sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,1 - Kevade ja suve peoideed 2013,1 - Miia Luoto ja Fondberg, Aki Wahlman, Eskimo ja SiemensFIN Kävin 12.3 kutsuvieraana BSH-kodinkoneiden näyttelytilassa Helsingin Lauttasaaressa Kevään ja kesän juhlat tilaisuudessa. Tilaisuudessa esiteltiin meille, joukolle bloggajille ja ruokatoimittajille, miten ottaa kevään ja kesän juhlat haltuun. Kokki Aki Wahlman paljasti omat Eskimo-tuotteiden käyttöön liittyvät niksinsä sekä perehdytti meitä muun muassa Siemensin höyryuunin saloihin. Hän valmisti meille myös kevyen tarjoilun, mistä saimme omat maistiaiset. Miia Luoto Fondbergista esitteli kevään ja kesän juhliin sopivia juomavalintoja, koska buffet-pöydän viinivalinta on ikuinen pulma. Toisessa tilassa esittelivät upeista kakuistaan tunnettu Sini Visa (Kinuskikissa) ja Eskimon brand designer Sinikka Paanila juhlien jälkiruoan tarjoilun puolen ja meille tuli tutuksi uusi markkinoille tuleva Bosch mikseri. Tilaisuudessa oli mukana myös Dansukker.

Meitä oli paikalla runsas joukko ihmisiä sekä kotikoneiden / keittiön ympäristö loi niin sopivan ilmapiirin tilaisuuden ympärille. Vaikka meille tarjottiin hyvää viiniä ja ruokaa oli se ennen kaikkea työkeikka ja kutsuvieraat kuvasivat esittelyjä tiiviissä tahdissa. Tietenkin, sellaisista tilaisuuksista jää itselle mieleen ennen kaikkea ne asiat, mitkä itseä puhuttelevat. Annan teille nyt eteenpäin vinkkejä, mitä keräsin tilaisuudesta. Mukana on myös linkkejä ja niiden kautta voi perusteellisemmin tutustua tuotteiden ja tuottajien taustaan. Ensimmäisessä postauksessa tulee katsaus viinitarjoilusta ja Siemens keittiöstä, missä Aki Wahlman esitteli juhlien buffetpöydän omia ideoita.

EST Käisin kutsutuna 12.3 BSH-kodumasinate näituseruumis Helsingi Lauttasaarel Kevade ja suve peod esitluses. Seal tutvustati meile, rühmale blogijatele ja toiduajakirjanikele, kuidas korraldada kevade ja suve pidusid. Kokk Aki Wahlman paljastas meile omad Eskimo-toodete kasutamise niksit ja tutvustas meile muu hulgas Siemensi integreeritavat auruahju. Ta valmistas meile ka kerge malli eine, mida saime degusteerida. Miia Luoto Fondbergist esitles kevade ja suve pidudele sobivaid jooke, sest buffet-laua veinide valik on alati igavene peavalu ja probleem. Näituseruumi teises osas esitlesid oma toredatest tortidest tuntud Sini Visa (Kinuskikissa) ja Eskimo brand designer Sinikka Paanila pidude magustoidu poolt ja meile tuli tuttavaks ka uus turule jôudev Bosch mikser. Üritusel osales ka Dansukker.

Meid oli kohal suur hulk inimesi ning kodumasinate / köögi keskkond lôi nii sobiva atmosfääri sündmuse ümberele. Kuigi meile pakuti häid veine ja toite oli see ennekôike tööreis ja kôik pildistasid aktiivselt toimuvat. Muidugi, sellistes üritustes, kus tuleb nii palju uut infot, jääb kôige paremini meelde just see, mis ennast kôige rohkem huvitab. Annan nüüd teile edasi, mida mina sealt kaasa vôtsin. Tekstis on linke ja nende kaudu vôib täpsemalt tutvuda tootjate ja toodetega. Esimeses postituses tuleb ülevaade veinipakkumistest ja Siemens köögist, kus Aki Wahlman esitles pidude buffetlauale oma ideesid.FIN Miia Luoto Fondbergista esitteli meille sopivia juomavalintoja. Minä otin ensimmäisenä Juno punaviiniä (Shiraz Mourvèdre Viognier 2011 Etelä-Afrikasta, Alkossa 9,99 euroa / 0,75 l). Mielestäni se oli juuri minulle sopiva seurusteluviini, koska se oli täyteläinen, pehmeä ja lämmin. Kuvittelen hyvin kesän kauniita iltoja viettämässä tämän viinin parissa. Hyvä seurustelu- ja ruokaviini.

