perjantai 26. syyskuuta 2014

Omena-pihlajamarjahillo – Ôuna-pihlakamoos


Omena-pihlajamarjahillo sopii erinomaisen hyvin possun ja kalkkunan kera. Se on sellainen lisukehillo, mitä on hyvä tarjota juhlapöydällä. Minä valmistinkin yhden purkin sitä hilloa joulupöytää varten. Tämä ohje on suuntaa antava, koska pihlajamarjoja ja sokeria voi lisätä maunsa mukaan. Pitää kuitenkin huomioita, että pihlajamarjoilla on vahva karvas maku. Minä laitoin hilloon 40 % pihlajamarjoja ja 60% kotimaisia omenia kuorineen, koska omenilla oli ohut kuori. Omenat olivat pehmeät ja vähän jauhoisia ja siksi lisäsin hillon joukkoon 1 dl vettä. Lisäsin vielä joukkoon 2 cl mantelilikööriä, mikä sopii hyvin jouluhillon maun kanssa sekä lisää herkullista ja syvää makua sille.

½ l + maistamista varten
Valmistus 40 minuuttia

13 keskikokoista kotimaista omenaa
½ l pihlajamarjoja
2 ½ dl sokeria tai maun mukaan
1 dl vettä
2 cl mantelilikööriä tai maun mukaan

Puhdista pihlajamarjat ja huuhtele ne hyvin. Huuhtele omenat, poista leikkurilla siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Laita kaikki ainesosat paksupohjaiseen kattilaan, paitsi likööri, ja sekoita aineet keskenään. Keitä hilloa hellan keskilämmöllä noin 20 minuuttia ja käy hilloa kääntelemässä. Loppuvaiheessa mausta hillo liköörillä ja anna poreilla vielä muutaman hetken kunnes alkoholi on haihtunut.

Hillon valmistamisen aikana laita purkki ja kansi uuniin sekä laita lämpötila 100 asteeseen. Anna purkilla ja kannella muuttua uunissa kuumaksi ja nosta ne patakintoilla uunista ulos.

Nosta kuuma hillo kuumaan purkkiin ja ravistele purkkia sen verran, että hillo asettuu tiivisti purkkiin ja sinne ei jää ilmareikiä. Sulje purkki tiivisti kannella. Anna jäähtyä täysin sekä nosta jäähtynyt purkki kylmäkellariin tai jääkaappiin.

Tarjoile hilloa possun tai kalkkunan kera.

***


Ôuna-pihlakamoos sobib eriti hästi sealiha ja kalkuniga. See on selline lisandmoos, mida vôib serveerida peolaual. Mina valmistasingi purgi seda moosi jôululauale. See retsept on suunda andev, sest pihlakamarju ja suhkrut vôib lisada maitse järgi. Peab vôtma arvesse, et pihlakamarjadel on tugev môrkjas maitse. Mina panin moosi sisse 40 % pihlakamarju ja 60 % ôunu. Minul olid kodumaa ôunad, millel oli ôhuke koor ning sellepärast ma ei koorinud ôune ära. Ôunad olid üsna pehmed ja jahused ning sellepärast lisasin moosi keetmisel potti 1 dl vett. Lisasin veel 2 cl mandlilikööri, mis sobib väga hästi jôulumoosi sisse ning annab moosile sügavamat maitset.


½ l + maitsmise jaoks
Valmistus 40 minutit

13 keskmise suurusega kodumaist ôuna
½ l pihlakamarju
2 ½ dl suhkrut vôi maitse järgi
1 dl vett
2 cl mandlilikööri vôi maitse järgi

Puhasta pihlakamarjad ja loputa need korralikult vee all läbi. Pese ôunad, lôika ôunalôikuriga südamed välja ning lôika ôuntest ôhukesed viilud. Pane kôik moosi koostisosad paksu pôhjaga potti, välja arvatud liköör, ja keeda moosi pliidi keskmisel temperatuuril umbes 20 minutit ning käi moosi keetmise ajal vahetevahel segamas. Moosi valmistamise lôpupoolel lisa liköör ja sega see moosi sisse. Anna veel keeda môned hetked kuni alkohol on ära haihtunud.

Moosi valmistamise ajal pane purk ja kaas ahju ning keera temperatuur 100 kraadile ning anna purgil ja kaanel muutuda ahjus kuumaks. Tôsta purk ja kaas ahjukinnastega ahjust välja.

Tôsta kuum moos kuuma purgi sisse. Raputa purki käes, et moos asetuks tihedalt purgi sisse ja moosi sisse ei jääks ôhuauke. Vôid veel veidi lusikaga vajutada moosi pealt, et see jääks tihedalt purki. Keera kaas tihedalt peale ja anna purgil maha jahtuda. Tôsta jahtunud purk külmkeldrisse vôi külmkappi.

Serveeri moosi sealiha vôi kalkuniga.

2 kommenttia:

 1. Kiitos paljon kommentistasi!! :)

  Ompa hauska ohje tämä! En oo koskaan ajatellutkaan, että omenoita ja pihlajanmarjoja voisi yhdistää hilloon. Varmaan hyvää kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Äitini valmisti sellaista hilloa tai salaattia. Se on hyvä liharuokien, erityisesti possun, kanssa.

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...