perjantai 9. joulukuuta 2016

Chili con carne


Olen syys-talven aikana pari kertaa valmistanut Chili con carnea tyttäreni tilauksesta. Se on hyvä, lämmittävä ja vähärasvainen lohturuoka kaamosaikana. Chili con carne sopii myös talvipakkasilla lämmittämään mieltä ja antamaan keholle voimaa. Minä laitan Chili con carneen chilijauhetta, koska chilipalkon paloista irtoa nahkaisia kuoripaloja ruokaan ja mielestäni se on epämiellyttävä ruoassa ja suussa. Chili con carne vaatii aika paljon sokeria, koska sokeri tasapainottaa tomaattimurskan happaman maun. Varo kuitenkin, ettet tee Chilistä jälkiruokaa.

6 annosta
Valmistus 2 tuntia

oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 keltainen tai punainen paprika
2 keskikokoista porkkanaa
1 keskikokoinen sipuli
3 valkosipulin kynttä
380 g / 230 g papusekoitusta
2x500 g tomaattimurskaa
2 isoa rkl tomaattisosetta
1 tl chilijauhetta
½ tl cajunmaustetta
nippu lehtipersiljaa
nippu oreganoa
2 iso rkl sokeria
1 lihaliemikuutio
tarvittaessa suolaa

Kuori, huuhtele ja paloittele porkkanat. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulin kynnet. Hienonna persilja ja oregano. Nosta kattila kuumalle hellan levylle ja kaada iso loraus oliiviöljyä kattilan pohjalle. Silloin kun öljy on kuuma, laita jauheliha kattilaan. Ruskista jauhelihaa keskilämmöllä kattilan pohjassa. Lisää sipuli ja valkosipuli sekä kypsennä lisää kunnes sipuli on melkein läpikuultava. Lisää porkkanat ja paprika ja kypsennä vielä noin viisi minuuttia lisää. Valuta papusekoitus suolaliemestä ja laita pavut kattilaan. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, murennettu lihaliemikuutio, hienonnetut yrtit ja kaikki mausteet. Yhdistä aineet ja anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä 1 tunti- 1,5 tuntia. Kääntele Chiliä kattilassa hautumisen aikana. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Chilin makealla ja happamalla maulla pitää olla tasapainossa sekä cajunmausteesta ja chilistä pitää tulla ruoalle syvää lämmintä mausteista makua.

Tarjoile keitetyn täysjyväriisin kera.

***

Olen sügis-talve ajal valmistanud paar korda Chili con carnet oma tütre soovil. See on hea soojendav, väherasvane lohutusroog sügise pimedal ajal. Chili von carne sobib ka hästi talvepakastega soojendama meelt ja andma kehale jôudu. Mina panen Chili sisse peenestatud chilipulbrit, sest tükeldatud chilikaunadest eraldub kiletaoline koor ja minu arust see on ebameeldiv toidu sees ja keele all. Chili con carne vajab üsna palju suhkrut tasakaalustama passeeritud tomatite haput maitset. Ole siiski suhkru kasutamisega ettevaatlik, et toidust ei tule magustoitu.

6 portsjonit
Valmistus 2 tundi

oliiviôli
400 g veise hakkliha
1 kollane vôi punane paprika
2 keskmise suurusega porgandit
1 keskmise suurusega sibul
3 küüslaugu küünt
380 g / 230 g oasegu
2x500 g passeeritud tomateid
2 suurt sl tomatipüreed
1 tl chilitpulbrit
½ tl cajunmaitseainet
kimp lehtpeterselli
kimp punet
2 suurt sl suhkrut
1 lihaleemekuubik
vajaduse korral soola

Koori, loputa ja tükelda porgandid. Koori ja tükelda sibul ja küüslaugu küüned. Haki petersell ja pune. Tôsta pott kuumale pliidile ja kalla potti suur lonks oliiviôli. Pane hakkliha potti ja pruunista hakkliha keskmisel temperatuuril. Lisa sibul ja küüslauk ning küpseta aineid kuni sibul on peaaegu läbipaistev. Lisa porgandid ja paprika ja ühenda ained ning küpseta neid veel umbes 5 minutit. Nôruta oasegu soolaleemest välja ja lisa potti. Lisa veel passeeritud tomatid, tomatipüree, murendatud lihaleemekuubik, hakitud ürdid ja maitseained. Ühenda kôik ained potis ja anna haududa kaane all madalal temperatuuril 1-1,5 tundi. Sega Chili con carnet vahetevahel hautumise ajal. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Chili con carne magus ja hapu maitse peavad olema tasakaalus ja cajunmaitseainest ning chilipulbrist peab tulema toidule sügavat sooja teravat maitset.

Serveeri keedetud täisterariisiga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...