perjantai 4. toukokuuta 2012

Wanhan Porvoon fabriikin kotisima, perunasalaatti ja nauravat nakit – Vana Porvoo vabriku kodusima, kartulisalat ja naervad viinerid

FIN Laitan tämän postuksen Vapusta tänne seuraavia Vappuja varten. Minulla oli Vappuaatto täyspitkä työpäivä, siksi pyhän pöydällä oli yksinkertaista perinteistä Vappuruokaa ja siman sekä makeat leivonnaiset ostin kaupasta.

Ostin taas vanhan tutun Wanhan Porvoon fabriikin kotisiman, koska viime vuonna totesin sen erittäin hyväksi. Tänä vuona on fabriikin simapullo vielä kauniimpi, koska pullon kuvaa koristelevat Porvoon vanhaa kaupunki ja keskiaikainen kirkko. Simaa meillä nautittiin tippaleivän ja minidonitsien kera meidän aurinkoisella takapihalla.

***


EST Teen selle postituse Soome Maipühadest (Vappu’st) siia järgimiste pühade jaoks ette. Minul oli pühade eelne päev täispikk tööpäev ja sellepärast oli meie pühadelaual traditsioonilist Vappu-toitu:
- sima, Vappujook, mis on valmistatud veest, suhkrust, meest, sidrunist ja toorpärmist;
- pontsikud ja donitsid (auguga pontsikud);
- tippaleivät (tippaleivad), mis meenutavad vahvlitainast, mis on pika niidina nôrutatud küpsetusvormi ja küpsetatud ôlis, kaunistatud tuhksuhkruga;
- tragitsiooniline kartulisalat ja viinerid.

Ostsin magusad küpsetised poest, aga kartulisalati tegin ise. Kui meil kartulisalatit süüakse viineritega vôi grillvorstiga vôi kui on palju lihatooteid laual, siis mina enam salatisse vorsti vôi sinki ei pane. See kergendab kogu söömaaega, sest mulle ei meeldi lihaga liha süüa.

Ostsin poest jälle juba tuttavat Wana Porvoo vabriku kodusima, sest eelmisel aastal tôdesin selle väga heaks. Sellel aastal on vabriku simapudel veel ilusam, pudeli etiketil on Porvoo vanalinna ja keskaegse kiriku pilt. Sima nautisime tippaleibade ja minidonitsitega oma päikeselisel koduôuel.



FIN Vappuajelulla kävimme perheen kanssa Kaivopuistossa ja ehdimme sinne juuri keskellä päivää kun kaiken eniten oli ihmisiä liikkeellä. Ajoimme Kaivarissa toisten autolijoiden kanssa etanavauhdissa pitkin rantatietä, katsoimme autoikkunasta pitkiä jäätelöjonoja, iloisia ihmisiä ja jättimäisiä Vappupalloterttuja. Tietenkin ei ollut parkkipaikkoja ja näin nautimme Vapputunnelmasta autosta käsin. Päivä oli loistava, aurinkoinen, ranta ihmisiä pullolla täynnä ja seuraavana päivänä luimme lehdestä, että Kaivarissa oli noin 30 000 ihmistä juhlimassa Vappua.

Oman perinteisen perunasalaatin ja nakit söimme vasta illan suussa. Minä valmistan aina itse pienen kulhon perunasalaattia. Se on pientä työtä, perunoiden ja kananmunien keittämistä, raaka-aineiden kuutioimista, mutta maku on monta kerta parempi kuin kaupasta ostetulla salaatilla.

