sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä – Piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega

Hyvää Loppiaista! (6.1.)

Loppiaisen herkkupöytä on valmistettu joulun jämistä. Pipareiden kanssa voi juoda joulukahvia, jouluteetä, glöggiä, puna- tai valkoviiniä. Minulla oli kuivaa valkoviiniä ja se sopii yllättävän hyvin muuten niin makeiden pipariherkkujen kanssa. Piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä sopivatkin hyvin jälkiruokapöytään tai seurusteluun. Mielestäni Loppiaisen pöytä voi olla aika rento, koska ainakaan minä enää en jaksa juhlia. Minä odotan, milloin elämän rytmi normalisoituu.


Tämä ohje on suuntaa antava. Voit valmistaa niin monta piparia kuin itse haluat. Mielestäni 2 piparia per 1 henkilö on riittävä, koska piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä ovat hyvin makeita.


Neljälle
Puolukkahillon valmistus 10 minuuttia + jäähtymisen aika
Pipariherkkujen valmistus 10 minuuttia

Puolukkahillo:
100 g pakastepuolukoita
½ dl sokeria
2 dl Vana Tallinn (”Vanha Tallinna”) likööriä / tai konjakkia / tai brandy’a
hieman vettä

8 piparia
sinihomejuustoa
tähti- ja sydänkoristekuvioita
jauhettua kardemummaa
punaviinihyytelöä

Valmista puolukkahillo keittämällä puolukoita, sokeria, vettä ja likööriä pienessä kasarissa noin 10 minuuttia. Sekoita hilloa keittämisen aikana. Kuori vaahto reikäkauhalla pois. Anna hillolla jäähtyä.

Laita neljän piparin päälle pala sinihomejuustoa, lusikalla puolukkahilloa ja muutamia tähti- sekä sydänkoristekuvioita. Laita toisen erään pipareiden päälle pala juustoa, lusikalla punaviinihyytelö ja ripottele pinnalle kardemummaa.

Tarjoile heti.

***

Head Kolmekuningapäeva! (6.1.)

Kolmekuningapäeva delikatessilaud on valmistatud jôulude ülejääkidest. Piparkookidega vôib juua jôulukohvi, jôuluteed, glögit, punast- vôi valget veini. Minul oli kuiva valget veini ja sobis üllatavalt hästi muidu nii magusate piparkoogimaiustustega. Piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega sobivad väga hästi magustoiduks vôi lihtsalt seltskondlikuks istumiseks. Minu arust Kolmekuningapäeva laud vôib olla vabam, sest enam ei jaksa pidutseda. Mina ootan, millal elu rütm muutub normaalseks.


See retsept on suunda andev. Vôid valmistada nii mitu piparkoogimaiuspala kui ise soovid. Minu arust 2 piparkooki per 1 inimene on piisav, sest piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega on väga magusad.


Neljale
Pohlamoosi valmistus 10 minutit + jahtumise aeg
Piparkoogimaiustuste valmistus 10 minutit

Pohlamoos:
100 g sügavkülmutatud pohlasid
½ dl suhkrut
2 dl Vana Tallinna likööri / vôi konjakit / vôi brandy’t
veidi vett

8 piparkooki
sinihallitusjuustu
tähe- ja südamekujulisi dekoore
jahvatatud kardemoni
punase veini tarretist

Valmista pohlamoos keetes pohlasid, suhkrut, vett ja likööri väikses kastrulis 10 minutit. Sega moosi keetmise ajal ja koori vaht pinnalt. Anna jahtuda.

Aseta neljä piparkoogi peale tükk sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja tähe- ning südamedekoore. Aseta teise osa nelja piparkoogi peale tükk juustu, punase veini tarretist ja raputa pinnale kardemoni.

Serveeri kohe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...