perjantai 10. toukokuuta 2013

Haudutettu vasikanliha vaniljaisessa viinikastikkeessa – Hautatud vasikaliha vanillises veinikastmes



En jaksa kirjoittaa, miten joskus minulla ideat voivat jalostua, mikä on ajatuksien kulku? Voin kertoa vaan sen, että näin kerran televisiosta, että tarjottiin vasikanlihaa, mikä oli maustettu aidoilla vaniljasiemenillä. Ohjelma oli sen verran oudosti kuvattu, ettei ei ollut lainkaan kuvaa siitä, minkä näköinen annos oli? Vasikanliha ja vaniljasiemenet kuulostivat niin provosoivalta ja kiinnostavalta. Se jäi päähäni soimaan. Minulla oli kotona Stockmannilta ostettuja Madagaskarin vaniljatankoja ja kevät-talvella avattiin meille uusi lähikauppa, missä oli avajaistarjoksusessa vasikanlihaa. Ostin sitä ja pistin pakastimeen odottamaan valmistamista.

Helatorstaina oli minulla aikaa kokeilla, miten voisin valmistaa vasikanlihaa vaniljasiemenillä maustettuna. Menin kokonaisuudesta hakemaan Äitienpäivän merkeissä hentoa ruokaa, mutta lopputulos tuli niin mustavalkoinen, suoraviivainen ja maskuliininen. En voi sanoa muuta kuin sitä, että pakko oli mennä luovasti prosessin kanssa mukaan ja taikoa kokonaisuudesta makuyhdistelmän, mitä kelpaa syödä. Kelpaa syödä?! Lopputulos oli parasta, mitä olen ikinä valmistanut. Se ylitti arkipäivän rajat ja tarjoa ylellisen hetken niille ihmisille, jotka rohkeasti uskaltavat tavoitella makuja peruspöperöiden ulkopuolelta. Vaikka lopputulos visuaalisesti tuli mitäänsanomaton, tummaa ja vaaleaa, ajattelin, ettei aina pidä olla ruoka-annos kuin lasten kuvakirjasta.

Vasikanliha tuli pehmeä ja murea. Timjamilla maustettu rasvainen mascarpone sopii erityisen hyvin kokonaisuuden kanssa ja tuo raikkautta ruokaan. Paahdetut punajuuret tulivat hyviä. Ja se sakea kastike, millä on voimakas maku, yhteen on keitetty kaikkien ainesosien makukokonaisuus, taustalla vivahde vaniljaa omalla pehmeällä maulla. Erinomaista.

Seuraavassa postauksessa tulevat paahdettujen punajuurien ja timjaminmakuisen mascarponen resepitit.

2 annosta
Valmistus noin 2 tuntia

500 g vasikanlihaa
2 rkl vehnäjauhoja
rouhittua mustapippuria
rouhittua valkopippuria
rouhittua viherpippuria
suolaa
oliiviöljyä
voita
2 dl punaviiniä
2 ½ dl portviiniä
½ vaniljatangon siemeniä + ½ vaniljatanko
2 pientä salottisipulia kuorittuna ja paloina
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja mursakattuna
noin 28 g Knorrin naudanlihan annosfondia
sokeria
1 laakerinlehti
timjamioksia

Huuhtele vasikanliha veden alla ja kuivaa se talouspaperin arkilla (painaa paperia lihan päällä, vesi imeytyy paperiin). Leikkaa lihasta aika isot samankokoiset palat.

Kaada lautaselle vehnäjauhot, sekoita joukkoon vähän suolaa, jauhettua valko-, viher- ja mustapippuria. Ota pala lihaa, ripottele sormilla lihan pinnalle jauhoja ja hiero sitä ohut kerros tasaisesti lihaan pintaan. Tee kaikkien lihapalojen kanssa samalla tavalla. Ruskista lihaa kuumalla pannulla voissa ja öljyssä molemmin puolin ja siirrä liha kattilaan. Kaavi puulastalla pannulta palanut töhnä pois. Huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi kattilaan lihan päälle. Vettä on hyvä olla sen verran, että lihapalat ovat juuri ja juuri veden peitossa. Kun vesi alkaa kuplia, kuori reikäkauhalla vaahto pinnalta pois. Lisää puna- ja portviini, sipuli ja valkosipuli, ripauksia jauhettua valko-, viher- ja mustapippuria, laakerinlehti, Knorr annosfondi ja ripaus sokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla.

Halkaise pitkittäin vaniljatanko veitsen terällä ja kaavi veitsellä siemenet ulos, lisää siemenet ja vaniljatanko kattilaan ja sekoita joukkoon.

Hauduta lihaa ja lisää tarvittaessa vettä, mutta seuraa, että liemi pysyy sakeana ja liha on liemen peitossa. Hauduta lihaa noin 1 tunti ja 45 minuuttia kunnes liha on kypsä ja murea. Kypsymisen puolessa välissä ota vaniljatango pois liemestä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kastikkeen maulla pitää olla syvä, vahva, tasapainoinen ja sillä pitää olla taustalla etäinen vaniljan pehmeä maku.

