tiistai 11. helmikuuta 2014

Suklainen Ystävänpäiväkakku – Shokolaadine Sôbrapäevatort


FIN

Hyvää Ystävänpäivää (14.2.)!

Choco
Valmistus 20 minuuttia + kovettumisen aika 8 h

250 g voita
250 g tummaa suklaata
1-3 rkl valkoista sokeria (määrä riippuu suklaan laadusta ja makeudesta; minä laitoin 1 rkl)
2 tl vaniljasokeria
1 ¼ dl haaleaa maitoa
1 kananmuna

Sulata voi hitaasti. Rouhi suklaa ja lisää se voisulaan. Anna suklaan sulaa.

Lisää sokerit ja sekoita seos hitaasti sileäksi. Anna jäähtyä hitaasti melkein huoneenlämpöiseksi.

Lisää haaleaan seokseen haalea maito ja sekoita sileäksi seokseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää kananmuna mixerillä tai sähkövatkaimella sekoittaen.

Huoneenlämpöistä seosta voi käyttää kakun levitteenä ja kuorrutteena.

***


Täytekakku

12 palaa
Valmistus noin 3 tuntia

Sienipohja:
200 g voita
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
4 rkl kaakaojauhetta
2,5 tl leivinjauhetta
3 cl suklaalikööriä
ripaus suolaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 rkl appelsiinimarmeladia
4 liivatelehteä

kostutukseksi appelsiinimehua
koristelua varten 1 pala leipomossa valmistettua marenkia
koristekuvioita
noin 50 g suklaata suklaasydämien valmistamista varten
pala voita

Vaahdota monitoimikoneella huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon yksi muna kerrallaan ja lopuksi likööri. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään. Lusikoi seos muna-sokeri-voivaahdon joukkoon ja kääntele siitä tasainen taikina.

Voitele kakkuvuoka (halkaisija 26 cm, irrotettava pohja). Taita leivinpaperin arkki puoliksi, se puoliksi jne kunnes saat paperista nuolen. Aseta nuolen kärki kakkuvuoan keskipisteeseen ja leikkaa paperi poikki kakkuvuoan reunan kohdalta. Saat pyöreän paperin palan. Aseta se vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan ja tasoita se sinne. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia kunnes kakkupohja on kypsä. Tarkista sitä puutikulla. Pistä tikku kakkupohjaan ja vedä ulos. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin on se kypsä. Irrota pohja ja leivinpaperi kakun pohjasta. Anna pohjalla jäähtyä.

Laita leivinpaperi leikkuulaudan päälle. Sulata kulhossa mikrossa suklaa ja kaada se pieneen muovipussin. Purista sulanut suklaa pussissa tiukaksi, leikkaa muovipussilta yksi terävä kulma pois ja tee leivinpaperin päälle suklaasydämiä. Nostaa ne leikkuulaudan kanssa jääkaappiin kovettumaan.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pienen kasarin pohjassa. Purista ylimääräinen vesi pois ja kaada ylimääräinen vesi kasarista pois. Sulata miedolla lämmöllä hellalla liivate ja anna jäähtyä.

Valmista monitoimikoneella täyte. Vaahdota kuohukerma ja sokerit keskenään. Silloin kun vaahto on sopivasti notkea, lisää appelsiinimarmeladi ja sekoita vaahdon joukkoon. Lopuksi lisää pitkänä nauhana vaahtoa jatkuvasti sekoittaen sulanut liivate.

Kokoa kakku. Leikkaa kakun pohja kahteen osaan. Nosta alimmainen puoli (leikkuupuoli ylöspäin) tarjoilualustalle. Kostuta kakkupohjaa appelsiinimehulla. Levitä täyte kakkupohjan päälle. Nosta toinen puoli kakkupohjasta täytteen päälle (leikkuupuoli alaspäin). Kostuta kakkupohjaa appelsiinimehulla ja anna imeytyä mehulla kakkupohjaan. Levitä tasainen kerros suklaalevitettä kakun reunoille ja päälle. Aseta kovettunut suklaasydämet vinottain kakun päälle. Koristele marenkipaloilla ja -tomulla sekä lopuksi kukkakoristekuvioilla. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua ainakin 1 tunti.

***


EST

Head Sôbrapäeva (14.2)!

