lauantai 16. maaliskuuta 2013

Rautapadassa haudutettu hirvi ja kantarellit, Itä-Timorin naiset - Rauast hautuspotis hautatud pôdraliha ja kukeseened, Ida-Timori naised



Rautapadassa haudutettu hirvi ja kantarellit ovat minun viime viikonlopun ruoka omalle perheelle. Tyhjennän pakastinta ja sieltä oli hyvä ottaa raaka-aineita helpon ruoan valmistukseen. Rautapataruoka itsestään on hyvin helppo, siinä puhuvat suomalaisten raaka-aineiden omat puhtaat maut. Kaikki turha höpinä on sieltä pois.

4 annosta
Valmistus 1,5 tuntia

700 g hirven lihan kuutioina
noin 2 dl sulatettuja esipaistettuja kantarelleja
2 dl kermaa
1 keltasipuli suikaleina
vähän suolaa
2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
ruohosipulia
tarvittaessa 1 rkl vehnäjauhoja
voita
ruokaöljyä

Ruskista paistinpannulla kahdessa eräässä kuumassa öljy-voisekoituksessa hirvikuutiot, ripottele jauhoja niiden pinnalle. Siirrä lihapalat rautapataan, lisää sipuli, kantarellit ja mausteet. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada vesi rautapataan. Vettä pitää olla sen verran, että liha on veden peitossa. Kypsennä uunin keskitasolla 175-200 asteessa kannen alla noin 1 tunti. Lisää kerma ja anna hautua vielä noin 30 minuuttia ilman kantta tai kunnes liha on kypsä. Ripottele pinnalle ruohosipulia. Tarjoile keitettyjen perunoiden, sokeripuolukoiden ja maustekurkun kera.

***

Rauast hautuspotis hautatud pôdraliha kukeseentega on minu eelmise nädalavahetuse toit omale perele. Tühjendan oma sügavkülmutist ja sealt oli hea vôtta tooraineid lihtsa toidu valmistamiseks.
Rauast hautuspotis hautatud pôdraliha on väga lihtne, siin räägivad puhaste toorainete puhtad maitsed. Kôik üleliigne temputamine on jäänud sellest ära.

4 portsjonit
Valmistus 1,5 tunti

700 g pôdraliha väikeste kuubikutena
umbes 2 dl sulatatud kukeseeni, mis on olnud esiküpsetatud
2 dl rôôska koort
1 mugulsibul viiludena
veidi soola
2 loorberilehte
jahvatatud musta pipart
murulauku
vajaduse korral 1 sl nisujahu
vôid
toiduôli

Pruunista liha kahes osas kuumal ôli-vôipannil, raput apeale jahu. Tôsta liha rauast hautuspotti, lisa sibul, kukeseened ja maitseained. Loputa pann veega ja kalla see vesi potti. Vett peab olema nii palju, et liha jääb nende alla. Hauta 175-200 kraadises ahjus kaane all umbes 1 tund. Lisa koor ja hauta veel umbes 30 minutit ilma kaaneta kuni liha on küpse. Kaunista murulauguga. Serveeri keedetud kartulite, suhkruga pohlade ja marineeritud kurgiga.

***

Muuten...blogini meni mukaan Suomen ruokablogien ensimmäiseen hyväntekeväisyystempaukseen Nälkä voidaan voittaa (11.3-10.4.2013), jossa kerätään varoja kehitysmaiden naisviljelijöiden hyväksi, että he saavat oikeuteen maahan, koulutukseen ja ruokaan. Jos haluat myös osallistua, lahjoita RAHAA kehitysmaiden naisviljelijöiden hyväksi, sitten voit tehdä sen Jelpin kautta Lahjoituksen voi tehdä myös anonyymisti. Vähimmäismäärä, mitä Jelpissä voi lahjoittaa on 5 euroa.



Muideks... minu blogi osaleb Soome toidublogide esimeses heategevusürituses Nälg vôidakse vôita (11.3-10.4.2013), kus kogutakse raha arengumaade naispôllumajandstöötajate heaks, et nad saaksid ôiguse maale, koolitusele ja korralikele töövahenditele. Kui soovid annetada nendele RAHA, siis Jelpi kaudu on see tehtud lihtsaks. Annetuse vôib teha ka anonüümselt. Kôige väiksem summa, mida Jelpi kaudu vôib annetada on 5 eurot.



ITÄ-TIMOR: Memon vuoristokylässä UN Women on auttanut kyläläisiä perustamaan itseapuryhmiä, joissa naiset ja miehet tekevät yhdessä työtä nälän voittamiseksi ja toimeentulon parantamiseksi.Tämä kasvitarha tuottaa ruokaa 12 perheelle ja antaa naisille omia tuloja ensimmäistä kertaa heidän elämässään. (Kuva ja teksti UNW)

IDA-TIMOR: Memo mägikülas ÜRO Naised (UN Women) on aitanud külaelanikel luua enda-abirühmasid, kus naised ja mehed teevad üheskoos tööd nälja vôitmiseks ja toimetuleku parandamiseks. See pôld toodab toitu 12 perele ja annab naistele oma sissetuleku esimest korda nende elus. (Pilt ja tekst UNW)

2 kommenttia:

  1. Pataruoka muhii itsekseen ja sillä aikaa voi touhuta muuta.
    Koreana kevättalven päivänä voi vaikka nautti D-vitamiinia ulkosalla.
    Ihania päiviä ja karttuvaa kassaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tempauksessa on vaan yksi tavoite kassa, toinen on tiedon levittäminen. Kaunista viikonloppua!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...