perjantai 8. huhtikuuta 2011

Voisilmäpullat (Pohjoismainen keittiö, Suomi)

19 kpl

Valmistusaika n. 2 h

Kysyin suomalaisilta tutiltani, kuuluvat voisilmäpullat suomalaiseen keittöön ja he vastasivat, että kyllä, koska niitä on leivottu niin kauan kuin he muistavat lapsuuttaan. Pullataikinanohje on taas Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnaiset s. 176.








Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan (minä käytin tuoretta hiivaa)
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl hienonnettua kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja (minä laitoin 13 dl ja pullat tulivat pehmeät ja ilmavat)
200 g voita

Voiteluun:
1 muna

Täyte:
100 g voita
4 rkl sokeria
1 ½ tl hienonnettua kardemummaa
2 tl vanilliinisokeria

Pinnalle:
hienoa tai raesokeria

Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kun käytät tuoretta hiivaa lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito vähän lämpimämmäksi (+42 astetta).

Liuota hiiva maidon joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se pieneen jauhomäärään sekoitettuna.

Lisää suolaa, sokeri ja kardemumma.

Sekoita joukkoon reilu puolet jauhoista (n. 8 dl). Vatkaa vellimäistä seosta hetki, niin taikinaan muodostuu parempi sitko.

Lisää joukkoon jauhoja koko ajan alustaen, jätä noin 1-2 dl ja lisää ne vasta rasvan lisäyksen jälkeen.

Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen rasva. Jatka alustamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan.

Lisää loput jauhot vähitellen, koska tarkkaa määrää on vaikea sanoa jauhojen kosteuspitoisuuden vuoksi. Pikkupullataikina voi olla pehmeämpi kuin pitkotaikina. Alusta taikina kunnes se irtoa kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho tiiviisti muovikelmulla ja pane kohoamaan lämpimään paikkaan. Taikina kohoa nopeammin kun, kun panet kulhon lämpimään veteen.Anna taikinan kohota kooltaan lähes kaksinkertaiseksi.

Tee täyte. Sekoita voi, sokeri ja mausteet. Jaa maustevoi kahtia ja muotoile kummastakin tuorekelmun sisään ohut ja tasapaksu voitanko. Pane pakastimeen kovettumaan.

Jaa kohonnut taikina kahtia ja alusta puolikas tasaiseksi taikinaksi. Muotoile puolikas tangoksi ja jaa se kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä palat sileiksi pulliksi ja pane ne pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 min. Leivo samoin toinen puoli taikinasta.

Vatkaa pienessä kulhossa voitelumunan rakenne rikki ja varaa esiin sokeri. Painele jokaisen pullan keskelle sormella kolopohjan asti ja pane koloon maustevoipala sekä painele voipala koloon. Voitele pullat ja sirottele pintaan sokeria.

Paista välittömästi 225 asteessa uunin keskitasolla n. 6-7 min tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kahvihetkeen, juhlapöydälle jne.

6 kommenttia:

  1. Haaste odottaa blogissani sinulle :)

    VastaaPoista
  2. Oi, minkälainen yllätys lauantaiaamulle! Kävin katsomassa haastetta ja se onkin varsinainen haaste. Yritän viikonloppuna tai viimeistään ensi viikon alussa vastata haasteeseen. Suuri kiitos, Maiju! On niin mukava kun minua muistetaan.

    VastaaPoista
  3. Oi että minä tykkään voisilmäpullista! Ne ovat ihan parhaita ja ehdottomasti niissä on oltava aitoa voita, ei mitään margariinia. Tosin taikinaan laitan voita kyllä vähemmän kuin tuossa Roinisen ohjeessa.
    Oikein hyvää ja keväistä viikonloppua :)

    VastaaPoista
  4. Hei Omenaminttu! Voisilmäpullat ovat kyllä tosi hyviä ja juuri se voitäyte tekee niistä niin ihania. Levoin ensimmäistä kertaa niitä pullia. Muuten olen minäkin tehnyt pullataikinan ihan omasta päästä ja en ole laittanut niin paljon voita taikinaan. (Leivon aina voilla, ei margariinilla). Tässä tapauksessa se ei haitannut, mutta esim. kun leivoin pähkinä-inkiväärikeksejä, silloin huomasin, että liian iso voimäärä kekseissä vähän tökkii. Kaunista sunnuntaipäivä sinulle!

    VastaaPoista
  5. Oh pean neid ka tegema! Iga kord kui tööasjus Soomes käime siis boss ostab neid- peaks teda üllatama! Aitäh :)

    VastaaPoista
  6. Tere Ritsikas! Need on tôeliselt head saiakesed ja tee ikka vôiga, mitte margariiniga, kuigi see on oma valik. Just see vôi, kardemoni, vaniljesuhkru täidis on mônus. Ja nagu soomlased ütlevad: saiakesed peavad olema nii siledad ja pehmed nagu beebi pepu. Ole hea, söö ise ja üllata teisi!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...