perjantai 7. kesäkuuta 2013

Lautasellesi täyttää 3 vuottaa – Sinu taldrikule täidab 3 aastat

FIN 13.6.2013 täyttää Lautasellesi - Sinu taldrikule ruokablogi 3 vuotta. Olen edelliset vuodet innostuneesti tehnyt syntymäpäiväpostauksia, mutta tänä vuonna ovat sanat vähän hukassa. Ajattelin jo jättää kokonaan blogin syntymäpäivän väliin, mutta sitten päätin jotain kirjoittaa. En ole viime aikoina ollut kovin seurustelukykyinen ihminen. Olen enemmän omassa turvallisessa kuoreessa pohdiskellut elämäni ja blogini menoa. Olen jatkuvasti jojoillut blogin kanssa ja päättänyt jo sen lopettamista, koska joku tyytymättömyys on iskenyt minuun. Haluaisin kaikkea uudella tavalla toteuttaa, mutta minulla ei ole sellaisia resursseja tällä hetkellä, mitä haluaisin, käytössä. Olen rutiinista jatkanut blogin ylläpitoa, blogin kautta tulee mielenkiintoisia yhteistyötarjouksia ja toki ymmärrän, että yhteydenotot perustuvat blogin lukijamääriin ja aktiivisuuteen. Varmasti kiinnostaa myös blogin kaksikielisyys ja molemman kielialueen lukijoiden tavoitteleminen. On suuren työn takana kerätä huomiota ruokablogilla Suomessa satojen blogien joukosta, siksikin on raadikaali päätös blogin lopettamisesta jäänyt tekemättä, vaikka taaksepäin katsottuna suoranaisesti hävettää, mistä on aloitettu. Hyvä, pitää armahtaa itselle ja hyväksyä tosiasia, että jostain pitää aloittaa. Tällä alalla kun ei ole oppikirjaa ja viisaus kasvaa tekemisen kautta.

Minun hiljaisolon toinen suuri syy on se, että olen laittanut lenkkarit jalkaan ja mennyt Espoon Keskuspuistoon lenkille. Lenkkeileminen on parasta ”ruokaa” aivoille. Raikkailla näkemyksillä on hyvä palata keittiöön ja tietokoneen ääreen.Kolmas syy on se, että olen viihtynyt hyvässä seurassa ja ollut Gordon Ramsayn kotikokkikoulussa, eli lukenut pitkin kevättä ja kesän alkua hänen kirjaa Kokkauksen taito. Olen saanut äitini opeille nykyaikaista ulottuvuutta ja mielestäni Suomessa tarjolla olevista nykyajan tv:n ja trendikokeista on Ramsay ainakin minun mielestäni ehdottomasti yksi parhaita.Kaikki ei ole niin hiljaista kuten ulkopuolelle näyttää. Blogin kulisseissa on aktiivista elämää. Blogi on saanut lukuisia yhteydenottoja, mistä on kehittynyt mielenkiintoisia projekteja, kuten esimerkiksi UNWomenin järjestämä hyväntekeväisyystempaus Nälkä voidaan voittaa, missä kerättiin varoja kehitysmaiden naisviljelijöille. Olen tällä hetkellä mukana Food Labin toiminnassa yhtenä Vip-kehittäjänä. S-ryhmä testaa ja kehittää Food Labissa asiakkaiden kanssa omia uusia ravintolakonsepteja, olen lukenut ensimmäisen raportin ja käynyt 4.6.2013 haastattelussa. Se on hyvin mielenkiintoinen prosessi nähdä, miten iso vähittäiskaupan ja palvelualan yritysverkosto kehittää uusia tulevaisuusravintoloita.