EST Miia Luoto Fondbergist esitles meile sobivaid jooke. Mina vôtsin esimesena Juno punast veini (Shiraz Mourvèdre Viognier 2011 Lôuna-Aafrika, hind Soome Alkos 9,99 eurot / 0,75 l). Minu arust see oli just sobiv seltskonnavein, sest see oli täidlane, pehme ja soe. Kujutan hästi ette, kuidas ma veedan suve ilusaid sumedad ôhtuid selle veiniga. Hea seltskonna ja toiduvein.

FIN Myöhemmin maistoin vähän myös valkoviiniä Meinklang Grüner Veltliner (Itävalta, luomu, hinta Alkossa 9,99 euroa / 0,75 l). Se oli kevyt, raikas ja vähän hapokas viini. Varmasti on se hyvä ja piristävä viini kesähelteissä.

EST Hiljem maitsesin veel veidi valget veini Meinklang Grüner Veltliner (Austria, mahetoodetud, hind Soome Alkos 9,99 eurot / 0,75 l). See oli kerge, värske ja veidi hapukas vein. Kindlasti on see värskendav vein suvekuumuses.FIN Tarjoilla oli vielä Araldica Brachetto D’acqui Deluxe kuohuviini (siitä en löytänyt tietoja Fondbergin esitteessä) ja Los Montesros Tinto (Espanja, hanapakkaus 27,20 euroa / 3 l, tulossa Alkoon vko 13). Minulta jäivät ne maistamatta. Pitää mennä Alkoon ennen kesäjuhlia….

EST Pakutavana olid veel Araldica Brachetto D’acqui Deluxe vahuvein (sellest ma ei leidnud esitlust Fondbergin brozüürist) ja Los Montesros Tinto (Hispaania, kraaniga pakend 27,20 eurot / 3 l, tuleb Soome Alkossa vko 13). Minul jäivad need maitsmata. Peab siis minema Alkosse enne suvepidude korraldamist…

FIN Viinilasien kera siirryimme Siemens keittiön puolelle (kuva Siemens keittiö), missä Aki Wahlman valmisti jo ruokaa. Aki Wahlmanilla on ollut jo pitkäkestoinen yhteistyö Eskimon kanssa ja siksi häneltä tuli hyviä vinkkejä Eskimon tuotteiden käyttöön.

EST Veiniklaasidega siirdusime Siemens köögi poolele, kus Aki Wahlman valmistas juba toitu. Aki Wahlmanil on olnud juba kauaaegne koostöö Eskimoga ja sellepärast tuli temalt häid nôuandeid, kuidas Eskimo tooteid kasutada.FIN Aki esitteli, miten tuorekelmussa voi keittää kananmunia. Se on helppoa. Ota pieni kahvikuppi ja aseta neliön muotoinen tuorekelmupala sen sisälle. Riko kananmuna kuppiin...
EST Aki sitles meile, kuidas toidukiles keeta kanamunasid. See on väga lihtne. Vôta väike kohvitass ja pane selle sisse nelinurkne tükk toidukilet. Löö munakoor katki ja pane muna tassi…FIN ja lisää seesamiöljyä.
EST ja lisa seesamiôli.FIN Nosta tuorekelmun kulmista kananmuna kupista ulos ja pyörittää tuorekelmu kiinni.
EST Vôta toidukile nurkadest kinni ja tôsta muna tassist välja ning pöörita kile kinni.FIN Ota uusi pala kelmua ja tee siitä pitkä tuorekelmunauha, sido se tuorekelmun ympärille, mikä on kananmunan ympärillä, solmuun.
EST Vôta uus tükk toidukilet ja tee sellest pikk kilenöör ja seo ning sôlmi se kanamuna ümber oleva kile ümbert kinni.

