torstai 12. huhtikuuta 2012

Uuniperunamuusi ja vaalea maitokastike (vege) - Ahjukartulipuder ja valge piimakaste (vege)


4 annosta

Valmistusaika 1 tunti ja 10 minuuttia

1,5 - 2 kg jauhoisia muusiperunoita
iso mukillinen maitoa
suolaa
voita


Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Kuori perunat ja leikkaa ne puoliksi tai 4 lohkoksi. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kattilasta pois sekä survo pehmeät perunat perunasurvimella.
Kuumenna maito mikrossa ja kaada se perunasoseen joukkoon. Vatkaa perunasosetta kunnolla sekä lisää joukkoon iso nokare voita. Anna sillä sulata muusin joukkoon ja sekoita muusi tasaiseksi.

Voitele uunivuoka ja nosta perunamuusi vuokaan. Tasoita se vuoassa. Aseta sen pinnalle pieniä voinokareita. Nosta vuoka uuniin alussa keskiritilätasolle sekä anna paistua noin 20 minuuttia. Sen jälkeen nosta vuoka grillivastuksen alle sekä anna paistua vielä noin 10 minuuttia tai näin kauan kunnes perunamuusin pinta on saanut kaunista kullanruskeaa väriä.

Tarjoile jauhelihakotlettien ja vaalean maitokastikkeen kera. Mauste- tai suolakurkku on hyvä lisuke.

Vaalea maitokastike: sekoita hyvin 1 iso rkl vehnäjauhoja ison mukin pohjassa maitotilkkaan. Sekoita niin hyvin, että siitä tulee tasainen notkea seos. Lisää loraus maitoa ja sekoita se taas tasaiseksi. Kaada seos kuumalle pannulle, missä paistoit sipulirenkaita (katso edellinen postaus). Sekoita vispilällä maitoseosta pannulla ja lisää pannulle loraus kerrallaan maitoa sekä sekoita kastiketta jatkuvasti vispilällä niin, että siitä tulee tasaista. Lisää pannulle yhteensä noin 5-7 dl maitoa. Mausta suolalla ja lisää nokare voita. Anna kastikkeella poreilla miedolla lämmöllä muutaman hetken ajan kunnes se on paksuuntunut. Kaada kastike tarjoilukulhoon ja koristele hienonnetulla persiljalla, kevät- tai ruohosipulilla.

Jauhon ja maidon määrää voi muuttaa riippuen siitä miten paljon ja miten paksua kastiketta haluat valmistaa.

***

4 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund ja 10 minutit

1,5 - 2 kg jahuseid pudruks sobivaid kartuleid
suur taasitäis piima
soola
vôid

Kuumuta ahi 225 kraadini.

Koori kartulid ja lôika need pooleks vôi 4 tükiks. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kalla keeduvesi kartulite pealt ära ja tambi kartulid pudrunuiaga katki.
Kuumuta tassitäis piima mikroahjus ja kalla see purustatud kartulite peale. Tee pudrunuiaga tasane puder ja lisa hulka tükk vôid. Anna vôil sulada ja sega see pudru sisse.

Määri sügavam ahjuvorm vôiga ja tôsta kartulipuder vormi. Tasanda see pinnalt ühtlaseks. Pane pudru pinnale väikseid vôitükke ja tôsta vorm ahju alguses keskmisele kôrgusele, kus annad küpseda 20 minutit ja selle järel tôsta vorm ahju ülemisele kôrgusele elektriküttekeha alla, kus annad kartulipudrul küpseda veel 10 minutit vôi nii kaua kuni kartulipudru on saanud pinnale ilusa kuldse värvi.

Serveeri hakk-kotlettide ja valge piimakastmega. Hapukurk lisandiks on eriti sobiv.

Valge piimakaste: sega üks suur kuhjaga sl nisujahu suure tassi pôhjas vähese piimaga. Sellest peab tulema vedel ühtlane jahusegu. Lisa veel lonks piima ja sega segu tasaseks. Kalla segu kuumale pannile, millel praadisid sibularôngaid (vaata eelmine postitus). Sega piimasegu vispliga ja lisa vähehaaval veel ümbes 5-7 dl piima. Sega kastet pidevalt, et kastmesse ei tuleks jahutükke sisse. Maitsesta soolaga ja lisa tükk vôid. Anna kastmel tasaselt keeda väiksel kuumusel môned hetkedkuni kaste muutub paksemaks. Kalla kaste serveerimisekaussi ja kaunista hakitud peterselli, rohelise sibulaga vôi murulauguga.

