maanantai 26. joulukuuta 2016

Glögin makuinen aroniakiisseli piparkakkuvaahdon kera – Glögimaitseline arooniakissell piparkoogivahuga


Joskus on hyvin hankala miettiä ruokien nimiä, niin miten tämänkin kerran. Olkoon, joku otsikko sai keksitty sille upealle reseptille. Tämän ohjeen tarina alkoi siitä, miten meidän pikkuperheemme jäi kuumeiseen flunssaan heti Itsenäisyyspäivän jälkeen ja 1,5 viikkoa olimme kipeinä kotona. Sen jälkeenkin jatkui yskää ja nuhaa eikä ollut kovin juhlavaa joulutunnelmaa. Näin päätyimme ostamaan valmis piparkakkukuvioita ja sokerikuorrutteita. Koristelimme ison erän piparkakkuja, mutta piparkakkukuvioita jäi vielä runsaasti rasiaan. Ennen aattoiltaa mietin, mitä niiden kanssa teen? En halunnut ostaa lisää sokerikuorrutteita, koska ne ovat kuitenkin väri- ja lisäaineita täynnä ja en halua syödä niillä koristettuja pipareita kovin monta. Katsoin kaappeihin ja näin keksin tämän ohjeen, että saisi niitä piparkakkukuvioita käytettyä pois. Kaupasta ostin vain purkin kuohukermaa lisää.


Glögin makuinen aroniakiisseli piparkakkuvaahdon kera on erinomainen joulujen jälkiruoka. Glögimausteen maku ja sitruunamehu antoivat kauniille punaiselle aroniakiisselille jouluista ryhtiä ja luonnetta. Mausteinen piparkakkuvaahto ja paahdetut mantelilastut tekivät kokonaisuudesta todellisen makuelämyksen. Ja jos ajatella jälkiruoan tarinaa, piti kuumeisen flunssan jälkeen keksiä joulutunnelmaa ja saada piparkakkukuvioita menemään, että ne eivät unohdu johonkin rasiaan juhannuksen saakka. Uskon, että tästä kiisselistä tuli minun joulupöydän perinnejälkiruoka, koska se on hienoja joulumakuja täynnä suloinen jälkiruoka.

Tämän on minun vuoden 2016 viimeinen postaus. Kohta shampanjahammasta kolottaa ja sitten alkaa vuosi 2017 kun juhlitaan Suomi 100 juhlavuotta. Hyvää ja Juhlavaa Uutta Vuotta 2017!


6 annosta
Valmistus 30 minuuttia + kiisselin jäähtymisen aika

1,5 l vettä
3 dl aroniamarjoja
1 rkl Santa Maria glögimaustetta
noin 1 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 dl kylmää vettä

Piparkakkuvaahto:
3,3 dl kuohukermaa
7-8 piparkakkukuviota

1 dl mantelilastuja
tomusokeria

Laita 1 l kylmää vettä, aroniamarjat ja glögimauste kattilaan. Nosta kattila kuumalle hellan levylle ja keitä aronimarjoja noin 15 minuuttia kunnes mehu on tummanpunainen. Siivilöi punainen marjamehu kulhoon ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää sitruunamehua, sokeri ja 5 dl vettä sekä anna nousta kiehumaan. Tarkista maku ja voit tarvittaessa lisätä sitruunamehua ja sokeria. Sekoita isossa mukissa tärkkelys ja 5 dl kylmää vettä keskenään sekä lisää pitkänä nauhana tärkkelys mehun joukkoon sitä jatkuvasti vispilällä sekoittaen. Anna kiisselin paksuuntua ja silloin kun se pulpahtaa, nosta kattila sivuun. Sekoita kiisseliä vispilällä silloin tällöin.

Silloin kun kiisseli ei ole enää kuuma, nosta kauhalla kiisseliä jokaiseen isoon ja syvään lautaseen. Kiisseli jäähtyy lautasella.

Murusta piparkakkukuviot. Vaahdota kuohukerma kulhossa ja kääntele piparkakkumurut sen joukkoon. Laita kulho jääkaappiin tarjoilun saakka.

