilliti pôdra lehtpihve. Soomes kutsutakse lehtpihvideks (”lehtipihvit” soome keeles) suuri ôhukesi pihve. Minul oli sügavkülmas pôdraliha ja tahtsin teostada ühe oma ideedest, grillida pôdra liha. Grillitud pôdraliha on hea (minule meeldib see liha), maitsestud vôi annab sellele pehme maitse, sest täiesti taine pôdraliha on muidu kuiv. Olen rahul kogu toidu terviku maitsega, ainult mulle sattus üks äpardus… alguses lôikasin liha pikikiudusid. Nii juhtub, kui peab tegema mitut asja korraga ja ei ole 100% süvenenud ühe asja tegemisele. Jätkasin lôpupoole ristikiudu viilude lôikamist. Peab ütlema, et söömise ajal ei saanud aru, et lihatükkides oleks erinevust olnud. Hakkisin kôik pihvid môlemalt poolt korralikult läbi. Grillitud pôdra lehtpihvide söömise jaoks vajatakse teravat pihvinuga ja tugevaid hambaid. P.S. Meil on sôegrill.

Usun, et sama moodi vôib grillida ja süüa maitsestud vôiga ka veise ja sea lehtpihve. Grillitud liha hakkab kohe kuivama, sellepärast on hea kohe grillimise järel määrida lihale ôli, mis hoiab selle mahlasena (Jamie Oliveri vihje).

4 portsjonit
Valmistamise aeg umbes 1 tund ja 30 minutit

1 kg pôdra pehmet liha lôigatuna umbes 1 cm paksusteks viiludeks, mina sain 10 viilu

Maitsestatud vôi:
100 g toasooja vôid
kimp peeneks hakitud värsket rosmariini
jahvatatud musta pipart
soola

Pressitud pohlad:
250 g pohli
suhkrut maitse järgi

Grillitud kartulid:
8 ühesuurust jahusemat kartulit
1 hakitud punane sibul
vôid
soola

Kaste kartulitele:
200 g hapukoort
200 g raejuustu / vôib olla ka sômerat kohupiima
4 viilu Felixi vôileivakurke kuubikutena
kimp hakitud peterselli
soola

Valmista maitsestud vôi segades kôik koostisained kausis omavahel läbi. Kääri vôi pika jupina toidukilesse ja anna sellel muutuda külmkapis kôvaks. Lôika hiljem vôi risti tükkideks.

Valmista pressitud pohlad pressides neid pudrunuiaga ja segades suhkru pohlade hulka.

Valmista enne grillimist ka kartulite külmkaste segades kôik ained kausis omavahel läbi.

Pese kartulid ja lôika nendelt pikuti ühelt poolt koor ära (nagu vastlakuklit lôigatakse). Pane kartulid lôigatud pool ülespoole nelinurksete fooliumitükkide sisse ja vajuta fooliumi nurgad pealt kinni. Ava fooliumi uuesti nii palju, et vôid panna kartuli lôigatud poole peale sibula, vôitüki ja soola. Vajuta foolium uuesti kinni. Grilli kartuleid ühtlasel hôôguval söel niikaua kuni need on seest pehmed. Vôid puust grillitikuga kontrollida nende pehmust. (Minul küpsesid kartulid 50 minutit).

Vôta liha toasooja 30 minutit enne grillimist. Haki pihvid korralikult môlemalt poolt läbi, nii tulevad nendest muredamad. Grilli pihve ütlaselt hôôguval söel môlemalt poolt kuni need on küpsed ja neist ei tule enam verist vedelikku välja. Serveeri kohe, sest maitsestud vôi sulab kuuma liha peal ära, määri seda pihvile ja kuuma pihvi on lihtsam süüa. Pressitud pohlad on lihaga hea lisand.

Ava foolium kartulite ümber ja tôsta lusikaga kartulite peale kastet. Kartuleid on lihtsam süüa lusikaga.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Minä tykkäsin hirven grillipihveistä. Oli mukava illallinen ja hyvin helppo valmistaa.

      Poista
  2. See on küll üks väga isuäratav roog! Juba paljast vaatamises hakkavad süljenäärmed tööle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii minulegi meeldis. Mulle meeldib pôdraliha, ainult selles on üks halb pool: see on väga kallis poes, aga olen iga sügis ostnud paar tükki sügavkülma. Üldse ulukiliha on ju kôige ekoloogilisem ja puhtam liha, sest ulukid söövad metsas puhast toitu.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...