Blogi on liittynyt STT:n jakelulistalle ja saa ensimmäisten joukossa uutisia elintarvikealalta ja tuoteuutuuksista. Näin blogini lukijat pääsevät ensimmäisten joukossa niitä lukemaan. Mielestäni se on STT:ltä hyvin innovatiivinen tapaa jakaa uutisia myös sosiaalisen median kanssa. Se kuvaa hyvin, miten tärkeä osa on sosiaalisella medialla isossa mediassa. Blogi tekee yhteistyötä myös videoverkoston Be On’in kanssa ja heidän tuottamia videomainoksia näkee blogin sivupalkissa virkistämässä lukijoiden mieltä.Suomen eestiläisenä olen taas ja taas joutunut konsultoimaan niin Eestistä tulleita yhteydenottoja koskien Suomea ja päinvastoin. Siitä en pääse eroon taustani puolesta ja hyvä näin. Mielelläni autan omalta osaltaan luomaan ruokakulttuurisiltoja lahden yli, että kaksi kulttuuria lähestyvät vielä enemmän toisiaan. Vaikka lähestymistä on jo kiitettävästi tapahtunut, on silti suuri työ tehtävänä, koska eletään vielä jonkunlaisessa II Maailmasodan jälkiaallossa ja vasta opitaan normaalia kahden maan välistä kanssakäymistä. Mitä paremmin opitaan toista osapuolta tuntemaan, sitä vähemmän jää ennakkoluuloja ja -asenteita ihmisten väliin estämään normaalia kommunikaatiota. Haluan, että molemmat kieliryhmät viihtyvät täällä.Tilastot, numerot. Blogi on nauttinut tähän mennessä tasaisesti lukijamäärän kasvusta. Kevät-talvella on tapahtunut suuri nousu lukijamäärissä. Noin 150-450 yksityistä kävijää päivässä ja noin 500-1050 sivukatselua päivässä. Noin 6000-6800 yksitäistä kävijää ja noin 16 000-17 000 sivukatselua kuukaudessa, vaikka keväällä olen aika vähän postauksia tehnyt ja sen ansiosta on pieni lasku touko-kesäkuussa tapahtunut. Aurinko on osa syynä siinä, ihmiset ovat ulkona. En ole itse ollut kovin aktiivinen etsimään uusia nettituttuja, koska minulla ei ole siihen aikaa. Se aika, mitä netissä olen, panostan omaan postaukseen. Blogille on tärkeät linkitykset ja kiitos blogilistoille, mihin Lautasellesi on päässyt! Vastavuoroisesti olen ottanut ne blogit omalle blogilistalle. Tilastoja pitää katsoa myös reseptien lukumäärän valossa, koska siitä tulee hakupinta netissä. Olen pystynyt kuitenkin todella vähän tekemään postauksia 3 vuoden aikana (354). Olen huomannut, miten monet blogit tekevät yhdessä vuodessa saman verran postauksia. Silti blogi on ollut muutaman kerran Etsi Resepti Top10:ssa ja TOP100 listan alkupuolella. Olen ymmärtänyt myös sen, että voin nostaa postauksien määrällä lukijamäärät huimaan nousuun, mutta jostain syystä on tullut halukkuus luoda jotain uutta ja panostaa harkittuun parempaan elämänlaatuun, mitä hyvä ruoka ehdottomasti edustaa.Hyvä, tavalla tai toisella menen tästä eteenpäin. Kiitos lukijat, että olette olemassa! Alkaa blogin uusi vuosi. Eletään päivä ja ruokaresepti kerrallaan.

Voisula

P.S. Kuvat: luontokuvat Espoon Keskuspuistosta, kuva Ramsayn kirjasta nojatuolissa, Food Labin kuvat 4.6 haastattelusta. Food Labin ovella mainos Caesarleivästä. Se oli minun ehdotettu idea FL:lle.

***

EST 13.6.2013 täidab Lautasellesi - Sinu taldrikule toidublogi 3 aastat. Olen eelmised aastad innustunult teinud sünnipäevapostitusi, aga sellel aastal on sônad veidi kadunud. Môtlesin juba jätta kogu blogi sünnipäeva vahele, aga siis otsustasin midagi kirjutada. Ma ei ole viimasel ajal kuigi seltskondlik olnud. Olen rohkem oma turvalises koores môtisklenud ma elust ja blogist. Olen pidevalt kôikunud blogiga ja otsustanud juba selle lôpetamist, sest mingi rahulolematus on vallanud mind. Tahaksin kôike uut moodi teostada, aga minul ei ole selleks piisavalt resursse praegusel hetkel kasutuses. Olen rutiinist jätkanud blogi pidamist, blogi kaudu tuleb huvitavaid koostööpakkumisi ja muidu saan aru, et ühenduse vôtmine pôhineb blogi lugejahulgale ja aktiivsusele. Kindlasti huvitab ka blogi kakskeelsus ja môlema keelepiirkonna lugejate püüdmine. On suure töö taga hankida tähelepanu toidublogiga Soomes sadade toidublogide hulgast ja sellegi pärast on jäänud radikaalne otsus blogi lôpetamisest tegemata, kuigi tagasi vaadates otse öeldes on häbi, kust on alustatud. Hästi, saan aru, et peab endale armulik olema ja aktsepteerima tôsiasja, et kusagilt peab alustama. Sellel alal kui ole käsikirja ja tarkus kasvab tegemise käigus.

Minu vaikuse teine suur pôhjus on see, et olen pannud jooksukingad jalga ja läinud Espoo Keskparki jooksule. Jooksmine on parim ”toit” ajudele. Värskete nägemustega on hea tulla tagasi kööki ja arvuti taha.Kolmas pôhjus on see, et olen viibinud heas seltskonnas ja Gordon Ramsay’i kodukokakoolis, ehk teisiti öeldes lugenud kevade ja suve alguse jooksul tema kokaraamatut Kokanduse kunst. Olen saanud oma ema ôpetustele kaasaegset dimensiooni ja minu arust Soomes pakutavatest kaasaja tv ja trendikokkadest on Ramsay vähemalt minu jaoks kindlasti üks parimaid.