Choco
Valmistus 20 minutit + kôvenemise aeg 8 h

250 g vôid
250 g tumedat shokolaadi
1-3 sl valget suhkrut (hulk sôltub shokolaadi kvaliteedist ja magususest; mina panin 1 sl suhkrut)
2 tl vaniljesuhkrut
1 ¼ dl leiget piima
1 kanamuna

Sulata vôi aeglaselt. Haki shokolaad ja lisa see vôisula sisse ja anna sulada.

Lisa suhkur ja sega segu aeglaselt siledaks. Anna jahtuda aeglaselt peaaegu toasoojaks.

Lisa leige segu sisse leige piim ja sega segu tasasels. Anna jahtuda toasoojaks.

Lisa kanamuna mikseriga segades.

Toasooja segu vôib kasutada tordi määrdena vôi glasuurina.

***


Tort

12 tordilôiku
Valmistus umbes 3 tundi

Tordi pôhi:
200 g vôid
2 dl suhkrut
2 dl nisujahu
3 kanamuna
4 sl kakaopulbrit
2,5 tl küpsetuspulbrit
3 cl shokolaadilikööri
veidi soola

Täidis:
2 dl rôôska koort
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
4 sl apelsinimarlemaadi
4 zelatiinilehte

tordi niisutamiseks apelsinimahla
kaunistuseks 1 suur tükk kondiitris valmistatud beseed
ôite kujulisi dekoore
umbes 50 g shokolaadi shokolaadisüdamete valmistamiseks
tükk vôid


Vahusta köögikombainiga toasoe vôi ja suhkur. Lisa juurde 1 kanamuna korraga ja lôpuks liköör. Sega nisujahu, kakaopulber, küpsetuspulber ja sool kausis omavahel läbi. Tôsta lusikaga segu muna-suhkru-vôisegu sisse ja valmista kombainiga ühtlane taigen.

Määri tordivormile vôid (läbimôôt 26 cm, lahtivôetav pôhi). Murra küpsetuspaberi tükk pooleks, se omakorda pooleks jne kuni saad paberist noole. Pane noole ots tordivormi keskpunkti ja lôika paberist tordivormi ääre kohalt tükk ära. Saad paberist ringi. Aseta see vormi pôhjale. Kalla taigen vormi sisse ja tasanda see sinna. Küpseta ahjus 180 kraadis keskmisel kôrgusel 20-25 minutit kuni tordipôhi on küps. Vôid pika puutikuga kontrollida tordipôhja küpsust. Pista tikk tordipôhja ja tômba välja. Kui tikule ei jää tainast, siis see on küps. Anna tordipôhjal jahtuda.

Pane küpsetuspaberi tükk lôikelaua peale. Sulata kausiga mikroahjus shokolaad ja kalla see väikse kilekoti sisse. Purista sulanud shokolaad kilekoti ühte nurka ja lôika kääridega nurk ära. Valmista shokolaadist küpsetuspaberi peale shokolaadisüdamed. Tôsta lôikelaud südametega külmkappi, kus shokolaad muutub kôvaks.

Leota zelatiin väikses kastrulis külmas vees. Purista üleliigne külm vesi zelatiinist välja ja kalla üleliigne vesi kastrulist ära. Sulata väiksel temperatuuril pliidi peal zelatiin ja anna sellel jahtuda. See peab jääma sulaks.

Valmista köögikombainiga tordi täidis. Vahusta koor ja suhkur omavahel ära. Siis kui vaht on sobivalt nôrk, lisa apelsinimarmelaad ja sega see vahu sisse. Lôpuks lisa pika nirena sulanud zelatiin vahtu pidevalt segades.

Valmista tort. Lôika tordipôhi kaheks osaks. Tôsta alumine osa serveermisalusele (lôikepool ülespoole). Niisuta tordipôhja apelsinimahlaga. Määri täidis ühtlase kihina tordipôhjale. Tôsta teine pool tordipôhjast täidise peale (lôikepool all). Niisuta tordipôhi apelsinimahlaga ja anna mahlal imendua tordipôhja sisse. Määri ühtlane kiht shokolaadimääret tordi äärtele ja peale. Pane kôvaks muutunud shokolaadisüdamed veidi viltu tordi keskele shokolaadimäärde sisse. Kaunista tort beseetükkidega ja -tolmuga ning lôpuks ôiekujuliste dekooridega. Anna maitsestuda külmkapis enne serveerimist vähemalt 1 tund.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...