perjantai 31. tammikuuta 2014

Härkäpapu-savulihakeitto - Pôldoa-suitsulihasupp


Härkäpapu-savulihakeitto ei ole lainkaan minun suosikkikeittoni. Se on harmaata ja ulkonäöltä tylsää. Äitini valmisti lapsuudessani silloin tällöin sitä keittoa ja silloin oli tiedossa, etten varmasti syö sitä. Aikuisiässä minun suhde keittoon on tasoittunut ja nykyaikana voin sitä syödä silloin tällöin. Sain äidiltäni paketin hänen kasvimaalla kasvatettuja ja kuivattuja härkäpapuja ja päätin valmistaa niistä kuitenkin sitä lapsuuteni ”inhokkikeittoa”. Se on sellainen keitto, millä voi hiljalleen hellalla antaa hautua ja se vaan paranee. Minulla jäikin keitto hellalle hautumaan, koska ensimmäisellä keittolautasella olivat osat pavut vielä vähän kovia. Savuliha antaa keitolle sen todellisen ihanan maun. Minä laitoin keittoon yrttejä ja erityisen hyvin sopii keiton kanssa rosmariini.

Valitettavasti tuli aika epäonnistunut kuva keitosta ja lihasta lautasella, mutta päätin postauksen tehdä, koska valmistan sitä keittoa hyvin harvoin.

Noin 3,5 l
Valmistus 2 tuntia

800 g porsaan savuluita
3 dl kuivattuja härkäpapuja
1 mukillinen kokonaisia ohrasuurimoita
kokonaisia mustapippureita
laakerinlehtiä
suolaa
hienonnettua rosmariinia
hienonnettua timjamia
hienonnettua persiljaa

Kaada isoon kattilaan (5 l) noin 2,5 l vettä ja anna nousta kiehumaan. Huuhtele härkäpavut, lisää kattilaan ja keitä niitä 30 minuuttia. Lisää savuluut ja tarvittaessa kuori vaahto pois. Lisää mustapippuri, laakerinlehdet ja tarvittaessa suolaa sekä keitä lihaa ja papuja keskilämmöllä kannen alla kunnes ne ovat melkein pehmeitä. Lisää ohrasuurimot (minulla paketilla niiden keittoaika 40 minuuttia) ja keitä keittoa kunnes kaikki aineet ovat pehmeitä. Tarvittaessa lisää vettä. Tarkista maku ja lisää yrtit.

***

Pôldoa-suitsulihasupp ei ole minu lemmiksupp. See on hall ja igava väljanägemisega. Minu ema valmistas lapsepôlves seda suppi ja siis teadsin, et kindlasti ma seda ei söö. Täiskasvanuna minu suhe sellesse suppi on pehmenenud ja tänapäeval vôin süüa seda vahetevahel. Sain emalt paki tema aiamaal kasvatatud ja kuivatatud pôldube ja otsustasin valmistada neist seda ”üök”-suppi. See on selline supp, mis tasapisi pliidil haududes muutub järjest paremaks. Minul jäigi supipott pliidile hauduma, sest esimesel taldrikutäiel, mida potist vôtsin, olid suuremad oad veidi kôvad. Suitsuliha annab supile selle tôelise maitse. Mina panin suppi erinevaid ürte ja minu arust just rosmariin sobib suurepäraselt selle supiga.

Kahjuks tuli pilt supist ja supi sees olevast lihast üsna ebaônnestunud välja, aga otsustasin teha postituse, sest valmistan seda suppi nii harva.

800 g sea suitsukonte
3 dl kuivatatud pôldubasid
1 väike tassitäis odrakruuppe
musta pipra terasid
loorberilehti
soola
hakitud rosmariini
hakitud tüümiani
hakitud peterselli

Kalla suurde potti (maht 5 l) umbes 2,5 l vett ja anna veel minna keema. Loputa pôldoad vee all ära, lisa potti ja keeda neid umbes 30 minutit keskmisel temperatuuril. Lisa suitsukondid ja vajadusel koori vaht pinnalt ära. Lisa must pipar, loorberilehed ja vajadusel soola ning keeda liha ja ube keskmisel temperatuuril kaane all kuni need on peaaegu pehmed. Lisa kruubid (minu pakendil oli kruupide keetmise aeg 40 minutit) ja keeda suppi kuni kôik ained on pehmed. Vajaduse korral lisa vett. Kontrolli maitset ja lisa ürdid.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...