lauantai 24. joulukuuta 2016

Joulupuuro kanelisokerin ja mantelin kera – Soome jôulupuder kaneelisuhkru ja mandliga


Joulupuuron valmistaminen ja syöminen jouluaaton aamulla on hyvä perinne, millä alkaa jouluaatto. Pöydälle voi laittaa kynttilät palamaan ja tunnelmoida niiden valoissa. Joulupuuro on senkin vuoksi hyvä aamuruoka, koska siitä saa kunnon energiaa ja jaksaa tehdä jouluvalmisteluja pitkin päivää. Laita kuppi kanelisokerin kera myös pöydälle ja sieltä saa ottaa ja ripotella kanelisokeria puuron syömisen aikana puuron päälle lisää. Minulla oli kaapissa hyvää Urtekramin kiillotettua luomuriisiä, mistä minä valmistin oman joulupuuron. Minä valmistin joulupuuron kevyen maidon kanssa, koska joulupöydällä on yllin kyllin kaloreita. Minä lisäsin puuron valmistumisen loppuvaiheessa pieniä määriä maitoa puuron joukkoon lisää, koska silloin tulee puurosta pehmeämpi.

Hyvää Joulua!

2 annosta
Valmistus 45 minuuttia

2 dl puuroriisiä
1 l kevyttä maitoa ja tarvittaessa lisää
ripaus suolaa
1 kuorittu manteli

Kanelisokeri:
4 tl sokeria
1 tl jauhettua kanelia

Laita kattilaan 2 dl riisiä, 1 litra maitoa ja ripaus suolaa. Nosta kattila kuumalle hellan levylle ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Sen jälkeen anna puuron hautua matalalla lämmöllä noin 40-45 minuuttia ja käy kääntelemässä puuroa, jotta se ei pala pohjaan. Silloin kun maito on imeytynyt riisiin, sekoita pieniä määriä maitoa puuron joukkoon, jotta se pysyy pehmeänä. Silloin kun puuro on valmis, sekoita puuron joukkoon yksi kuorittu kokonainen manteli. Se joka saa mantelin omalle lautaselleen, on onnekas.

Sekoita kanelisokerin ainesosat pienessä kupissa keskenään.

Tarjoile joulupuuroa voisilmän, kanelisokerin ja kylmän maidon kera.

***


Soome jôulupudru valmistamine ja söömine jôululaupäeva hommikul on tore traditsioon, millega algab jôululaupäev. Lauale vôib panna juba pôlevaid küünlaid looma jôulumeeleolu. Jôulupuder on ka sellepärast hea hommikusöök, sest sellest saab palju energiat ja on jôudu teha päeva jooksul jôuluvalmistusi. Pane ka väike kauss kaneelisuhkruga lauale ja sealt saab pudru söömise ajal vôtta kaneelisuhkrut juurde ja raputada pudru peale. Minul oli kapis Urtekrami läikivat mahetoodetud pudruriisi, millest minä valmistasin oma jôulupudru. Mina valmistasin jôulupudru rasvavaba piimaga, sest Soomes on jôululaual palju kaloreid. Mina lisasin vähehaaval väikseid koguseid piima pudru valmimise lôpupoole pudru sisse, sest nii tuleb pudrust pehmem.

Häid Jôule!

2 portsjonit
Valmistus 45 minutit

2 dl pudruriisi
1 l rasvavaba piima ja vajaduse korral rohkem
veidi soola
1 kooritud mandel

Kaneelisuhkur:
4 tl suhkrut
1 tl kaneelipulbrit

Pane potti 2 dl riisi, 1 l piima ja veidi soola. Tôsta pott kuumale pliidi plaadile ja anna tôusta piimal keema aineid kogu aeg segades. Selle järel anna pudrul haududa madalal temperatuuril umbes 40-45 minutit ja käi segamas putru, et see ei kôrbeks pôhja. Siis kui piim on imendunud riisi sisse, sega väikseid koguseid piima pudru sisse, et see püsiks pehmena. Siis kui puder on valmis, sega üks mandel pudru sisse. See, kes saab mandli enda taldrikule, saab ônnelikuks.

Sega väikses kausis kaneelisuhkru koostisosad omavahel läbi.

Serveeri jôuluputru vôisilma, kaneelisuhkru ja külma piimaga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...