maanantai 28. huhtikuuta 2014

Yrtti-juustokuorrutettu uunilohi - Ürdi-juustukattega ahjulôhe


Minulla oli jääkaapissa paljon yrttiruukkuja ja ajattelin ne käyttää pois ennen kuin menevät vanhaksi. Kuiva-aineiden kaapissa hermostutti minua jo pitemmän aikaa avattu pinjansiemenien pussi ja ajattelin, mihin sen voisin käyttää pois? Sain lauantaina edullista lohta ja näin laiton kaikki aineet yhteen sekä syntyi erinomainen viikonlopun kotiruoka yrtti-juustokuorrutettu uunilohi. Suosittelen! Hyvä tuli. Pinjansiemenet paahtuivat mukaviksi lohen pinnalla. Rasvaista, mutta hyvää ja mehevää ruokaa. Yhden palan sitä syö, enemmän ei halua.


Vappu lähestyy, mutta minulla jää kuohuviinipullo avaamatta ja munkeista en huoli. Päätin olla reipas tyttö. Tulkoon aurinkoa, vesisadetta vai tuulta, minä menen Vapuksi lenkkipolulle. Teille täältä sitten mainio lohiresepti, mihin voi käyttää lohen kanssa sopivia yrttejä ja hyviä vinkkejä elämän huippukuntoon pääsemistä varten. Pirteää ja iloista Vappua!

6 annosta
Valmistus 40 minuuttia

900 g lohifileetä

Täyte:
nippu persiljaa
nippu tilliä
nippu rosmariinin lehtiä
nippu basilikaa
merisuolaa
jauhettua mustaa pippuria
jauhettua chilipippuria
sitruunan mehua
½ dl oliiviöljyä
100 g italialaista kovaa juustoa raastettuna
raastettua keltaista sitruunan kuorta
1 dl pinjansiemeniä

Huuhtele kylmän veden alla lohifilee ja kuivaa se talouspaperilla (painaa paperia kalan päällä). Nypi pihdeillä isot selkäruodot pois ja aseta filee isolle syvälle uunipellille leivinpaperin päälle.

Hienonna kaikki yrtit ja laita mortteliin. Lisää pippurit, sitruunan mehu ja merisuola ja hienonna yrtit mortelissa tahnaksi. Lisää oliiviöljyä ja sekoita joukkoon. Kaada yrttiöljy kulhoon ja sekoita juustoraaste joukkoon. Levitä yrtti-juustokate tasaisesti lohifileen pinnalle ja lopuksi lisää tasainen kerros pinjansiemeniä.

Paista 200 asteessa unin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes lohi on kypsä ja juusto on sulanut fileen pinnalla. Sammuta lämpö ja anna olla jälkilämmöllä noin 5-7 minuuttia.

Tarjoile perunamuusin, keitettyjen pariisiporkkanoiden ja vaalean kastikkeen kera.

***


Minul oli külmkapis palju ürdipotte ja otsustasin need ära kasutada enne kui lähevad halvaks. Kuivainete kapis ajas mind juba pikemat aega närvi poolik piiniaseemnepakend ja môtlesin, kuhu ma selle vôiksin ära kasutada? Sain laupäeval odavat lôhet ja nii otsustasin panna kôik ained ühte ning sündis suurepärane nädalavahetuse kodune toit ürdi-juustukattega ahjulôhe. Soovitan! Hea tuli! Piiniaseemed röstisid mugavaks lôhe pinnal. Rasvast, aga head ja mahlast toitu. Ühe tüki jaksab seda süüa, mitte rohkem.

Maipühad lähenevad, aga minul jääb vahuveinipudel avamata ja pontsikutest mina ei hooli. Otsustasin olla reibas tüdruk. Tulgu päikest, vihma vôi tuult, minä lähen Maipühade ajal terviserajale. On valtavalt reibas ja energiline tunne, ajurakud on päiksest ja kevadest energiat juba täis ja siis ei tasu vahuveiniga minna neid ärrittama. Siit teile suurepärane lôheretsept, kuhu vôib kasutada lôhega sobivaid ürte ja suur hulk soomekeelseid näpunäiteid, kuidas jôuda elu tippvormi. Reibast ja rôômsat Maipüha!

6 portsjonit
Valmistus 40 minutit

900 g lôhefileed

Täidis:
kimp peterselli
kimp tilli
kimp rosmariini lehti
kimp basiilikut
meresoola
jahvatatud musta pipart
jahvatatud chili
sidrunimahla
oliiviôli
100 g itaalia kôvat juustu riivituna
riivitud kollast sidruni koort
1 dl piiniaseemneid

Loputa lôhefilee külma vee all, kuivata majapitamispaberiga (vajuta paberit kala peal) ja tômba kalapihtidega suured seljaluud fileest välja. Aseta filee suurele sügavale ahjuplaadile küpsetuspaberi peale.

Haki kôik ürdid ja pane uhmrisse. Lisa piprad, sidrunimahl ja meresool ja valmista uhmris ainetest ühtlane segu. Lisa oliiviôli ja sega hulka. Kalla ürdiôli kaussi ja sega riivitud juust selle sisse. Levita ürdi-juustukate ühtlaselt filee pinnale ja lôpuks levita veel kiht piiniaseemneid katte pinnale.

Küpseta 200 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 20 minutit kuni filee on küps ja juustukate on sulanud fileele. Lülita ahi välja ja anna fileel olla ahju kuumuses umbes 5-7 minutit.

Serveeri kartulipudru, keedetud pariisiporganidite ja valge piimakastmega.

4 kommenttia:

  1. Näyttää tosi herkulliselta.
    Kevään siitepölyaikana en voi yrttejä ryytinä käyttää lainkaan.
    Täytyy kokeilla tuonnempana.
    Hauskaa Vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voi harmi, kokeile sitten kun siidepöly väistyy. Hauskaa Vappua!

      Poista
  2. Kas söid teisegi tüki, kui olid reibas olnud ja tagasi terviserajalt tulnud?
    Minu Maipüha oli keppikõndimist, polnud vahuveinit, ega pontsikuteit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sôin küll teisegi tüki järgmisel päeval ja panin lôpu sügavkülma, sest lôhe oli nii hea, aga korraga ei jaksa rohkem süüa, sest on rasvane. Lôhe oma rasv, ôli ja juust... Ka mina käisin keppikônnil Vapupäeva hommikupoolikul.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...