torstai 4. elokuuta 2011

Rapu-melonisalaatti - Vähi-melonisalat






FIN

4 annosta

Valmistusaika n. 30 minuuttia

Salaatti:
1 rasia / 400 g (joista 170 g jokiravun pyrstöjä )
Apetit jokiravunpyrstöjä liemessä
1 pienempi hunajameloni n. 700 g
1 rasia / 50 g suomalaista Vihreäkeijun rucolaa (laatukampi ja tuoreempi kuin ulkomaalaiset rucolat! suosittelen lämpimästi)
Valion Aura murennettua sinihomejuustoa

Salaattikastike:
0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua tai maun mukaan
1 tl juoksevaa hunajaa tai maun mukaan
iso nippu hienonnettua sitruunamelissaa
pippurisekoitusta
pieni ripaus suolaa tarvittaessa (ravunpyrstöistä ja sinihomejuustosta tulee aika paljon suolaista makua salaatille)

Koristeeksi:
sitruunaviipaleita
sitruunamelissan lehtiä


Valmista ensiksi kastike sekoittamalla pienessä kupissa kaikki aineet. Jätä se maustumaan salaatin valmistuksen ajaksi.
Valuta siivilässä ravunpyrstöistä tillisuolaliemi pois. Huuhtele rucola ja valuta myös siitä vesi pois. Huuhtele vedellä melonin kuori ennen sen käsittelyä, leikkaa melonilta kannat pois ja leikkaa se puoliksi. Kuori meloni ja leikkaa puolikkaat 4:ksi sekä leikkaa siemenosa pois. Lopuksi on sinulla yhteensä 8 palaa melonia. Leikkaa sitten puhtaista melonipaloista viipaleet ja laita ne kulhoon. Lisää ravunpyrstöt ja rucola sekä lusikoi muutama rkl:llinen kastiketta kulhoon. Kääntele salaattia kulhossa käsillä niin että kastike sekoittuu salaattiin. Ota esille tarjoilulautaset sekä nostaa salaattia 4:lle lautaselle. Asettelee meloniviipaleita ja ravunpyrstöjä lautasille näin, että ne jäävät kauniisti näkyville. Lusikoi lautasille salaatin päälle vielä salaattikastiketta. Ripottelee salaatin päälle murennettua sinihomejuustoa ja koristele annokset vielä sitruunamelissan lehdillä ja sitruunaviipaleilla. (Jakaa salaatti tasaisesti 4:lle lautaselle niin, että kaikille jatkuu tasapuolisesti rucolaa, melonia ja ravunpyrstöjä). Tarjoile heti.

Huom! Minä leikkasin aika paksut sitruunaviipaleet siksi, että halutessa voi syöjä niistä puristaa vielä lisämehua salaatin päälle ja paksut keltaiset sitruunaviipaleet antavat enemmän väriä lautasella. Minä jätin myös rucolalle pitkät varret, koska rapu-teema inspiroi minua: rapu on viiksekäs kaveri ja jotain pitkää törröttävää voi Rapujuhlien lautasella olla. Halutessasi voit leikata rucolan varret lyhyemmäksi ja se on helppo tehtävä, koska Vihreäkeijun paketissa on rucolaa pakattu näin, että kaikki varret ovat yhdessä suunnassa. Eestinkielisen reseptin alussa kirjoitan lyhyesti suomailisista Rapujuhlista ja se on suomalaisille tuttua tietoa, eli ette jää mistään tärkeästä paitsi. Sen verran voin lisätä, että myös Eestissä asumisen aikana minun lapsuudenkotona menimme me kesän lopussa joen rantaan, missä isä pyydysti joesta rapuja ja äiti keitti niitä suoraan rannassa meille syömiseksi.

Tarjoiluehdotus: Rapujuhliin, alkupalaksi, juhlapöydälle.