Kôik ei ole nii vaikne nagu väljapoole näitab. Blogi kulissides on aktiivset elu. Blogi on saanud mitmeid ühenduse vôtmisi, millest on arenenud huvitavaid projekte nagu näiteks UNWomeni poolt korraldatud heategevusüritus Nälga vôidakse vôita, kus korjati rahaa arengumaade naispôllumajandustootjatele. Olen praegu Food Labi üks Vip-arendaja. S-rühm testib ja arendab Food Labis klientidega oma uusi restoranikonsepte, olen lugenud esimese raporti ja käinud andmas 4.6.2013 intervjuud. Huvitav on näha protsessi, kuidas suur jaemüügi ja teenindussektori vôrgustik arendab uusi tulevikurestorane.Blogi on liitunud STT (Soome Uudisteagentuuri) jaotuslistile ja saab esimeste hulgas uudiseid toiduainetetööstusest ja uudistoodetest. Nii blogi lugejad pääsevad esimeste hulgas neid lugema. Minu meelest see on STT:lt eriti innovatiivne suhtumine jagada uutiseid ka sotsiaalse meediaga. See osutab üha rohkem, kui suur osa sotsiaalsel meedial on suures meedias. Eestikeelsete lugejate ees pean vabandama sellepärast, et uudised on ainult soome keeles. Blogi teeb koostööd ka videovôrgustiku Be On’ga ja nende toodetud videoreklaame näeb blogi kôrvalpalgis värskendamas blogi lugejate meelt.Soome eestlasena on jälle ja jälle konsulteerinud nii Eestist tulnuid ühendusevôtte, mis puudutavad Soomet ja vastupidi. Sellest ei pääse ma oma tausta poolest vabaks ja hea niimoodi. Meeleldi aitan oma poolt looma toidukultuurisilta lahe üle, et kaks kultuuri, soome ja eesti, läheneksid veel rohkem teineteisele. Kuigi lähestumist on juba kiiduväärselt toimunud, on siiski suur töö veel teha, sest elatakse veel mingis II Maailmasôja järellaines ja alles ôpitakse normaalset kahe maa vahelist läbikäimist. Mida paremini ôpitakse teist osapoolt tundma, seda vähem on eelarvamusi inimeste vahel takistamas normaalset suhtlemist. Soovin, et môlematel keelerühmadel on siin meeldiv olla.Statistikat, numbreid. Blogi on nauttinud siiamaani ühtlaselt lugejatehulga kasvust. Kevad-talvel on olnud suur tôus. Umbes 150-450 üksikut lugejat päevas ja umbes 500-1050 lehekülje vaatamist päevas. Umbes 6000-6800 üksikut lugejat ja umbes 16 000-17 000 lehekülje vaatamist kuus, kuigi kevadel olen vähe postitusi teinud ja väike langus mai- juunikuus on olnud. Üks süüdlane väljas paistev päike, inimesed on väljas. Ma ei ole ise kuigi aktiivne olnud otsima uusi netitutvusi, sest minul ei ole selleks aega. See aeg, kui internetis olen, keskendun oma postitusele. Blogile on tähtsad lingitused ja suur tänu blogilistidele, kuhu Sinu taldrikule blogi on pääsenud. Vastutasuks olen vôtnud need blogid oma blogilistille. Statistikat peab vaatama ka retseptide hulga valguses, sest sellest moodustub otsingupind netis. Olen suutnud siiski väga vähe postitusi teha, kolme aasta jooksul 354. Olen tähele pannud, kuidas môned blogid teevad ühe aasta jooksul samapalju postitusi. Siiski blogi on olnud môned korrad Etsi Resepti Top10:s ja TOP100 nimekirja algupooles. Olen aru saanud ka sellest, et vôin tôsta postituste hulgaga lugejahulgad suure korguse poole, aga mingipärast on tulnud soov luua midagi uut ja keskenduda läbimôeldud paremale elu kvaliteedile, mida hea toit kindlasti on.Hästi, kuidagimoodi kindlasti lähen siit edasi. Suur tänu lugejad, et olete olemas! Algab blogi uus aasta. Elame päeva ja toiduretsepti korraga.

P:S: Pildid: looduse pildid Espoo Keskpargist, pilt Ramsay raamatust tugitoolis, Food Labi pildid 4.6 intervjuu päeval tehtud. Food Labi uksel oli reklaam Caesartäidisega leivast. See oli minu pakutud idee FL:lle.

Voisula

4 kommenttia:

 1. Onnea blogin vuosipäivän johdosta!
  Blogia aloittaessa ei tosiaankaan tiedä minkälaiseksi se muodostuu ajan kuluessa.
  Kun minä blogia aloittaessa kannoin blogiini puikot ja koukut niin sinä kannoit padat ja pannut.
  Mielenkiintoisia ovat olleet reseptisi sekä asiapitoiset postauksetkin.
  Olemme päässeet monenlaisille ruokakutsuille mukanasi.
  Antoisia ja inspiroivia hetkiä keittössäsi!
  P.s. omenaletuista on tullut perheellemme juhannustraditio. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun omenaletuista on tullut teidän perheen juhannustraditio. Kiitos teille!

   Poista
 2. Onnea 3 vuotiaalle blogille! Myös minun blogini täytti kesäkuun alussa kolme vuotta, mutta en ole vielä ehtinyt noteerata asiaa mitenkään. Hyvää syy leipoa siis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea itsellesi myös! Ei jaksa noteraata enää blogin syntymäpäiviä, kaikki se työ on muuttunut niin arkiseksi.

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...