FIN Aseta tuorekelmussa suljettuna oleva kananmuna kasariin, missä on 100 asteinen kuuma vesi (kuplia poksahtaa pinnalle) ja keitä kananmunaa noin 4 minuuttia. Keitä isoja kanamunia 4 minuuttia, pienempiä 3 minuuttia.
EST Pane toidukilesse suletud kanamuna kastrulisse, kus on 100 kraadine kuum vesi (mullid tôusevad pinnale) ja keeda kanamuna umbes 4 minutit. Keeda suuri mune 4 minutit ja väikseid 3 minutit.FIN Nosta kananmuna kasarista ja poista tuorekelmu, aseta kananmuna lautaselle ja leikkaa se halki. P.S. Voi keittää useamman kananmunan kerrallaan.
EST Tôsta kanamuna kastrulist välja ja eemalda toidukile, pane muna taldrikule ja lôika see pooleks. P:S. Vôib keeta rohkem kui ühe muna korraga, nii palju kui sul kastrulis on ruumi.FIN Aki esitteli myös, miten kypsentää terveellisesti lohta käyttäen leivinpaperia ja tuorekelmua. Kattilan pohjalla oli 1 cm vettä, se oli 100 asteinen. Hän leikkasi leivinpaperista ympyrän ja asetti sen kattilaan veden päälle. Paperin päälle hän nosti lohenpalat ilman nahkaa, tuorekelmun laittoi kattilan päälle ja pisti kelmuun reikiä, että höyry pääsee ulos. Jos pitää saada paljon höyryä ulos, silloin tehdään kelmuun isommat reiät. Kuulemma nykyaikana ammattikeittiöt käyttävät tuorekelmuja kansien sijaan. Lohta kypsennettiin 6 minuuttia.

EST Aki esitles meile ka, kuidas küpsetada tervislikult lôhet kasutades selleks küpsetuspaberit ja toidukilet. Kastruli pôhjas oli 1 cm vett, see oli 100 kraadine. Ta lôikas küpsetuspaberist ringi ja asetas selle kastrulisse vee peale. Paberi peale tôstis ilma nahata lôhetükid ja toidukile pani kastruli peale. Toidukilesse pistis augud, millest aur pääses välja. Kui soovitakse, et palju auru pääseks välja, siis tehakse suuremad augud kilesse. Teadupärast professionaalsed köögid kasutavad tänapäeval just toidukilet kaante asemel. Lôhe küpses 6 minutit.

FIN Sen jälkeen Aki esitteli meille höyryuunin käyttöä. Höyryuunissa on vesisäiliö, niin miten kahvinkeittimessä, mistä vesi höyrystyy uuniin. Kävin Siemensin sivulta katsomassa, höyryuuni on nykyaikainen ja terveellinen tapaa valmistaa ruokaa. Aki kypsensi vihanneksia, taas 100 asetta ja 4 minuuttia ja vihannekset jäivät mukavasti rouskuvaksi, raikkaaksi ja niiden oma kaunis väri säilyi sekä kaikki vitamiinit säilyivät vihanneksissa. P.S. En laittanut tänne mausteita, mitä Aki käytti, koska mielestä voi ihan oman maun mukaan maustaa. Perusmausteita suolaa, pippuria hän käytti ja vielä seesamisiemeniä.

EST Selle järel Aki esitles meile auruahju kasutamist. Auruahjus on veesäilituspaak nagu kohvimasinas, millest vesi aurustub ahju. Käisin Siemensi lehel vaatamas, et auruahjud on tänapäevane ja tervislik viis valmistada toitu. Aki küpsetas köögivilju jälle 100 kraadises ahjus ja jälle 4 minutit. Köögiviljad jäid krômpsakad, värsked ja säilitasid oma ilusa värvi ning kôik vitamiinid jäid köögivilja sisse. P.S. Ei kirjuta siia maitseaineid, mida Aki kasutas, sest neid vôib oma maitse järgi kasutada. Soola ja pipart ta kasutas ja lisaks seesamiseemneid.

