keskiviikko 15. elokuuta 2012

Tuorejuustotäytteellä mustikka-vadelmapiiras –Toorjuustutäidisega mustika-vaarikapirukas



12 palaa
Valmistusaika 45 minuuttia

400 g kauramurotaikinaa

Täyte:
2 dl puhdistettuja mustikoita
1 ½ dl vadelmia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua voita
ripaus suolaa

Kauli jauhotetulla työtasolla taikinasta iso taikinalevy, mikä kattaa piirakkavuoan (vuoan halkaisija 26 cm). Voitele piirakkavuoka.

Kääri taikinalevy jauhotetun taikinakaulimen ympärille, nosta se piirakkavuoan päälle ja levitä taikinalevy vuoalle. Paina vaan hieman taikinaa vuoassa, että se asettuu nätisti vuokaan. Katkaise taikina vuoan reunojen kohdalta (minä lisäsin taikinaylijäämän vielä reunoille, vaikka reunoista tuli aika paksua, mutta kauramurotaikina on niin hyvä, että siitä tuli paksu keksimäinen reuna paistamisen jälkeen).

Laita leivinpaperin arkki taikinan päälle ja tee siitä n.s. kaukalo. Laita 1 kg riisiä kaukaloon
ja tasoita se kaukalossa. Paista taikinaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 5 minuuttia. Nosta varovasti leivinpaperi riisin kanssa piirakan pohjan päältä pois. Levitä puolet mustikoista ja vadelmista pohjalle. Kaada päälle keskenään tasaiseksi vatkatut huoneenlämpöinen tuorejuusto, munat, kerma, vaniljasokeri, sokeri ja voi. Ripottele täytteen päälle toinen puoli marjoista.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia kunnes täyte on kypsä. Jos piirakan reunat alkaa palaa, silloin sammuta uunin ylälämmitys.

Anna piirakalla jäähtyä ennen tarjoilua, että täyte ehtisi kovettua.

***

12 tükki
Valmistusaeg 45 minutit

400 g kaeramuretaignat / vôib olla ka muretaigen

Täyte:
2 dl puhastatud mustikaid
1 ½ dl vaarikaid
200 g maitsestamata toorjuustu
1 dl rôôska koort
2 kanamuna
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
50 g sulatatud vôid
soola

Rulli jahusel töölaual taignast suur taignaplaat, mis katab pirukavormi (vormi läbimôôt 26 cm). Määri vormile vôid.

Kääri taignaplaat jahuse taignarulli ümber ja tôsta taigen nii pirukavormi peale ja rulli see vormi peal lahti nii, et taigen katab vormi ja ääred. Vajuta veidi tainast vormis, et see asetub ilusti vormi sisse. Eemalda üleliigne taigen vormi äärte kohalt (mina lisasin selle üleliigse taigna pohja äärtele, kuigi nii tulid ääred üsna paksud, aga kaeramuretaigen on nii hea küpsisetaoline küpsemise järgi, et see ei tekitanud minus probleemi).

Aseta küpsetuspaberi tükk taigna peale ja tee n.ö. kauss taigna peale. Täida see kauss 1 kg riisiga ja tasanda riis kausis pealt ühtlaseks. Eelküpseta pôhja ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 5 minutit. Tôsta küpsetuspaber riisiga ettevaatlikult piruka pôhja pealt ära. Pane pooled mustikatest ja vaarikatest ühtlase kihina pirukapôhja peale. Klopi kausis omavahel läbi toasoe toorjuust, vôi, munad, suhkur, koor, vaniljesuhkur ja sool. Kalla segu marjade peale. Pane teine pool marju täidise peale.

Küpseta pirukat ahju keskmisel kôrgusel 25-30 minutit kuni täidis on küps. Kui piruka ääred hakkavad liiga kôrbema, siis vôta ahju ülemine küttekeha pealt ära.

Anna pirukal jahtuda enne serveerimist, et täidis muutuks kôvemaks.

2 kommenttia:

  1. Tämä resepti toimii varmaan hyvin myös puolukan kanssa.
    Namu unia ja ihanaa huomista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti toimii, ehkä pitää lisätä sokeria enemmän, koska puolukkaat ovat happamia. Kauniita elokuun päiviä!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...