lauantai 20. elokuuta 2011

Mustikkapullat! Kanelipullat! – Mustikasaiad! Kaneelisaiad!







FIN

Tällä kertaa tein itse omasta päästä pullataikinan ja valmistin sen monitoimikoneella. Pullat tulivat pehmeät ja kuohkeat. Ensimmäisessä eräässä leivoin mustikkapullat ja kanelipullien taikina odotti omaa vuoroa sekä päätti kohota kulhossa kaksikertaiseksi sekä muffinssivuoassa uunissa nousivat vielä 1,5 kertaa. Sain muhkeita ja uhkeita sekä suussa sulavia sunnuntaipullia perheelle. Innostuin leipomisesta niin paljon, että aika pian otan sen uusiksi.

12 mustikkapullaa
12 kanelipullaa
Valmistusaika taikinan kohoamisen ja pullien paistamisen kanssa yhteensä n. 2 h 30 min.

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g / 1 pkt tuoretta hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa tai maun mukaan
10 ½ dl vehnäjauhoja
150 g voita

½ l mustikoita
voita
sokeria
kanelia
1 muna pullien voiteluun
raesokeria

24 kpl pullavuokia

Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kaada kädenlämpöinen maito monitoimikoneen kulhoon. Murenna sinne hiiva ja liuota se maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita monitoimikoneessa joukkoon 8 dl vehnäjauhoja (lisää 1 dl kerrallaan ja anna koneella sen soittaa taikinaan, sen jälkeen lisää seuraava 1 dl jauhoja jne.). Anna koneella suurimmalla teholla pari minuuttia kunnolla sekoittaa taikinaa. Sen jälkeen jatkaa normaaliteholla/nopeudella. Lisää sulanut voi ja kun se on sekoittunut taikinaan lisää loput jauhosta. Kun taikina on tasainen ripottele sen päälle vähän vehnäjauhoja sekä anna taikinalla kohota monitoimikoneen kulhossa kooltaan kaksinkertaiseksi (minulla kohosi 1 h). Peitä kulho puhtaan keittiöpyyhkeen alle.

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Ota kulhosta puolet pullataikinast ja kauli siitä jauhotetulla pöydällä pitkä soikionmuotoinen taikinalevy. Levitä lastalla taikinan päälle voita. Ripottele voin päälle tasainen kerros mustikoita sekä lopuksi sokeria. Kääri taikinalevy rullaksi sekä leikkaa veitsellä rullasta 12 sama kokoista palaa (minulla on muffinssivuoka 12:lle muffinssille).
Ota esille muffinssivuoka sekä aseta jokaiseen paikkaan paperista pullavuoka sekä pistä taikinapalat pullavuokiin niin, että läpileikkuupinta on esillä. Voitele taikinapalat munalla ja ripottele niiden päälle raesokeria.

Paista mustikkapullia uunin keskiritilätasolla 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja pinnalta kullanruskeita. (Minulla olivat pullat isot ja muhkeat, siksi paistoin niitä n. 20 minuuttia).

Valmista toisesta puolesta taikinasta kanelipullat samalla tavalla, mutta taikinalevylle voitele voita ja ripottele sokeria ja kanelia.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, juhlapöydälle, mustikkapullat isompien lasten juhlapöydälle ja kanelipullat pienempien lasten juhlapöydälle, herkutteluun.

Kuvassa suomalaisen sisustusarkkitehdin ja huonekalusuunnittelijan Eero Aarnion tarjoilualusta ja isot mukit Poni.

+++++++

EST

Seekord tegin ise omast peast saiataigna ja valmistasin selle köögikombainiga. Saiad tulid pehmed ja ôhulised. Esimesena küpsetasin mustikasaiad ja kaneelisaiad ootasid oma järjekorda ning selle taigen kerkis veel kahekordseks ja muffinivormis tôusid kaneelisaiad veel omakorda 1,5 korda, nii et sain lôpuks uhked ja prisked pühapäevasaiad oma perele. Innustusin saiade küpsetamisest nii palju, et otsustasin neid valmistada uuesti ôige pea.

12 mustikasaia
12 kaneelisaia
Valmistusaeg taigna kerkimise ja saiade küpsetamisega kokku n. 2 h 30 min.

Saiataigen:
5 dl piima
50 g / 1 pkt toorest pärmi
1 ½ tl soola
2 dl suhkrut
1 tl peenestatud kardemoni vôi maitse järgi
10 ½ dl nisujahu
150 g vôid

½ l mustikaid
vôid
suhkrut
kaneeli
1 muna saiade määrimiseks
raesuhkrut

24 kpl paperist saiavorme

Kasuta saiataigna tegemiseks toatemperatuurisoojasid koostisaineid. Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi. Murenda sinna pärm ja leota se piima sisse. Lisa sool, suhkur ja kardemon. Sega kööbikombainis piima hulka 8 dl jahu (lisa 1 dl korraga ja anna kombainil se segada taignasse, selle järel lisa järgmine 1 dl jne.). Anna kombaini suuremal kiirusel segada nôrka taignat paar minuutit, siis pane kombain jälle normaalsele kiirusele. Lisa sulanud vôi ja kui se on segatud taignasse, siis lisa lôpud jahust. Kui taigen on tasane raputa selle peale kaussi veidi jahu ja jäta taigen puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekorne (minul kerkis 1 h).

Pane ahi soojenema 225 kraadile.

Vôta kausist pool taignast ja rulli see jahusel laual pikaks ja ovaalseks. Määri taignale vôid ja aseta selle peale tasane kord mustikaid. Raputa suhkrut mustikate peale. Kääri taigen pikaks rulliks ja lôika rullist 12 sama suurt tükki (minul oli muffinivorm 12:le muffinile).

Vôta esile muffinivorm ja pane igale muffini paigale üks paperist saiavorm ning pista taignatükk selle sisse nii, et lôikepind jääb nähtavale. Määri taignatükk munaga ja raputa peale raesuhkrut.

Küpseta mustikasaiu ahju keskmisel kôrgusel 15-20 minutit vôi niikaua kuni need on küpsed ja pinnalt kuldpruunid. (Minul olid saiad suured ja sellepärast küpsetasin neid pea 20 min.).

Valmista teisest poolest taignast samamoodi kaneelisaiad, aga taignale vôi peale raputa suhkrut ja kaneeli.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoit, peolauale, mustikasaiad suuremate laste peolauale ja kaneelisaiad väiksemate laste peolauale, maistustamiseks.

Pildil rahvusvaheliselt tuntud soome sisustusarhitekti
Eero Aarnio kandik ja suured tassid Poni.

4 kommenttia:

  1. Kiitos Tupu! Tuli himo niitä pikaisesti uudestaan leipoa.

    VastaaPoista
  2. Nam, pullia :) Kiitos vaivannäöstäsi luumukakkuohjeiden suhteen, tein päätöksen ja käänsin kelkkani kuitenkin juustokakun suuntaan. Luumukakkuohjeet talletan toki myöhempää käyttöä varten! Kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Ole Hyvä, Luumukka! Päätös on sinun.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...