lauantai 31. toukokuuta 2014

Kokonaiset ahvenet maitokastikkeessa – Ahvenad piimakastmes


Meillä Espoossa on marketeissa kalatiskillä myynnissä isoja ja napakoita ahvenia. Ostin saman tien neljä ahventa ja valmistin ne kotona pannulla maitokastikkeessa, niin miten äitini lapsuudessani usein kaloja valmisti. Sillä tavalla kalat tulevat ihan hetkessä. Keitä perunoita lisää ja upea ruoka on valmis.

2 tai 4 annosta
Valmistus 15 minuuttia + ahvenien perkaamisen aika

4 kokonaista avattua ahventa ilman suomuja / 900 g
3 vartta kevätsipulia
nippu tilli
2 isoa rkl vehnäjauhoa
2 iso mukillista täysmaitoa
5 dl vettä tai näin paljon, että ahvenet ovat puoliksi vedessä
kokonaisia mustapippureita
3 laakerinlehteä
merisuolaa
voita

Laita iso paistinpannu hellalle, laita ahvenet pannulla ja kaada pannulle vettä sen verran, että ahvenet ovat puoliksi vedessä. Anna kypsyä miedolla lämmöllä ja kuori ahvenien välistä lusikalla vaahto pois. Lisää pippuri, merisuola, laakerinlehdet, iso nokare voita ja kevätsipulin vaaleista osista leikatut viipaleet. Anna hautua kannen alla kunnes kala on kypsä (kalan liha on vaalea).

Lusikoi vehnäjauho isoon mukiin ja kaada mukiin noin 1 dl kylmää maitoa sekä sekoita jauho hyvin maitoon, niin että saat tasaisen sekoituksen. Sekoituksessa ei saa olla klönttejä. Lisää vielä 1 dl maitoa ja sekoita aineet hyvin keskenään. Lopuksi voit lisätä vielä maitoa ja sekoita aineet vielä kerran sekä kaada se sekoitus pitkänä nauhana pannulle kalojen väliin. Sekoita lientä kalojen välissä, että vesi ja maito-jauho sekoittuvat hyvin. Lisää pannulle vielä mukillinen maitoa ja sekoita joukkoon. Anna hautua ja poreilla kunnes kastike paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lopuksi lisää hienonnettu tilli ja kevätsipuli.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

***


Meil Espoos on marketites kalaletis müügil suuri ja hea väljanägemisega ahvenaid. Ostsin otsekohe nelja ahvenat ja valmistasin need kodus pannil piimakastmes, nii nagu minu ema minu lapsepôlves kala sageli valmistas. Nii valmivad kalad kiiresti, peab ainult kartuleid juurde keetma ja suurepärane toit on valmis.

2 vôi 4 portsjonit
Valmistus 15 minutit + ahvenate puhastamise aeg

4 puhastatut ahvenat ilma soomusteta / 900 g
3 rohelise sibula vart
kimp tilli
2 suurt sl nisujahu
2 suurt tassitäit täispiima
5 dl vett vôi nii palju, et ahvenad on pooleldi vee sees
musta pipra terasid
3 loorberilehte
meresoola
vôid

Pane suur praepann pliidile, pane ahvenad pannile ja kalla pannile nii palju vett, et ahvenad on pooleldi vees. Anna küpseda väiksel temperatuuril ja koori lusikaga kalade vahelt vaht ära. Lisa pipar, loorberilehed, suur tükk vôid ja sibulavarte valget osad viiludena. Anna haududa kaane all kuni kala on küpse (kalaliha on muutunud valgeks).

Tôsta lusikaga nisujahu suurde tassi ja kalla 1 dl külma vett peale ning sega jahu ning piim hästi läbi, nii et ei jää jahutükke sisse. Kalla veel 1 dl piima tassi ning sega hästi läbi. Lôpuks vôid veel lisada piima ja segada läbi ning siis kalla piimasegu nôrena pannile kalade vahele ja sega lusikaga vesi ja piima-jahusegu hästi läbi. Lisa veel teine tassitäis piima pannile ja sega kastme sisse. Anna haududa kuni kaste muutub paksuks. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral soola. Lôpuks lisa hakitud till ja rohelise sibula varred.

Serveeri keedetud kartulitega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...