+++++++

EST

Eestimaalastele lühidalt Vähipeost. Soomes peetakse Vähipidu suve teisel poolel kui algab vähipüügihooaeg. See on rohkem rootsalaste ja soome-rootslaste komme, aga väga levinud ka soomlaste hulgas. Restoranid pakuvad oma vähimenüüsid, meediaväljaanded on täis vähi-teemat, marketitest saab osta elavaid jôevähke vôi valmis keedetud, pakendatud ja sügavkülmutatud vähke, mida vôib kodus üles sulatada ning veelkord kergelt üle keeta enne söömist. Kaupluste müügiletid on täis Vähipeo-teemalisi nôusid, lauakaunistamise vahendeid, värvilisi laternaid jne. Vähipidu peetaksegi augusti hämarduvatel ôhtutel ja laternavalgus kulub ära. Klassikaliselt süüakse keedetud vähki (vôi ôigemini vähi sabasid) röstitud saiaga. See on kerge söök ja sellepärast peab külalistele pakkuma veel palju muudki söödavat ja joodavat. Nii on kokad väljamôlnud erinevaid Vähipeo menüüsid, sest ôhtu on pikk, see on seltsielu veetmist, napsitamist ja napsilaulude laulmist. Mina olen ühe korra oma Tallinna sôbrannale Vähipeo korraldanud. Selle aasta juulikuus oli meil külalisi ja toidutegemist piisavalt ning sellel vähihooajal ma ei vôta Vähipeo korraldamist ette. Siiski olen ma harjunud Vähipidu tähistama ning oma väljamôeldud retsepti järgi valmistan midagi vähist söödavat ning tillisoolaleemes valmiskeedetud vähisabad on selleks hea toode. Vähisöömine ei olnud minule midagi uut ka Eestis elamise ajalt, sest minu lapsepôlvekodus läksime me perega suve lôpus jôe äärde, kus isa püüdis vähke ja ema keetis need otse rannas meile kôigile söömiseks ära.

4 portsjonit

Valmistusaeg u. 30 minutit

Salat:
1 karp / 400 g (sellest 170 g jôevähi sabasid)
Apetit jôevähisabasid leemes
1 väiksem mesimelon u. 700 g
1 karp / 50 g soome Vihreäkeiju rucolasalatit (kui Eestis seda müügil ei ole, siis sobib muu rucola. Tôin Vihreäkeiju sellepärast esile, sest see on kvaliteetsem ja värskem kui Soomes müüdavad välismaiset rucolad)
Valio Aura murendatud sinihallitusjuustu

Salatikaste:
0,75 dl oliivôlit
2 sl sidrunimahla vôi maitse järgi
1 tl jooksvat mett vôi maitse järgi
üks peotäis hakitud sidrunimelissi
piprasegu
veidi soola vajaduse korral (vähisabadest ja sinihallitusjuustust tuleb üsna palju soolast maitset salatile)

Kaunistuseks:
sidrunilôike
sidrunimelissi lehti

Valmista kôigepealt kaste segades väikses kausis kôik kastme ained. Jäta kaste maitsestuma selleks ajaks kui valmistad salatit. Kurna vähisabad tillisoolaleemest välja. Pese rucola ja raputa käte vahel ka neist vesi välja. Pese meloni koor enne meloni käsitlemist, lôika melonilt otsad ära ja lôika melon pôigiti pooleks. Siis lôika noaga koor ära ja lôika melonipoolikad neljaks osaks ja lôika seemneosad välja. Lôpuks on sinul kokku 8 melonitükki. Lôika puhtad melonitükid samasuurusteks lôikudeks ja pane need suuremasse kaussi. Lisa kaussi vähisabad ja rucola ning tôsta lusikaga nende peale môned supilusikatäied salatikastet. Sega kätega salatit niipalju, et kaste seguneb salatiga. Vôta esile salati serveerimise taldrikud ja tôsta sôrmede vahel salatit taldrikule. Aseta melonilôike ja vähisabasid taldrikutele nii, et need jäävad salati peale ilusti nähtavale. Tôsta lusikaga taldrikutele salati peale veel salatikastet. Riputa salati peale murendatud sihihallitusjuustu ja kaunista portsjonid veel sidrunimelissilehtega ja sidrunilôikudega. (Jaga salat kausist vôrdselt 4:le taldrikule nii, et kôigile jätkub vôrdselt nii rucolat, melonilôike kui vähisabasid). Paku salat sööjatele kohe portsjoni valmistamise järgi.

