keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Broileri-nuudeliwokki - Broileri-nuudliwokk


Viime vuonna oli minulla mahdollisuus kokea ravintoloissa Tallinnassa ja Helsingissä monia makuelämyksiä. Julkisuudessa puhutaan paljon makuelämyksistä ja makuelämykset kilpailevat muiden elämyksien kanssa, mitä ihmisille mainostetaan. Minä itse pidän sen lisäksi järkiruuasta tai toisin sanottuna vatsaystävällisestä ruuasta, mikä on terveellinen, ei turvota vatsaa ja tietenkin maistuu hyvälle. Se sopii arkiruuaksi erittäin hyvin. Olen kerännyt juuri ravintoloista siihen paljon ideoita ja olen huomannut että monissa kokkiohjelmissa arvioidaan ruokaa joskus juuri vatsaystävällisyyden perusteella eli se ruoka ei ole kovin raskasta, siinä ei ole sellaisia mausteita ja raaka-aineita, mitkä ärsyttävät ja turvottavat vatsaa. Broileri-nuudeliwokki on juuri sitä järkiruokaa ja syömisen jälkeen on vatsassa hyvä olo. Kaiken lisäksi on sitä hyvin helppo valmistaa ja se on erittäin hyvä. Sillä linjalla jatkan, koska syömistavoissani on tapahtunut suuri muutos. Haluan syödä hyvin ja järkevästi, määrällisesti vähemmän, mutta ravintosisällön puolesta laadukkaammin. Ensimmäinen tulos on jo saavutettu, koska tämän vuoden ensimmäisellä työpäivällä vaihdoin työvaatteeni XL-koosta L-kokoon. En tiedä mahdunko M-kokoon, koska olen aika pitkä ihminen, mutta laihdutuslinja kuitenkin jatkuu. Näin on hyvä aloittaa uutta vuotta!

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia

480 g broilerin fileitä isoina suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
1 punainen paprika suikaleina
1-2 salottisipulia suikaleina
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
100 g herkkusieniä viipaleina
1 iso porkkana suikaleina
½ dl cashew-pähkinöitä
3 dl kanalientä
2 rkl appelsiinimehua
3-4 rkl soijaa tai maun mukaan
2 tl maissitärkkelystä
2 tl seesamiöljyä
oliiviöljyä
3 kiekkoa täysjyvänuudeleita
korianteria

Paahda cashew-pähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä noin 2-3 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kultaista väriä pinnalle. Laita pannu sivuun.

Sekoita pienessä kulhossa appelsiinimehu ja maissitärkkelys keskenään, lisää soija, seesamiöljy ja kanaliemi sekä sekoita aineita keskenään. Laita sivuun.

Kuumenna oliiviöljy wokkipannussa ja lisää broilerin suikaleet sekä anna niillä paistua melkein kypsiksi. Lisää herkkusienet ja paista kunnes sienet ovat melkein kypsiä. Lisää kasvikset ja kuullota niitä muutaman minuutin. Sekoita aineksia kuullottamisen aikana. Lisää kastikeliemi joukkoon ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja hauduta wokkia kannen alla kunnes kastike sakenee. Jätä vihannekset al denteksi.

Samaan aikaan keitä nuudelit (katso pakkauksen ohje, minulla 3 minuuttia). Valuta vesi pois.

Kaada nuudelit wokkipannulle ja sekoita aines-osat keskenään. Lopuksi lisää cashew-pähkinät ja hienonnettu korianteri. Tarjoile heti.

***


Eelmisel aastal oli minul vôimalus kogeda restoranides Tallinnas ja Helsingis mitmeid maitse-elamusi. Avalikkuses räägitakse palju maitse-elamustest ja need vôistlevad teiste elamustega, mida inimestele reklaamitakse. Minule endale meeldib selle lisaks môistlik toit vôi teisiti öeldes kôhusôbralik toit, mis on tervislik, ei paisuta kôhtu ja muidugi on ka maitsev. Selline toit sobib argipäevaks. Olen restoranidest korjanud ideesid selle jaoks ja kokandussaadetes üsna sageli hinnatakse toitu just selle môistlikkuse kriteeriumi järgi ehk teisiti öeldes see toit ei ole raske, ei sisalda palju teravaid maitseaineid ja selliseid tooraineid, mis paisutavad kôhtu. Broileri-nuudliwokk on just selline môistlik toit ja selle söömise järgi on kôhus hea tunne. Peale selle on seda väga lihtne valmistada ja on väga hea. Sellel liinil jätkan, sest minu söömise harjumused on palju muutunud. Tahan süüa môistlikult ja hästi, hulga poolest vähem, aga toorainete toiteväärtuse poolest kvaliteetsemalt. Esimene tulemus on juba saavutatud, sest uue aasta esimesel tööpäeval vahetasin ma oma tööriided XL-suurusest L-suurusesse. Ma ei tea, kas ma mahun M-suurusesse, sest olen üsna pikk inimene, aga minu kaalust mahavôtmise liin jätkub sellegipoolest. Nii on uut aastat hea alustada!

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit

480 g broileri fileesid pikkade viiludena
1 kollane paprika pikkade viiludena
1 punane paprika pikkade viiludena
1-2 shalottsibulat viiludena
1-2 küüslaugu küünt hakituna
100 g shampinjoni viilutatult
1 suur porgand viiludena
½ dl india pähkleid
3 dl kanaleent
2 sl apelsinimahla
3-4 sl sojakastet vôi maitse järgi
2 tl maisitärklist
2 tl seesamiôli
oliiviôli
3 ketast täisteranuudelid
koriandrit

Rösti india pähkleid kuival pannil keskmisel temperatuuril umbes 2-3 minutit kuni need on saanud kuldset värvi pinnale. Pane pann kôrvale.

Sega väikses kausis apelsinmahl ja maisitärklis omavahel läbi, lisa soja, pähkliôli ja kanaleem ning sega ained läbi. Pane kauss kôrvale.

Kuumuta oliiviôli wokkpannil ja lisa broileri viilud ning prae need peaaegu küpseks. Lisa shampinjonid ja prae kuni seened on peaaegu küpsed. Lisa köögiviljad ja küpseta ka neid môned minutid kuni need on al dented. Sega aineid omavahel küpsemise ajal. Lisa kastmeleem ja anna minna keema. Vähenda temperatuuri ja hauta wokki kaane all kuni kaste muutub paksuks. Jäta köögiviljad veidi krômpsuvateks.

Samal ajal keeda nuudlid (vaata juhendit pakendilt, minul 3 minutit). Kalla vesi pealt ära.

Kalla nuudlid wokkpannile ja sega ained omavahel läbi. Lôpuks lisa pähklid ja hakitud koriander. Serveeri kohe.

2 kommenttia:

  1. See kindlasti meeldib mulle. Ma armastan teha ja süüa ka broileritoitu. Vaatasin, et sinu retsept on pisut samasugune, kuidas mina broileriwoki teen
    Pähkleid, appelsinmahla, koriantrid minu retsepti järgi pole, aga peaks proovima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma usun, et broileri-nuudliwokid on üsna samasugused, improviseerisin. See on üsna klassikaline wokk, aga hea selline.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...