lauantai 18. elokuuta 2012

Meksikolainen kala-tomaattikeitto – Mehhikko kala-tomatisupp


Keiton ohje on keittokirjasta Ruokasuosikit: Meksiko. Keitossa voi käyttää merikalaa ja minulla oli pala lohen fileetä kotona, siksi valmistin keiton lohesta. Keitto on hyvin helppo valmistaa ja siinä on kaikille saatavilla olevia raaka-aineita. Keitto on chilin ansiosta terävä, niin, että keiton syömisen aikana tulee hiki pintaan. Erinomainen keitto silloin, kun haluaa kevyttä, maukasta ja terävää makuelämystä. Tämä keitto valmistetaan isossa kasarissa. Eilen näin Jim:lta ruokaohjelmaa Meksikosta, missä limekeitto valmistettiin kasarissa. Myös lohta käytetään meksikolaisessa keittiössä. Keittokirjassa oli keitto punanapsijasta (Red Snapper).

4 annosta
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia

5 kypsää tomaattia
5 kuorimatonta valkosipulin kynttä
500 g lohen fileetä
1 l kalalientä tai 1-2 kalaliemikuutiota veteen liuotettuina
2-3 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli pilkottuna
2 tuoretta chiliä
limelohkoja tarjoiluun

Laita tomaatit ja valkosipuli 190 asteeseen uuniin noin 45-50 minuutiksi ylätasolle kypsymään kunnes tomaatit ja valkosipuli ovat kypsiä. Anna niillä jäähtyä ja sen jälkeen poista kuori sekä leikkaa niistä isot palat.

Leikkaa kalasta isot kuutiot ja keitä niitä kalaliemessä kunnes kala on kypsä. Siivilöi kala ja pane sivuun.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuli kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää kalaliemi ja tomaatit sekä valkosipuli nesteiden kanssa. Kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää pilkottu chili (chili siemenien kera).

Nosta keitetyt kalakuutiot keittokulhoihin ja nosta niiden päälle keittoa. Tarjoile limelohkon kanssa.

***

Supi retsept on kokaraamatust Ruokasuosikit: Meksiko (Populaarsed toidud: Mehhikko). Supis vôib kasutada merekala ja minul oli tükk lôhet külmkapis, sellepärast valmistasin supi lôhest. Suppi on väga lihtne valmistada ja selles on kôigile kättesaadavad toorained. Supp on tänu chilile väga terav, nii, et söömise ajal tuleb higi otsa ette. Suurepärane supp kui tahad kerget, maitsvat ja teravat toiduelamust. See supp valmistatakse kôrge äärega pannil. Eile nägin ühelt tv-kanalilt, kuidas kokasaates just Mehikkos valmistati laimsuppi sellisel kôrge äärega pannil. Ka lôhet kasutatakse Mehikko köögis. Raamatus oli supp valmistatud Red Snapper'st (Google tôlk pakub, et tegemist on punase riffaahveniga).

4 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 15 minut

5 küpset tomatit
5 koorimata küüslaugu küünt
500 g lôhe fileed
1 l kalaleent vôi 1-2 kalaleemekuubikut vette leotatuna
2-3 sl oliiviôli
1 punane sibul tükeldatuna
2 värsket chilit
laimsektoreid serveerimiseks


Pane tomatid ja küüslaugud 190 kraadisesse ahju umbes 45-50 minutiks ülemisele kôrgusele küpsema kuni need on pehmed. Anna neil jahtuda ja eemalda koor ning lôika neist suured tükid.

Lôika kalast suured kuubikud ja keeda neid kalaleemes kuni kala on küps. Kurna kalaleem ja pane kala kôrvale.

Kuumuta ôli kôrge äärega pannil ja küpseta sibulat kuni se on pehme. Lisa kalaleem ja tomatid ning küüslauk koos leemega. Anna minna keema, vähenda kuumust ja hauta umbes 5 minutit. Lisa tükeldatud chili (chili koos seemnetega).

Tôsta keedetud kalakuubikud supikaussidesse ja tôsta peale suppi. Serveeri laimsektoritega.

3 kommenttia:

  1. Hei! Kiitoksia tosi mukavista ja herkullisista bloggauksista! Tämä postaus keitosta toi mieleeni toisen keiton, joka jäi mieleemme Tallinnan matkalta. Torin laidalla Turg-ravintolassa mieheni söi "Traditsiooniline eesti hernesupp". Yritin haastatella tarjoilijalta, mitä keitossa oli, mutta hän ei osannut sanoa...
    Keiton maku oli todella loistava, väri meidän tekemäämme hernekeittoon verrattuna harmahtava ja se oli täysin soseutettu.
    Olen yrittänyt googlaamalla löytää jotain vihjettä reseptistä, mutta en ole onnistunut. Ei se resepti ehkä paljoakaan meidän reseptistämme eroa, mutta olisi mielenkiintoista tietää. Jäin jopa miettimään, että olisiko siinä käytetty kikherneitä meillä käytettävien vihreitten herneitten sijaan? Olisiko sinulla antaa vinkkiä jonkilaisesta reseptiikasta? :)
    Kiitos! Ystävällisin terveisin TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei TiV! Kiitos kauniista sanoista! En ole syönyt siellä Turg-ravintolassa hernekeittoa. Eestissä on monta tapaa valmistaa hernekeittoa: voi jättää kirkkaan liemen, herneitä liotetaan yön yli ja keitetään lihan (usein savustetun lihan kanssa; tavallista, että luullisen porsaan lihan kanssa, sian sorkkien kanssa keitetään laskiaisen hernekeitto) kanssa. Voi keittää herneitä niin kauan, että siitä tulee melkein sose (vähän samaa kuin suomalaiset purkki-hernekeitot). Keittoon voi lisätä ryynejä ja ne voivat helposti tehdä keitosta harmaan. Jotkut lisäävät keittoon sipulia, mikä tekee keitolle hyvän makean maun ja se antaa harmaata väriä keitolle. Joku lisää vielä porkkanoita. Nykyaikana varmasti voidaan soseuttaa keitto.

      Olen halunnut valmistaa eestiläistä hernekeittoa ja laittaa postauksen blogiin, mutta en ole löytänyt sopivaa savulihaa Suomesta. Äitini on valmistanut keiton savupotkasta tai savustetuista ribseistä ja silloin on keiton maku erinomainen. Meidän äiti tykkäsi jättää liemen kirkkaaksi. Toiset emännät lisäävät vielä vähän vehnäjauhoja, että keitto tulisi ruokaisa ja paksu. Vaikka puhutaan perinteisestä eestiläisestä hernekeitosta, on niin monta tapaa sitä valmistaa. Varmasti sama kuin italialaisilla mammoilla oma omaa bolognese resepti ja kaikkien mammojen bolognese on maailman parasta.

      Poista
    2. ... vielä, sinappia ei lisätä eestiläiseen hernekeittoon.Ei myös pippuria eikä laakerinlehteä, tai ehkä joku laittaa...

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...