Jahu ja piima hulka vôib muuta sôltuvalt sellest kui palju kastet ja kui paksu kastet soovid valmistada.

9 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen idea, en koskaan laittanut perunamuusia uuniin! :)
    Ja nuo jauhelihakotletit näyttävät herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä vaihtoehto tavalliselle perunamuusille ja -soseelle. Se on kuitenkin aika levinnyt tapaa valmistaa perunamuusia, olen nähnyt ohjeita aikaisemmin netissä. Minä valmistin sen siksi, koska puoliso ilmoitti, että ruuhkien takia myöhästyy 30 minuuttia ja siksi laitoin muusin vuokaan ja uuniin. Me söimme muusia jauhelihapullien ja ruskean kastikkeen kera, mutta se sopii sama hyvin niiden kotlettien jm kanssa.

      Poista
  2. En olekaan ennen kuullut uuniperunamuusista. Näyttää ja vaikuttaa ainakin hyvälle. Onko maussa tai koostumuksessa jonkinlaista eroa tavalliseen muusiin verrattuna? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, lue myös edellinen vastaus. Se on hyvä, sille tulee uunissa paistetun ruoan lisämakua, mikä mielestäni on tosi hyvä ja antaa heti uuden maun muusille. Perunamuusilla pitää olla sopivasti notkea, ei muuta eroa. Puolisoni ehdotti, että voisi vielä ripotella sinihomejuuston paloja sen pinnalle. varmasti sopii.

      P.S. Kävin myös sinun blogissa, mutta lukeminen jäi vielä kesken. Jatkan myöhemmin.

      Poista
  3. Nii hea, mina raputan veel 10 minutit ennem küpsemise lõppu riivitud juustu peale. Imehea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juust on kindlasti hea. Minu abikaasa soovitas lisada sinihallitusjuustu, kindlasti ka sobiv. Minul tuli see ahjukartulipuder ekstempore-ideena, sest abikassa teatas, et hilineb koju 30 minutit liiklusummikute tôttu ja pistsin pudru vormi ja ahju. Me sôime putru hakklihapallide ja pruuni kastmega, aga see sobib nende kotlettide jm sama hästi.

      Käisin ka sinu ahjukartulipudrut seente ja hakklihaga vaatamas ja kindlasti ükskord teen ka seda.

      Poista
  4. Tulipa jälleen vanha sanonta mieleen.
    Joka keitetyn paistaa se makena maistaa.
    Vähälumista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvin sanottu. Sinullekin hyvää ja erittäin vähälumista viikkoa. Vihreä nurmikko on meidän perheessä hyvin odotettu näkymä....

      Poista
  5. Tummalla siirapilla makeutettu uunimuusi yli jääneestä perunamuusista.

    Siirapilla makeutettu perunasta valmistettu uunimuusi ei kaipaa juurikaan muita mausteita. Muusin suola ja voi yleensä riittää. Jos maustat, niin mausta hillitysti. "Siirapin makeuden riiteleminen muiden mausteiden kanssa estyy, kun muita mausteita ei juurikaan käytetä. Kokeile sopivia makusiirappeja.

    Siirapilla makeutetun uunimuusin ohje:

    Lisää perunamuusiin maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen.

    Tarkista suola, mutta muusin suola usein riittää.

    Lisää 1 litraan perunamuusia noin ½-1 desilitra tummaa siirappia. Tumma siirappia antaa sopivasti väriä. Sekoita tasaiseksi.

    Laita siirapilla makeutettu ja maidolla notkistettu perunamuusi voideltuun uunivuokaan. Jos haluat, lisää pinnalle kevyesti ripotellen korppujauhoa. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.

    Paista aluksi sähkölieden uunissa reilussa lämmössä, noin 200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin silloin ylikiehumisen vaaraa ei ole.

    Paista siirapilla makeutettua uunimuusia noin 1½-3 tuntia.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...