torstai 9. huhtikuuta 2015

Peruna-porkkanasose ja uuniyrttivalkosipulit – Kartuli-porgandipüree ja ahjus valmistatud ürdiküüslaugud


Peruna-porkkanasose ja uuniyrttivalkosipulit ovat minun Pääsiäispöydältäni. Söin niitä karitsan kareen, madeirakastikkeen (ohje tulossa) ja keitettyjen ohuiden vihreiden papujen kera. Laitoin peruna-porkkanasoseen uuniin, missä sen pinnalle tuli kaunis kultainen sävy. Uunisose ja -valkosipulit ovat sen takia hyviä, että ne voi uunista ulosottamisen jälkeen peittää foliolla, ne pysyvät lämpiminä ja voi rauhassa vaikkapa lopettaa ruoanlaiton ja viimeistellä pöydän kattausta. Soseen voi valmistaa ajoissa ja vaikka se ehtii jäähtyä, se ei mitään haittaa. Valmistin siksi peruna-porkkanasoseen, koska siitä tuli kaunis oranssi Pääsiäisen väri ja porkkana keventää perunasosetta. Niin sose kuin yrttivalkosipulit kypsyvät uunissa samassa lämmössä ja ajassa. Uunivalkosipulien ohjeen löysin Helsingin Sanomista, mutta valmistin valkosipulien päälle yrttiöljyn, koska yrttejä oli kotona.

Alkupalaksi tarjosin kylmäsavukirjolohi-avokadosalaattia. Vähän samanlaista kuin tämä. Sämpylöiden kera tarjosin oliiviöljyä, missä oli loraus soijakastiketta ja ripaus merisuolaa.

4-6 annosta
Valmistus 1 tunti

Peruna-porkkanasose:
1 kg jauhoisia keskikokoisia perunoita
6 keskikokoista porkkanaa
iso mukillinen lämmintä maitoa
suolaa
voita
korppujauhoa

Kuori perunat ja porkkanat sekä huuhtele ne hyvin kylmässä vedessä. Leikkaa porkkanat paloiksi ja perunat puoliksi. Keitä alussa porkkanoita suolalla maustetussa vedessä hellan keskilämmöllä kunnes ne ovat puoliksi kypsiä ja sen jälkeen lisää perunat sekä kypsennä vihannekset pehmeiksi. Valuta kuuma vesi pois ja survo perunat ja porkkanat, lisää kuuma maito ja nokare voita sekä survo ne perunoiden ja porkkanoiden joukkoon. Lopuksi valmista sauvasekoittimella tasainen sileä sose. Voitele matala uunivuoka (26x26 cm) ja kaada sose vuokaan ja tasoita se sinne. Laita pieniä voinokareita ja ripottele korppujauhoja pinnalle.

Paista uunin keskitasolla 180 asteessa kunnes pinta on ruskistunut. Silloin kun laitat uuniin jäähtynyt soseen, sen paistoaika on 40 minuuttia.

***


3 annostaa
Valmistus 50 minuuttia

Uuniyrttivalkosipulit:
3 valkosipulia
oliiviöljyä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
pieni nippu tuoretta timjamia
merisuolaa
mustaa jauhettua pippuria

Leikkaa valkosipulilta hatut pois (pieniä valkosipulin paloja voit myöhemmin käyttää ruoanlaitossa ja ne säilyvät hyvin viikon verran jääkaapissa kannellisessa rasiassa). Laita valkosipulit folioon niin, että leikkuupinta jää esille. Leikkaa keittiösaksilla rosmariinin ja timjamin lehdet pieniksi paloiksi ja laita mortteliin. Lisää pippuri ja suola sekä hienonna aineet morttelissa niin, että yrttien aromit irtoavat. Lopuksi lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita aineet keskenään. Lusikoi öljy-yrttisekoitusta valkosipulien pinnalle. Nosta valkosipulit pieneen uunivuokaan ja kypsennä niitä uunin keskitasolla 180 asteessa 40 minuuttia.

Pehmeät valkosipulikynnet voit puristaa kuoresta ulos lautaselle.

***


Kartuli-porgandipüree ja ahjus valmistatud ürdiküüslaugud on minu Ülestôusmispühade laualt. Sôin neid tallekaree, madeirakastme (retsept tulemas) ja keedetud ôhukeste roheliste ubadega. Panin püree ahju, sest nii tuli püree pinnale ilus kuldne värv. Ahjupüree ja -küüslaugud on sellepärast head, et neid vôib ahjus sama kaua samal temperatuuril valmistada ja ahjust väljavôtmise järgi vôib need peita fooliumiga ning need püsivad soojad nii kaua kuni lôpetad toidutegemist vôi viimisted lauakatmist. Püree vôib valmistada varem ja anda sellel jahtuda enne ahju panemist. Muidugi jahtunud püree küpsetamine ahjus nôuab rohkem aega. Valmistasin kartuli-porgandipüree Ülestôusmispühadeks sellepärast, et sellel püreel on ilus oranz pühadeks sobiv värv. Peale selle porgand püree sees teeb püree kergemaks. Ahjus valmistatud ürdiküüslaukude retsepti leidsin Helsingin Sanomat lehest, aga tegin retsepti oma väikseid täiendusi ja lisasin ôli sisse ürte.


Eelreoks serveerisin külmsuitsuvikerforelli-avokaadosalatit. Veidi samasugust kui siin. Kuklitega serveerisin oliiviôli, kus oli lonks sojakastet ja ripaus meresoola.

4-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

Kartuli-porgandipüree:
1 kg jahuseid keskmise suurusega kartuleid
6 keskmise suurusega porgandit
suur tassitäis sooja piima
soola
vôid
riivsaia

Koori kartulid ja porgandid ja loputa need korralikult külmas vees. Lôika porgandid tükkideks ja kartulid pooleks. Keeda alguses porganeid pliidil potis sees soolaga maitsestatud kuumas vees kuni need on pooleldi küpsed ja seejärel lisa kartulid ning keeda juurviljad pehmeks. Kurna kuum vesi ära ja tambi pudrunuiaga kartulid ja porgandid katki. Lisa kuum piim ja vôitükk ning tambi piim köögiviljade sisse. Lôpuks valmista saumikseriga ühtlane ja sile püree. Määri madalale ahjuvormile (26x26 cm) vôid ning kalla püree ahjuvormi. Tasanda püree vormi, aseta väikseid vôitükke ja raputa riivsaia pinnale.
Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 180 kraadis kuni pind on pruunistunud. Siis kui paned ahju jahtunud püree, siis kestab küpsemine 40 minutit.

***


3 küüslauku
Valmistus 50 minutit

Ahjus valmistatud ürdiküüslaugud:
3 küüslauku
oliiviôli
kaks oksa värsket rosmariini
väikse kimp värsket tüümiani
meresoola
musta jahvatatud pipart


Lôika küüslaukudelt otsad ära (väikseid küüslaugutükke vôid hiljem kasutada toiduvalmistamiseks ja need säiluvad nädala külmkapis väikse kaanega plastmasskarbi sees). Pane küüslaugud nii fooliumi sisse, et lôikepinnad jäävad nähtavale. Lôika köögikääridega tüümianioksad ja rosmariinilehed väikesteks tükkideks ja pane need uhmrisse. Lisaa pipart ja soola ning peenesta ürdid uhmris. Lisa oliiviôli ja sega ained omavahel läbi. Tôsta lusikaga ôli-ürdisegu küüslaukude pinnale. Pane küüslaugud väiksesse ahjuvormi ja küpseta küüslauke ahju keskmisel kôrgusel 180 kraadis 40 minutit.

Küpsed küüslaugud vôid vajutada koorest välja taldrikule.

2 kommenttia:

  1. Onhan jälleen herkullisen näköistä ruokaa.
    Maistuvaisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olin itsekin tosi tyytyväinen Pääsiäiskattaukseen. Kaikki oli maistuva ja hyvin yhteen sopivaa.

      Hyvää kevättä!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...