keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Charlotten tapaan mansikka-kermavaahtokakku – Charlotte moodi maasika-vahukooretort



12-16 palaa
Valmistus noin 3 tuntia + vuorokausi kakun hyytymisen aikaa

Raparperihillo:
5 keskikokoista vartta raparperia
1 iso appelsiini
1 ½ dl sokeria

Kakkupohja:
8 isoa kananmunaa
8 rkl vehnäjauhoja
8 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Täyte kakun sisään:
4 dl kuohukermaa
5 rkl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
noin ½ l mansikoita

Täyte kakun päälle:
4 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
5 rkl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria

1 ½ l mansikoita
suklaa-kahvipapuja

Valmista ensiksi raparperi-appelsiinihillo. Kuori raparperi ja paloittele se. Leikkaa appelsiinilta kannat ja kuori pois. Leikkaa kalvojen välistä appelsiinilohkot. Laita raparperi, appelsiini ja sokeri pieneen kattilaan sekä keitä ne keskilämmöllä hilloksi (noin 10 minuuttia). Tarvittaessa voit soseutta hillon.

Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Laita valkuainen suoraan monitoimikoneen kulhoon, lisää ripaus suolaa ja vaahdota se kovaksi vaahdoksi. Samaan aikaan kun valkuaiset vaahtoutuvat, vaahdota toisessa kulhossa kananmunan keltuaiset ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja perunajauhot sekä kääntele se puulusikalla tasaiseksi. Lopuksi lisää kovaksi vaahdotettu valkuainen ja kääntele kaikki tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina syvälle uunipelille leivinpaperin päälle ja levitä se soikion muotoiseksi.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes pohja on kypsä. Pistä puutikku pohjaan, jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin se on kypsä. Poista kakkupohjasta leivinpaperi ja jätä pohja hetkeksi pöydälle jäähtymään. Levitä kakkupohjan puolelle, missä oli leivinpaperi raparperi-appelsiinihillo ja kääri pohja pitkittäin pitkäksi rullaksi. Anna maustua sen ajan kunnes valmistat täytteen kakun sisään.

Laita tuorekelmu kulhon sisään. Valmista noin kourallisesta mansikoista sauvasekoittimella mansikkasose. Vaahdota monitoimikoneella kerma, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää mansikkasose ja sekoita joukkoon. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeäksi, purista ylimääräinen neste pois ja sulata se miedolla lämmöllä pienessä kasarissa. Lisää pitkänä nauhana vaahdon joukkoon vaahtoa jatkuvasti sekoittaen. Voit lisätä halutessasi täytteeseen vielä mansikkapaloja.

Leikkaa kääretortturullasta noin 1,5 cm paksuiset viipaleet ja vuoraa niillä kulho. Kaada täyte kulhoon ja tasoita se sinne. Aseta kääretorttuviipaleet myös pinnalle. Peitä kulho tuorekelmulla
sekä nosta kakku jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan ja hyytymään. Hyvä aloittaa kakun valmistamista illalla ja jatkaa sen sitä seuraavana aamuna.

Poista tuorekelmu kulhon päältä ja kumoa kulho kakkupaperin päälle tarjoilualustalle. Nosta kulho pois ja poista myös tuorekelmu kakun päältä. Valmista monitoimikoneella täyte kakun päälle.
Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljasokeri keskenään vaahdoksi ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen mascarpone. Nosta vaahto lusikalla pursotinpussiin, millä on suutinosa ja pursota vaahto kakun päälle. Aloita alareunasta, mihin teet ruusukuvioita. Lopuksi pursota vaahtoa kakun alareunoille. Koristele täytekakku mansikoilla ja suklaa-kahvipavuilla sekä nosta täytekakku noin tunniksi jääkaappiin maustumaan tarjoilun saakka.