Siivilöi kastike. Tarjoile lihaa ja kastiketta keitetyn riisin, paahdettujen punajuurien ja timjami-mascarponen kera. Koristele annos timjamioksilla.

***

Ma ei jaksa kirjutada, kuidas minu ideed mônikord vôivad areneda? Kuidas môtted jooksevad? Vôin öelda ainult seda, et nägin ükskord televiisorist, kuidas serveeriti vasikaliha, mis oli vanilliseemnetega maitsestatud. Saade oli nii imelikult salvestatud, et isegi ei näidatud missugune see portsjon oli? Vasikaliha ja vanilliseemned kôlasid nii provotseerivalt ja huvitavalt minule, et see jäi minu pähe helisema. Minul oli kodus Helsingi Stockmannist ostetud Madagaskari vanillikaunu ja kevad-talvel avati meile uusi lähipood, kus oli avamise puhul jälle sooduspakkumisega vasikaliha. Ostsin vasikaliha ja panin selle ootama sügavkülma valmistamist.

Neljäpäeval kui Soomes tähistati Taevaminemisepüha, vôtsin ette ja proovisin, kuidas valmistada vasikaliha vanilliseemnetega. Üritasin küll emadepäeva puhul valmistada sellest pehmet ja ôrna rooga, aga lôpptulemus tuli nii mustvalge, otsejooneline ja maskuliine. Ei vôi öelda muud midagi, kui seda, et peab loovalt protsessiga kaasa minema ja vôluda tervikust välja maitsekooslusi, mida kôlbab süüa. Kôlbab süüa?! Lôpptulemus oli parim, mida olen kunagi valmistanud. See ületas argipäeva piirid ja pakub luksuslikke hetki neile inimestele, kes julgevad taotleda maitse-elamusi väljastpoolt argipäevasi toite. Kuigi lôpptulemus visuaalselt tuli mitte midagi ütlev, tume ja valge, môtlesin, et alati peagi toit taldrikul välja nägema kui laste pildiraamatust.

Vasikaliha oli pehme ja mure, tüümiamiga maitsetud rasvane mascarpone sobis eriti hästi toiduga ja tôi ürdist värskust. Röstitud peedid olid head. Ja see paks kaste, tugev maitse, kôikide aineosade maitsetervik, taustal nüanss pehmet vanillit. Suurepärane.

Järgmises postituses röstitud peetide ja tüümianimaitselise mascarpone retseptid.

2 portsjonit
Valmistus umbes 2 tunti

500 g vasikaliha
2 rkl nisujahu
jahvatatud musta pipart
jahvatatud valget pipart
jahvatatud rohelist pipart
soola
oliiviôli
vôid
2 dl punast veini
2 ½ dl portveini
½ vanillikauna seemneid + ½ vanillikaun
2 väikest shalottisibulat kooritult ja tükkidena
2 küüslaugu küünt koorituna ja purustatuna
umbes 28 g Knorri loomaliha portsjonifondi
suhkrut
1 loorberileht
tüümianioksi

Loputa vasikaliha vee all ja kuivata se majapidamispaberiga kuivaks (vajuta paberit liha peal, vesi imbub paberisse). Lôika lihast suuremad samasuurused tükid.

Kalla taldrikule nisujahu, sega hulka veidi soola, jahvatatud valge-, roheline- ja mustpipar. Vôta tükk liha, raputa sôrmedega liha peale jahu ja hôôru jahu liha pinnale ôhuke kord jahu. Tee kôikide lihatükkidega samamoodi. Pruunista liha kuumal pannil vôi-ôlisegus môlemalt poolt ja tôsta lihatükid potti. Kraabi puulaastuga üleliigne pôlenud tahm pannilt ära, loputa panni veega ja kalla vesi potti liha peale. Vett peab oli just nii palju, et liha on vee all. Anna veel tôusta keema ja koori vahukulbiga vaht pealt ära. Lisa punane- ja portvein, sibul ja küüslauk, veidi jahvatatud valget-, rohelist- ja musta pipart, loorberileht, Knorr portsjonifondi ja veidi suhkrut. Anna haududa madalal temperatuuril kaane all.

Lôika pikuti vanillikaun lahti ja kraabi noateraga seemned välja. Lisa seemned ja vanillikaun potti ja sega leeme hulka.

Hauta liha ja lisa vajaduse korral vett, aga jälgi, et leem püsiks paksuna ja liha on leeme sees. Hauta liha umbes 1 tund ja 45 minutit kuni see on küps ja mure. Küpsemise poole peal tôsta vanillikaun leemest välja. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kastme maitse peab olema sügav, tugev, tasakaalukas ja sellel peab olema kauge vanilli pehme maitse.

Kurna kaste. Serveeri liha ja kastet keedetud riisi, röstitud peedi ja tüümiani-mascarponega. Kaunista tüümianiokstega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...