FIN Saimme maistiaiset lohesta ja vihanneksista. Annoksen päällä oli bearnaisekastiketta.
EST Saime degusteerida lôhet ja köögivilju. Portsjoni peal oli bearnaisekastet.

FIN Me, kutsuvieraat, tulimme työpäivän jälkeen tilaisuuteen ja siksi oli erittäin huomaavaista ja kiitollista, että tilaisuuden järjestäjät olivat kattaneet meille myös buffetpöydän. Ruoka oli hyvä ja saimme ruokien kera testata viinejä. Se minun sen tilaisuuden lemmikkiviini Juno sopii ruoan kanssa hyvin. Buffetpöydästä huomasin erittäin hyvän vinkin, mitä jaan nyt teidän kanssanne. Katso ison salaattikulhon vieressä olevaa pientä kulhoa. Sinne oli murennettu vuohenjuusto. Aivan loistava tapa näin tarjoilla vuohenjuustoa, koska vuohenjuusto jakaa ihmisten mieliä. Toiset tykkäävät siitä ja toiset eivät. Näin erikseen kulhossa voi sitä itse ottaa ja ripotella oman salaattiannoksen päälle. Mainio ja helppo.

EST Me, külalised, tulime koha peale tööpäeva järgi ja sellepärast oli korraldajate poolt eriti tähele- ja tänuväärne se, et meile oli kaetud buffetlaud. Toit oli suurepärane ja saime veine testida koos toiduga. Minu lemmikvein sellel ôhtul, Juno, sobis toitudega hästi. Buffetlaual märkasin suure salatikausi kôrval väikses valges kauusis murendatud kitsejuustu. Suurepärane viis nii serveerida kitsejuustu, sest see jagab inimeste maitseid. Ühtedele see maitseb eriti palju ja teistele ei maitse üldse. Nii eraldi kausis serveerituna vôib vôtta seda ise omale taldrikule salati peale. Geniaalne ja lihtne.

FIN Hyvää Pääsiäistä! Kokeile vaikkapa jo Pääsiäisen aikana keittää kananmunia Aki Wahlmanin tapaan. Pääsiäisen jälkeen julkaisen toisen osan tilaisuudesta, missä esitellään kakkuja ja helppotekoista kotijäätelöä kevät ja kesäjuhliin.
EST Häid Munadepühi! Proovi juba pühade ajal keeta kanamunasid Aki Wahlmani moodi.Munadepühade järgi avaldan teise osa üritusest, kus esitlen torte ja lihtsalt valmistatavat kodujäätist kevade ja suve pidude jaoks.

Katso myös - Vaata ka:

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,2, Kuohkea kotijäätelö, Whoopie-neliöt jäätelötäytteellä - Kevade ja suve peoideed 2013,2, Kohev kodujäätis, Woopie-ruudud jäätisetäidisega

Kinuskikissan mansikkakeikauskakku ja ananas-mangokeikauskakku – Kinuskikissa maasikavormitort ja ananass-mangovormitort

4 kommenttia:

 1. Kiitos paljon. Sain tästä postauksesta paljon hyviä kikkoja omaan keittiöönikin.
  Hyvää pääsiäistä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit täältä itsellesi kikkoja. Se on ollut postauksen tarkoitus, että lukijat löytäsivät täältä vinkkejä, mitä käyttää omassa keittiössään. Hyvää Pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 2. harmi että mulla oli niin kiire toista tapahtumasta jo seuraavaan tapaamiseen...olisi ollut kiva saada tutustua ihan naamatusten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä. Olisi kiva ollut tutustua sinuun. Seuraavana kertana kysyn kovalla äänellä:" Missä on Herkkusuun Lautasella blogi? Lautasellesi blogi on täällä!"

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...