***




12-16 tukki
Valmistus umbes 3 tundi + ööpäev tordi tarretumist kulmkapis

Rabarberimoos:
5 keskmise suurusega rabarberivart
1 suur apelsin
1 ½ dl suhkrut

Tordipôhi:
8 suurt kanamuna
8 sl nisujahu
8 sl suhkrut
1 sl kartulijahu

Täidis tordi sisse:
4 dl vahustatavat rôôska koort
5 sl suhkrut vôi maitse järgi
1 tl vanillisuhkrut
5 zelatiinilehte
umbes ½ l maasikaid

Täidis tordi peale:
4 dl vahustatavat rôôska koort
250 g mascarpanet
5 sl suhkrut vôi maitse järgi
1 tl vanillisuhkrut

1 ½ l maasikaid
Starbrooki shokolaadi-kohviube

Valmista kôigepealt rabarberi-apelsinimoos. Koori rabarberid ja tükelda need. Lôika apelsiinilt kannad ära ja koori se. Lôika kelmude vahelt apelsiinilihast sekorid välja. Pane rabarber, apelsiin ja suhkur väiksesse kastrulisse ning keeda keskmisel temperatuuril se moosiks (kokku umbes 10 minutit). Vajaduse korral vôid teha saumikeriga moosist püree.

Eemalda kanamuna kollased ja valged eri kaussidesse. Kanamuna valged vôid panna kohe kööbikombaini kaussi, lisada veidi soola ja vahustada see kôvaks vahuks. Samal ajal kui munavalge vahustub, vahusta teises kausis kanamuna kollased ja suhkur omavahel kohevaks vahuks. Raputa hulka läbi tiheda kurna nisujahu ja kartulijahu ning sega puulusikaga segu tasaseks. Lôpuks lisa kôva munavalgevaht ja sega taigen ühtlaseks. Kalla taigen kôrge äärega suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja levita see sinna ristkülikukujuliseks.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 15-20 minutit kuni pôhi on küps. Siis kui torkad puutiku tordipôhja sisse ja sellele ei jää tainast, siis see on küps. Eemalda tordipôhjast küpsetuspaber ja jäta tordipôhi natukeseks ajaks lauale jahtuma. Määri tordipôhja poole, kus oli küpsetuspaber, rabarberi-apelsiinimoosi ja rulli tordipôhi pikuti rullbiskiviidiks. Jäta see maitsetuma kuni valmistad tordi täidise.

Pane toidukile kausi sisse. Valmista umbes peotäiest maasikatest saumiksriga püree. Vahusta köögikombainiga koor, suhkur ja vanillisuhkur. Lisa hulka maasikapüree ja sega omavahel läbi. Leota külmas vees zelatiin ja nôruta sellest üleliigne vesi välja. Sulata zelatiin madalal temperatuuril väikses kastrulis ja kalla pika tasase nirena vahu sisse vahtu pidevalt segades. Vôid täidisele soovi korral lisada veel tükeldatud maasikaid.

Lôika rullbiskviidist umbes 1,5 cm paksused lôigud ja vooderda nendega kauss. Kalla täidis nende peale ja tasanda se. Kata rullbiskviiditükkidega pealt ja pane toidukile kausi peale. Tôsta kauss tordiga ööks külmkappi maitsestuma ja tarretuma. Hea on alustada tordi valmistamist ôhtul ja jätkata seda järgmisel hommikul.

Eemalda toidukile kausi pealt ja keera see tordipaberi peale serveerimisalusele. Tôsta kauss tordi pealt ära ja eemalda ka toidukile tordi pealt. Valmista kööbikombainiga täidis tordi peale. Vahusta koor, suhkur ja vanillisuhkur omavahel vahuks ja sega hulka toatemperatuuriga mascarpone. Tôsta vahtu tordipritsi kotti, millel on otsik ning pritsi vaht tordi peale. Alusta alt äärest roosikujuliste kujunditega. Lôpuks pritsi vahtu ka tordi alumisele äärele. Kaunista tort maasikatega ja shokolaadi-kohviubadega. Tôsta tort külmkappi umbes 1 tunniks maitsestuma enne serveerimise algust.



2 kommenttia:

  1. Charlotta on sitten niin kauniin ja maistettavan näköinen jotta!
    Sopii mainiosti kesäkemuihin.
    Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä upean näköinen. Jäin miettimään: onko oikein Charlotte vai Charlotta?! Löysin molemmat vaihtoehdot netistä. Kaunista viikonloppua!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...