Paahda pannulla mantelilastut ja anna niillä jäähtyä.

Nosta lusikalla piparkakkuvaahto lautasille kiisselin päälle. Ripottele paahdettuja manteleita pinnalle ja hunnuta tomusokerilla annokset. Tarjoile heti.

***


Vahest on väga raske välja môlda toitude nimesid, nagu sellelgi korral. Las olla, mingi nimi sai sellele toredale magustoidule välja môledud. Selle retsepti lugu algab sellest, kuidas meie väike pere jäi Soome Iseseisvuspäeva järgi palavikku ja olime haiged 1,5 nädalat ning selle järgi olime veel väikses kôhas ja nohus. Minul ei olnud eriti palju jôulumeeleolu ja nii ostsime lôpuks valmis piparkoogid, kuhu on sisse küpsetatud kaunistusmusteri jäljed ja valmis suhkruglasuurid. Valmistasime suure hulga kaunistatud piparkooke, aga piparkooke jäi veel palju järele. Enne jôululaupäeva môtlesin, mida ma nendega teen, sest ma ei tahnud lisa- ja värvaineid täis glasuure enam juurde osta. Vaatasin kodus oma kappides ringi ja nii ma nuputasin välja selle retsepti. Ostsin ainult rôôska vahustatavat koort poes juurde.


Glögimaitseline arooniakissell piparkoogivahuga on suurepärane jôulune magustoit. Glögimaitseaine maitse ja sidrunimahl annavad kaunile punasevärvilisele arooniakissellile jôulust rühti ja tunnet. Vürtsine piparkoogivaht ja veidi môrudad röstitud mandlilaastud teevad tervikust tôelise maitseelamuse. Ja kui môleda veel magustoidu lugu, pidi haiguse järgi nuputama veidi jôulumeeleolu ja saada neid karbis olevaid üleliigseid piparkooke ära kasutataud, et need ei seisaks seal jaanipäevani. Usun, et sellest kissellist tuleb minu traditsiooniline jôulumagustoit, sest see on nii hea jôulu maitseid täis magustoit.


See retsept on minu selle aasta viimane postitus. Varsti tuleb himu juua shampust ja siis hakkab soome rahvas aastal 2017 tähistama Suomi 100 juubeliaastat. Head ja Pidulikku Uut Aastat 2017!

6 portsjonit
Valmistus 30 minutit + kisselli jahtumise aeg

1,5 l vett
3 dl arooniamarju
1 sl Santa Maria glögimaitseainet
umbes 1 sl sidrunimahla
1 dl suhkrut
3 sl maisitärklist
1 dl külma vett

Piparkoogivaht:
3,3 dl vahustatavat rôôska koort
7-8 piparkooki

1 dl mandlilaaste
tuhksuhkrut

Pane 1 l külma vett, arooniamarjad ja glögimaitseaine potti. Tôsta pott kuumale pliidile ja keeda umbes 15 minutit keskmisel temperatuuril kuni mahl on tumepunane. Kurna mahl ära ja kalla mahl potti tagasi. Lisa 5 dl külma vett, sidrunimahl ja suhkur ning anna mahlal tôusta keema. Sega suures tassis tärklis ja 1 dl külma vett omavahel läbi ja kalla segu pika nôrena mahla sisse seda pidevalt vispliga segades kuni kissell muutub paksemaks. Anna tôusta mullidel pinnale ja seejärel tôsta kissell potiga kôrvale. Siis kui kissell ei ole enam tulikuum, tôsta kulbiga kissell sügavatele taldrikutele, kus kissell jahtub ära.

Murusta piparkoogid. Vahusta rôôsk koor kausis ja sega piparkoogimuru vahukoore sisse. Tôsta kauss jääkappi serveerimise alguseni.

Rösti pannil mandlilaastud ja anna neil jahtuda.

Tôsta lusikaga igale taldrikule kisselli peale piparkoogivahtu. Raputa peale röstitud mandlilaaste ja raputa magustoidu pinnale tuhksuhkrut. Serveeri.

2 kommenttia:

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...