perjantai 16. toukokuuta 2014
Yrttinen uunilahna - Ürdine ahjulatikas
Kerran oli meidän lähikaupassa myynnissä erä edullista suomalista lahnaa. En ajatellut edes murto-osasekuntia, koska lahnaa on myynnissä niin harvoin ja ostin yhden lahnan saman tien. Koska lahnalla on paksu liha, sitten päätin leikata sen selkään viillot ja maustaa sitä yksinkertaisesti merisuolalla ja yrteillä. Otin taas kerran pikkaisen mallia Jamie Oliverilta, koska hän on usein valmistanut kalaa yrteillä. Olen Rapuihminen ja siksi rakastan joka ikistä kalaa ja meren elävää ja suuni valuu vettä aina kun näen kalaa… Tämä yksinkertainen yrttinen uunilahna oli niin yksinkertainen valmistaa, rosmariini yrttinä sopii lahnalle erinomaisesti ja uunilahna tuli mehevä, pehmeä ja maukas. Söin lahnaa yksinkertaisesti keitettyjen perunoiden ja maitopohjaisen kastikkeen kera. Yrttinen uunilahna sopii arkiruuaksi, koska sen syömisen kanssa on pikkaisen ongelmaa. Siinä on tosi paljon pieniä luita ja siksi pitää olla myös varovainen sen lihan syömisen kanssa, ettei nieleskele vahingossa luita alas. Silti, lahna on lahna ja maukas kala. Siksi kannattaa sitä hamstrata ostoskoriin kun sitä on myynnissä.
2 annosta
Valmistus 30 minuuttia
1,2 kg avattua kokonaista lahnaa (ilman suomuja)
iso nippu rosmariinia
iso nippu timjamia
merisuolaa
jauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
sitruunamehua
1 keltasipulin viipaleita
sitruunan viipaleita
Laita nippu timjamin ja rosmariinin lehtiä mortteliin, lisää merisuola ja pippuri sekä hienonna yrttejä morttelissa sen verran, että aromit irtoavat yrteistä. Lisää noin ¼ dl öljyä ja sekoita aineet keskenään. Jätä maustumaan.
Huuhtele lahna kylmässä vedessä ja pyyhi kädellä ylimääräinen vesi pois. Leikkaa lahnan paksuun selkäosaan (molemmalle puolelle) poikittain viillot ja täytä ne yrttimausteella. Pistä jokaiseen viillon sisään vielä rosmariinin oksi. Täytä kalan vatsaontelo sipulilla, yrteillä ja sitruunan viipaleilla. Mausta pippurilla ja suolalla. Hiero molemmalle puolelle kalaa merisuolaa, aseta kala isolle uunipellille leivinpaperin päälle ja valuta öljyä lahnan pinnalle.
Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa riippuen lahnan koosta noin 20-30 minuuttia kunnes liha on kypsä (kalan liha on vaalea). Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vaalean maitokastikkeen kera.
***
Ükskord oli meie lähipoes müügil odavat latikat. Ma ei môlenud isegi murdosasekundit, sest latikat on nii harva Soomes poes müügil ja sellepärast ostsin ühe latika otsekohe ära. Kuna latikal on paks liha, siis otsustasin lôigata seljalihasse viilud ja maitsestasin kala lihtsalt, ürtide ja meresoolaga. Vôtsin jälle veidi eeskuju Jamie Oliverilt, sest tema on sageli just niiviisi kala maitsestanud. Olen Vähk-inimene ja sellepärast ma armastan iga kala ja mere-elavat, mida ma näen… See lihtne ürdine ahjulatikas tuli lihtsalt vôrratu välja, maitsev, mahla ja pehme. Rosmariin ürdina sobib latikale suurepäarselt. Sôin latikat keedetud kartulite ja valge piimakastmega. Ürdine ahjulatikas sobib argipäevatoiduks, sest selle söömisega on veidi probleem. Latikas on väga palju väikseid luid ja sellepärast peab kala söömisega olema ettevaatlik, et ei neela luid kurku. Latikat ei paku just sellepärast külalistele, sest söögilauas külalistega on seda ebamugav süüa. Siiski, latikas on latikas ja sellel on palju maitsvat liha. Sellepärast kannatab seda ahmida oma ostukorvi, kui seda müügil näeb.
2 portsjonit
Valmistus 30 minutit
1,2 kg avatud tervet latikat ilma soomusteta
suur kimp rosmariini
suur kimp tüümiani
meresoola
jahvatatud musta pipart
oliiviôli
sidrunimehu
1 mugulsibul lôikudena
sidruni viile
Pane kimp tüümiani ja rosmariini lehti uhmerisse, lisa meresoola ja pipart ning peenenda neid uhmris nii palju, et aroomid eemalduvad ürtidest. Lisa ¼ dl oliiviôli ja sega ained omavahel läbi. Jäta maitsestuma.
Loputa latikas külmas vees ja pühi käega üleliigne vesi ära. Lôika latika paksu seljaliha sisse pôikiviilud (môlemale poolele) ja täida need ürdiseguga. Pista iga viilu sisse rosmariinioks. Täida kala kôht sibula, sidruniviiludega ja ürtidega. Maitsesta pipra ja soolaga. Hôôru môlemale poolele kala meresoola, aseta kala suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja nôruta pinnale oliiviôli.
Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis sôltuvalt kala suurusest umbes 20-30 minutit kuni liha on küps (kalaliha on valge). Serveeri keedetud kartulite ja valge piimakastmega.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti