perjantai 30. elokuuta 2013

Kaali-porkkana-pekonipiiras - Kapsa-porgandi-peekonipirukas


1 iso pellillinen / 30 palaa
Valmistus noin 2 tuntia

Taikina:
noin 11-12 dl puolikarkeaa vehnäjauhoja tai näin paljon, että taikinasta tulee joustava, pehmeä ja se irtoaa kädestä
5 dl maitoa
150 g sulatettua voita
50 g hiivaa
1 tl suolaa

Täyte:
1 kg keitettyjä porkkanoita
noin 600-700 g suikaloitua ja haudutettua keräkaalia
2 pkt / 280 g paloina paistettua pekonia
2 kananmunaa
hienonnettua tuoretta timjamia
hienonnettua tuoretta salviaa
jauhettua mustapippuria
tarvittaessa suolaa

1 vatkattu kananmuna piirakan voiteluun

Ensiksi valmista yleiskoneella taikina. Kaada yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen vesi, lisää suola ja hiiva. Liota hiiva veteen. Sekoita 1 dl kerrallaan jauhoja veteen kunnes olet lisännyt 8 dl jauhoja. Sen jälkeen laita yleiskone kaikista suurimmalle teholle ja sekoita vellimäistä seosta voimakkaasti pari minuuttia sekä sen jälkeen vähentää taas tehoa. Valuta öljy taikinaan sekä lisää 1 dl kerrallaan loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja sekä jätä se yleiskoneen kulhoon kohoamaan puhtaan keittiön pyyhkeen alle kunnes se on kaksinkertainen.

Valmista taikinan kohoamisen aikana täyte. Raasta keitetty porkkana ja sekoita kulhossa kaikki täytteen ainesosat keskenään. Tarvittaessa voit lisätä suolaa.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli yhdestä osasta jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoinen taikinalevy ja nosta se varovasti kahdella kädellä syväreunaiselle isolle uunipellille leivinpaperin päälle. Aseta taikina näin, että se kattaa pellin pohjan. Kaada täyte taikinapohjalle ja tasoita se taikinan päälle, mutta jätä taikinan reunat noin 1-1,5 cm vapaaksi. Kauli taikinan toisesta puolesta toinen suorakaiteen muotoinen taikinalevy ja nosta myös se varovasti kahdella kädellä uunipelille täytteen päälle. Käännä taikinan reunat pohjataikinan alle ja muotoile piirakan reunat tasaiseksi. Sivele keittiösudilla kananmunaa piirakan pinnalle ja pistä haarukalla piirakan pinnalle reiät.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes piirakka on saanut pinnalle kauniin kultaisen sävyn ja piirakka on kypsä. Koputtele taikinakuoren päällä, se on kova.

***


1 ahjuplaat / 30 tükki
Valmistus umbes 2 tunti

Taigen:
umbes 11-12 dl nisukroovjahu vôi nii palju, et taignast tuleb vetruv, pehme ja see tuleb käe küljest lahti
5 dl piima
150 g sulatatud vôid
50 g pärmi
1 tl soola

Täidis:
1 kg keedetud porgandeid
umbes 600-700 g viilutatud ja hautatud valget peakaali
2 pkt / 280 g tükeldatud ja praetud toorpeekonit
2 kanamuna
hakitud värsket tüümiani
hakitud värsket salviat
jahvatatud musta pipart
vajaduse korral soola

1 lahtiklopitud muna piruka määrimiseks

Kôigepealt valmista köögikombainiga taigen. Kalla kombaini kaussi käesoe vesi, lisa sool ja pärm ning leota pärm vette. Sega kombainiga 1 dl korraga jahu vette kuni oled lisanud 8 dl. Selle järel pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega 2 minutit vellitaolist tainast tugevalt ning selle järel vähenda vôimsust. Kalla nôrena taignasse ôli ning lôpud jahust. Anna kombainil sôtkuda ühtlane taigen. Raputa taignale jahu ja jäta see puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekordne.

Taigna kerkimise ajal valmista täidis. Riivi porgand ja sega kausis täidise koostisosad omavahel läbi. Vajaduse korral lisa soola.

Jaga taigen kaheks osaks. Rulli ühest osast jahusel töölaual ristküliku kujuline taignaplaat. Tôsta taignaplaat kahe käe abil sügavale suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja aseta taigen ilusti plaadipôhjale nii, et see katab ahjuplaadi pôhja. Kalla täidis taignale ja levita see sinna, aga jäta umbes 1-1,5 cm ääred vabaks. Rulli teisest osast taignast samasugune taignaplaat ja tôsta see ahjuplaadile täidise peale ning keera ääred alumise taignapôhja alla ning silu piruka ääred ühtlaseks. Määri köögipintsliga muna piruka peale ja torka kahvliga väiksed augud pinnale.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30 minutit kuni pirukas on saanud peale ilusa kuldse värvi ning pirukas on küps. Koputa piruka pinnal, see on kôva.

2 kommenttia:

  1. Tässähän on kaalipiiraiden kuningatar.
    Vai pitäisikös tuon pekonihöysteen takia sanoa kuningas... hmm.
    Tätä täytyy kokeilla.
    Aurinkoista elokuun viimeistä päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mainio piiras. Pekonin voi jättää pois, silloin on kuningatar. Pekonin kanssa kuningas. Kaunista viikonloppua! Espoossaa on koko yön tullut vettä.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...