Tähelepanu! Mina lôikasin üsna paksud sidrunilôigud sellepärast, et soovi korral vôib sööja neist pressida veel lisamahla oma salati peale ja paksud kollased sidrunilôigud annavad rohkem värvi taldrikule. Minä jätsin ka rucolale pikad varred, sellepärast et vähi-teema inspireeris mind: vähk on pikkade vuntsidega sôber ja midagi pikka vôib Vähipeo taldrikul olla. Soovikorral vôib rucolalt lôigata varred lühemaks ja see on lihtne teha, sest Vihreäkeiju rucola on pakendatud nii, et kôik varred on ühes suunas.

Serveerimise ettepanek: Vähipeole, peolauale, eelroaks.

9 kommenttia:

  1. Väga ahvatlev.Vähid on minu nõrkus. Lapsepõlves vanaema juures ikka püüti nataga ja nii, et vähikuhilad olid hiiglaslikud. Kõik sõid ja alati jäi veel järgmiseks päevaks. Kuni ühel aastal tuli Pärnu jõkke vähikatk ja minu teada praegu seal enam vähke ei ole.
    Aga see salat on väga-väga isuäratav!
    Tuuli (Ise tehtud. Hästi tehtud)

    VastaaPoista
  2. Tere hommikust Tuuli! Ka siin Soomes räägitakse vähikatkust ja sellepärast on jôevähke harvem saada, aga poes pakendatud keedetud vähid tulevad Hiinast (hiina vähid). Tänapäeval muidugi on vähifarme, aga nad vist ei suuda nôudlust rahuldada. Mul jäi lisamata, et vähisabad vôib asendada keedetud krevettidega. On küll hea mahlane ja värske salat, kerge eelroog. Soovitan valmistada, kui vähk vôi krevett meeldib. Vaheldust.

    VastaaPoista
  3. Siin Saaremaal on alati väga palju jõevähke olnud, aga nüüdseks on röövpüüdjad ja katku levik teinud pea puhta töö. Kõik mis veel järgi on rändab saarelt välja, kes teab, vahest isegi Soome.

    Maitsevad ka mulle väga, nagu enamik koorikloomi!

    VastaaPoista
  4. Tere Zappie! Oi kui kurb, äärmiselt kurb. Olen lugenud vôi uudistest kuulnud Saaremaa vähkide röövpüügist. Ega ma ei tea, kuidas Soomes röövpüügiga lood on, kas suudetakse nii palju kontrollida kui vaja. Olen kuulnud, et Ida-Soomes Venemaa piiri ääres on suur probleem pôtrade salaküttimisega. Vähki süüakse Vähipeo hooajal Soomes palju. Täna poes nägin, et Apetit vähisabad leemes on riiulilt otsa lôppenud. Noh, minu salat peaks keedetud krevettidega ka hea tulema. Ilusat nädalavahetust sulle! Meil hakkas sadama.

    VastaaPoista
  5. Oi miten herkun näköistä! Mulla on muuten arvonta meneillään, tere tulemast osallistumaan :)

    VastaaPoista
  6. Tunnustus odottaa Männiköllä:)

    VastaaPoista
  7. Hei Taikakaulin! Kiitos, tämä on myös herkun makuista. Kävin sinun blogissa, muuten eilen näin sinun amerikkalaista juustokakkua Kotivinkissä. Nami!

    Maiju! Miten kaunis yllätys! Tämä on sitten todella kaunis tunnustus, väriloistoa ja silmille kauniista katsottavaa. Kiitos! Jossain vaiheessa laitan sen eteenpäin. Hyvää työviikon alkua! Yritin blogiisi jättää kommenttia, mutta se ei onnistunut. Yritän myöhemmin uudestaan.

    VastaaPoista
  8. Ihastuin blogiisi ja tulin oitis lukijaksesi.
    Tämäkin salaatti vie kielen mennessään.

    VastaaPoista
  9. Hei Tupu! Kiitos, kiva lukea, että tykkäät blogistani. Rapu-melonisalaatti mielestäni onnistui hyvin.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...