torstai 30. elokuuta 2012

Rusinapullat - Rosinasaiad


34 rusinapullaa
Valmistus noin 3 tuntia

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g / 1 pkt tuoretta hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa tai maun mukaan
12 dl vehnäjauhoja
150 g voita

noin 3-4 dl rusinoita
voita
sokeria
kanelia
1 muna pullien voiteluun
raesokeria koristeluun

34 kpl pullavuokia

Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kaada kädenlämpöinen maito yleiskoneen kulhoon. Murenna sinne hiiva ja liuota se maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon 8 dl vehnäjauhoja (lisää 1 dl kerrallaan ja anna koneella sen sekoittaa taikinaan, sen jälkeen lisää seuraava 1 dl jauhoja jne.). Anna koneella suurimmalla teholla pari minuuttia kunnolla sekoittaa taikinaa. Sen jälkeen jatkaa normaaliteholla. Lisää sulanut voi ja kun se on sekoittunut taikinaan lisää loput jauhosta. Kun taikina on tasainen ripottele sen pinnalle vähän vehnäjauhoja sekä anna taikinalla kohota yleiskoneen kulhossa kooltaan kaksinkertaiseksi.

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Jaa taikina pienempiin osiin. Yhdellä taikinaosalla pitää olla juuri sopiva määrä yhtä muffinsivuokaa varten (minun muffinsivuoassa 12 paikka). Taikinarulla ei saa tulla liian paksu. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä pitkä soikionmuotoinen taikinalevy. Levitä taikinan päälle voita. Ripottele voin päälle tasainen kerros kanelia ja sokeria sekä lopuksi rusinoita. Kääri taikinalevy rullaksi sekä leikkaa veitsellä rullasta 12 samankokoista palaa. Ota esille muffinssivuoka sekä aseta jokaiseen paikkaan yksi paperista pullavuoka sekä pistä taikinapalat pullavuokiin niin, että läpileikkuupinta jää yläpuolelle. Voitele taikinapalat munalla ja ripottele niiden pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskiritilätasolla 10-12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä ja pinnalta kullanruskeita.

Valmista kahdesta taikinaosasta samalla tavalla pullat.

***


34 rosinasaia
Valmistus umbes 3 tunti


Saiataigen:
5 dl piima
50 g / 1 pkt toorest pärmi
1 ½ tl soola
2 dl suhkrut
1 tl peenestatud kardemoni vôi maitse järgi
12 dl nisujahu
150 g vôid

umbes 3-4 dl rosinaid
vôid
suhkrut
kaneeli
1 muna saiade määrimiseks
raesuhkrut

34 paperist saiavormi

Kasuta saiataigna tegemiseks toatemperatuuril olnud koostisaineid. Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi. Murenda sinna pärm ja leota se piima sisse. Lisa sool, suhkur ja kardemon. Sega kööbikombainis piima hulka 8 dl jahu (lisa 1 dl korraga ja anna kombainil se segada taignasse, selle järel lisa järgmine 1 dl jne.). Anna kombaini suuremal kiirusel segada nôrka taignat paar minuutit, siis pane kombain jälle normaalsele kiirusele. Lisa sulanud vôi ja kui se on segatud taignasse, siis lisa lôpud jahust. Kui taigen on tasane raputa selle peale kaussi veidi jahu ja jäta taigen puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kerkinud kahekordseks.

Pane ahi soojenema 225 kraadile.

Jaga taigen väiksematesse osadesse. Üks taignaosa peab olema just nii suur, et kui see rullitakse, siis sellest vôib lôigata 12 samasuurt taignatükki (minul on muffinivorm, millel on 12 muffinikohta). Rulli üks taignaosa jahusel laual pikaks ja ovaalseks. Määri taignale vôid, raput apeale suhkrut ja kaneeli ning ühtlane kiht rosinaid. Rulli taigen kokku pikaks rulliks ja lôika rullist 12 sama suurt tükki.

Vôta esile muffinivorm ja pane igale muffini paigale üks paperist saiavorm ning pista taignatükk selle sisse nii, et lôikepind jääb nähtavale ülespoole. Määri taignatükk munaga ja raputa peale raesuhkrut.

Küpseta rosinasaiu ahju keskmisel kôrgusel 10-12 minutit vôi niikaua kuni need on küpsed ja pinnalt kuldpruunid.

Valmista kahest ülejäänud taignaosast sama moodi rosinasaiad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...