sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Madeirakastike – Madeirakaste


Täältä tulee kolmas ja viimeinen postaus minun Pääsiäispöydältäni, postaus madeirakastikeesta. En ole keksinyt kastiketta itse, mutta enää en muista minkälaisesta lehdestä vuosi sitten sen reseptin otin. Tein reseptiin taas omia pieniä muutoksia. Madeirakastike näyttää ulkonäöltään ihan kuin ruostevesi, mutta sen maku on verraton. Se kastike sopii punaisen lihan ja perunamuusin kera.

Valmistin Pääsiäiseksi myös yrttikaritsan kareeta ja sain reseptin Anna-lehdestä. Kare tuli erinomainen, vaikka laitoin palat vielä uniin jälkipaistoon ja se ei ollut sellainen rose niin miten alun perin tavoittelin. Siksi en ottanut heti juhlapöydältä karitsasta kuvaa ja vasta seuraavana päivänä otin viimeisestä neljästä palasta kuvan sekä olin tosi suuttunut itselleni, koska karitsan liha oli tosi hyvä yrttinen ja pehmeä, vaikka se oli käynyt jälkiuunissa. Hyvä, valmistan sitten joku toinen kerta uudestaan karitsaa ja teen siitä kunnon postauksen.

4-6 annosta
Valmistus 10 minuuttia

2 dl madeiraa
2 dl / 1 pkt demi-glace kastikepohjaa
1 kuutio luomulihaliemivalmistetta
1 tl sokeria tai maun mukaan
jauhettua mustaa pippuria
tarvittaessa kastikesuurustetta

Sulata lihaliemikuutio mukissa noin 1 dl kuumassa vedessä. Kaada madeira pieneen kasariin. Keitä kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää kastikepohja ja lihaliemi sekä anna niillä sulata kastikkeeseen. Mausta sokerilla ja pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä noin minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää joukkoon kastikesuurustetta maun mukaan kastiketta vispilällä sekoittaen kunnes kastike paksuuntuu.

***


Siit tuleb kolmas ja viimane postitus minu Ülestôuspühade laualt, postitus madeirakastmest. Ma ei ole seda kastet ise välja môelnud, aga ma enam ei mäleta, millisest lehest retsepti leidsin. Olen teinud retsepti oma väikseid täiendusi. Madeirakaste näeb välja nagu roostevesi, aga selle maitse on vôrratu. Kaste sobib punase liha ja kartulipudruga.

Valmistasin Ülestôusmispühadeks ka ürdist karitsa kareed ja sain retsepti Anna-lehest. Karee tuli välja ikkagi väga hea, kuigi see ei olnud selline rose nagu alguses planeerisin. Panin lihaviilud lahtilôikamise järgi veel ahju ja sellepärast ma ei vôtnud pühadelaualt tallest pilti. Järgmisel päeval kui sôin toitu, olin veel rohkem vihane enda peale, sest talleliha oli väga hea ürdine ja pehme, kuigi ei olnud selline rose nagu alguses tahtsin. Hea küll, ma teen siis järgmine kord tallest korraliku postituse.

4-6 portsjonit
Valmistus 10 minutit

2 dl madeirat
2 dl / 1 pakend demi-glace kastmepôhja
1 kuubik ekoloogista lihaleent
1 tl suhkrut
jahvatatud musta pipart
vajaduse korral kastme paksendajat

Sulata lihaleemekuubik tassi sees 1 dl kuumas vees. Kalla madeira väiksesse kastrulisse. Keeda kuni vedelik on haihtunud poole vôrra. Lisa kastmepôhi ja lihaleem ning anna neil sulada kastme sisse. Maitsesta suhkru ja pipraga. Keeda madalal temperatuuril umbes üks minut. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Lisa kastme hulka kastme paksendaja kastet vispliga pidevalt segades kuni kaste on muutunud sobivalt paksuks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...