***

EST Traditsioonilisel Vappusôidul käisime perega Helsingi Kaivopuistos ja jôudsime sinna just keskpäeval kui inimesi oli kôige rohkem ringi liikumas. Sôitsime piki mereranda teiste autoga teotempos ja vaatasime autoaknast pikki jäätisejärjekordi, rôômsaid inimesi ja hiiglasuuri Vappuôhupallikasasid. Muidugi ei olnud oma autot kusagile parkida ja nii me nautisime pühademeeleolust autos. Päev oli pühadeks suurepärane, Kaivopuisto ja rand oli inimesi täis ja järgmisel päeval lugesime lehest, et seal oli umbes 30 000 inimest pidutsemas. Eestlastele olgu öeldud, et Helsingi Kaivopuisto (Kaevupark) on rannas olev koht, kus on kohvikuid piki randa, venesadam, jäätisekioskeid, seal on väikseid sadamakaid, kust lähevad väiksed laevad kohalikule ringreisile lähisaartele, seal käivad inimesed lihtsalt ilusa päevaga jalutamas. Vappu’ks vôtavad inimesed, kellel on vanaaegseid autosid, autod garaazidest välja ja algab nende autode suvesôiduhooaeg. Ka mootorratturid ärkavad ellu. Nii on Kaivopuistos palju vaadata.

Oma traditsioonilise kartulisalati ja viinerid sôime alles ôhtul kodus. Mina valmistan ise väikse kausi kartulisalatit meie väiksele perele.



FIN Valmistusaika noin 30 minuuttia + kananmunien ja perunoiden keittämisen ja jäähtymisen aika

4-6 annosta

7 keitettyä keskikokoista yleisperunaa kuutioina
3-4 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
pala tuoretta kurkkua kuutioina
4-5 rkl majoneesia
250 g kermaviiliä
suolaa
hienonnettua ruohosipulia tai kevätsipulia

Sekoita pienessä kulhossa kermaviili, majoneesi ja suola keskenään. Kääntele isomassa kulhossa kaikki perunasalaatin aines-osat keskenään ja jätä salaatti noin 20 minuutiksi maustumaan.

Nauravat nakit

Laita ainakin 2-3 nakkia jokaista syöjää varten uuniin. Leikkaa nakkeihin veitsellä viillot ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipelille. Nosta pelti uunin keskitasolle 200 asteeseen ja anna paistua 15 minuuttia tai näin kauan kunnes nakit ovat saaneet pinnalta kultaista ruskeaa väriä.


***

EST Valmistuaeg umbes 30 minutit + kanamunade ja kartulite keetmise ja jahtumise aeg

4-6 portsjonit

7 keedetud keskimise suurusega kartulit kuubikutena
3-4 keedetud kanamuna hakituna
1 väike punane sibul hakituna
tükk värsket kurki kuubikutena
4-5 sl majoneesi
250 g hapukoort
soola
hakitud murulauku vôi rohelist sibulat

Sega väikses kausis hapukoor, majonees ja sool omavahel läbi. Sega suuremas kausis kôik kartulisalati koostisosad omavahel ja jäta salat 20 minutiks maitsestuma.

Naervad viinerid

Arvesta vähemalt 2-3 viinerit iga sööja jaoks. Lôika viilud viineritesse ja pane need küpsetuspaberile ahjuplaadi peale. Tôsta plaat ahju keskmisele kôrgusele 200 kraadisesse ahju ja anna küpseda 15 minutit vôi nii kaua kuni viinerid on saanud pinnale kuldse pruuni värvi.


4 kommenttia:

  1. Täällä en löydä tuota Porvoon kotisimaa :(
    Varmasti Vappu oli hauskaa pääkaupungissa, jossa on niin monta ihmistä ja isoja tapahtumia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla näin, että Porvoon sima on myynnissä vaan pääkaupunkiseudun alueella.

      Tietenkin täällä on tapahtumia, mihin Vappuna mennä. Monet ihmiset kuitenkin vaan lenkkeilevät ja nautivat kauniista säästä/päivästä. Me ajattelimme mennä katsomaan Kaivopuistoon ja halusimme syödä jäätelöä, mutta tietenkin kauniina Vappupäivänä oli se tuhoon tuomittu ajattelu. Näin katselimme hulinaa vaan auton ikkunasta.

      Poista
  2. Itsetehty perunasalaatti on kyllä herkkua! Nam :-)

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...