keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Paistettu ankanrinta, appelsiinikastike, lisukkeet - Praetud pardirind, apelsinikaste, lisandid


Tämä kesäruoan ohje on saanut inspiraation Riikassa Avalon hotellin ravintolassa syödystä paahdetuista ankan koivista ja appelsiinikastikkeesta. Kotona minulla ei ollut ankankoipia, mutta minulla onnistui ostaa meidän lähikaupan lihatiskiltä ranskalaisia ankan rintafileitä. Ensimmäisen kerran paistoin rintafileitä ohjeen mukaan, minkä löysin Le Cordon Bleu Kotikokki-sarjasta Kesäruoat ja käärin fileet paistamisen jälkeen vielä folioon. Toisen kerran paahdoin paistettuja rintafileitä vielä noin 5 minuuttia uunissa, näin nahkasta tuli tasaisesti kaunis ruskea.

Tämä on helppoa kesäruokaa. Appelsiinikastike antaa sille ihanaa pirteää sitrushedelmän makua. Appelsiini, timjami ja rosmariini sopivat ankan kanssa erittäin hyvin. Tämä ruokakokonaisuus on arkea juhlavampi ja arvokkaampi annos, mikä sopii kesätunnelmiin ja lomakauteen erinomaisen hyvin. Suosittelen!

4 annosta
Valmistusaika noin 45 minuuttia

4 x 300 g ankan rintafileetä
kasviöljyä
suolaa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia ja/tai timjamia
rouhittua pippuria

lohkoperunoita
ranskanperunamaustetta

Kastike:
1 rkl vehnäjauhoja
1 iso mukillinen laimennettua appelsiinimehua (laimennettu mehu on siksi hyvä, koska silloin ei tule kastike liian hapan) tai appelsiinijuomaa
ripaus sokeria
suolaa
tuoretta tai kuivattua timjamia ja/ tai rosmariinia
lihan paistorasvaa

pakasteherneitä ja pikkuporkkanoita

Ensiksi aloittaa ankanfileiden paistamisella. Kuumenna kasviöljy isolla pannulla, lisää muutama oksa rosmariinia ja timjamia, suola ja rouhittu pippuri. Anna muutaman hetken öljyllä maustua. Leikkaa rintapaloista rasva pois ja tarkista, että rinnat on kynitty huolellisesti. Paista rintapaloja keskikuumalla pannulla kannen alla nahkapuoli ylöspäin 6-8 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä palat ympäri ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes liha on punertavaa. Ota lihat pois pannulta ja kääri folioon.

Fileiden paistamisen aikana laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja paista lohkoperunat uunissa keskiritilätasolla 20-25 minuuttia (katso pakkauksen ohje). Ripottele perunoille myös ranskanperunamaustetta ennen uuniin laittamista.

Samaan aikaan keitä herneet ja porkkanat pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä.

Kaavi palaneet palat pannulta ja kaada noin puolet ankanrasvasta pois. Sekoita isossa mukissa vehnäjauhot ja kylmä appelsiinimehu hyvin keskenään sekä kaada se ohuena nauhana kuumalle pannulle jatkuvasti vispilällä kastiketta sekoittaen kunnes se on tasaista ja paksuuntunut. Lisää mausteet ja sekoita. Tarkista maku. Kastike pitää olla sopivasti hapan ja hedelmällinen, mikä piristää ankan raskasta makua.

Leikkaa ankanrinnasta poikittain viipaleet ja valmista annoslautanen nostamalla sinne ankan lihaa, lohkoperunoita, vihanneksia ja kastiketta. Koristele yrttioksilla.

Katso vielä ankkasalaatin ohjetta.

***

See suvetoidu retsept on saanud inspiratsiooni Riia Avalon hotellirestoranis söödud röstitud pardijalgadest ja apelsinikastmest. Kodus minul ei olnud pardijalgu, aga ônnestus osta oma lähipoe lihaletilt prantsuse pardi rinnafileesid. Esimesel korral praadisin rinnafileed juhendi järgi, mille leidsin Le Cordon Bleu Kodukokk-sarjasta Suvetoidud ja käärisin fileed praadimise järgi fooliumi sisse. Teisel korral röstisin praetud rinnafileesid veel umbes 5 minutit ahjus kuni nahk muutus pealt tasaselt kuldpruuniks.

See on lihtne suvetoit, millele apelsinikaste annab suurepärase värskendava sitruspuuvilja maitse. Apelsin, rosmariin ja tüümian sobivad pardilihaga väga hästi kokku. See toit on argipäevast pidulikum ja kallim toit ning sellepärast sobib seda suvemeeleolus ja puhkuse ajal eriti hästi serveerida. Soovitan!

4 portsjonit
Valmistamise aeg umbes 45 minutit

4 x 300 g pardi rinnafileesid
taimeôli
soola
värsket vôi kuivatatud rosmariini ja / vôi tüümiani
jahvatatud pipart

sügavkülmutatud koorega kartulisektoreid
kartulimaitseainet

Kaste:
1 sl nisujahu
1 suur tassitäis veega lahjendatud apelsiinimahla (lahjendatud mahla sellepärast, et siis ei tule kaste liiga hapu) vôi apelsiinijooki
veidi soola
veisi suhkrut
värsket vôi kuivatatud tüümiani ja / vôi rosmariini
liha praadimise rasva

sügavkülmutatud herneid ja väikseid porgandeid

Kôigepealt alusta pardifileede praadimisega. Kuumuta taimeôli suurel pannil. Lisa rosmariini ja tüümiani oksad, sool ja pipar ning anna ôlil veidi maitsestuda. Lôika rinnafileedelt rasv ära ja kontrolli, et rinnad on nüpitud sulgedest hoolikalt puhtaks. Prae rinnafileesid kaane all keskmisel kuumusel nahapool ülespoole 6-8 minutit vôi kuni need on kuldpruunid. Pööra lihatükid ümber ja prae veel 10 minutit vôi kuni liha on punerdav. Vôta liha pannilt ära ja kääri se fooliumi sisse.

Pardifileede praadimise ajal pane ahi soojenema 225 kraadile ja prae kartulisektoreid ahju keskmisel kôrgusel 20-25 minutit (vaata pakendi juhendit). Raputa kartulitele enne küpsetamist peale kartulimaitseainet.

Samal ajal keeda herned ja porgandid pehmeks soolaga maitsestatud vees.

Kraabi kôrbenud tükid praepannilt ning kalla umbes pooled pardirasvast ära. Sega suures tassis nisujahu ja külm apelsiinimahl hästi omavahel ning kalla see ôhukese nirena kuumale pannile vispliga kastet kogu aeg segades niikaua kuni kaste on ühtlane ja muutunud paksemaks. Lisa maitseained ja sega kastet. Kontrolli maitset. Kastmel peab olema sobivalt hapu ja sitruseline maitse, mis tôstab muidu raske pardiliha maitset.

Lôika pardifileedest pôigiti viilud ja valmista portsjonitaldrik tôstes selle peale pardi liha, kartuleid, juurvilju ja kastet. Kaunista ürdioksadega.

Vaata veel pardisalati retsepti.

2 kommenttia:

  1. Tõesti tore kokkusattumus. Üks tooraine samal päeval :)
    Näeb juba väga maitsev välja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli jube maitsev ka! Teisel korral ônnestus minul pardifilee praadimine veel paremini. Ilusat nädalavahetust! Siin paistab päike!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...