maanantai 28. toukokuuta 2012

Ankka-sitrushedelmäsalaatti - Pardi-sitruspuuviljasalat



Ankan liha on yllättävän raskasta ja täyttävää syötävää, siksi runsas salaattipeti ja sitrushedelmän lisäys keventävät tuhdin lihan syömistä. Mielestäni rosmariini sopii yrttinä erittäin hyvin salaatin mausteeksi. Appelsiini ja punasipulikin sopivat erinomaisesti yhteen ja sipuli antaa ripauksen lisäpotkua kokonaisuudelle. Ankka-sitrushedelmäsalaatti voi olla kesäpöydän alkuruoka, mutta voi olla ihan vapaasti kauniin kesäpäivän lounas-salaatti. Katso myös ohje Paistettu ankanrinta ja appelsiinikastike.

4-6 annosta
Valmistusaika 40 minuuttia

2 x 300 g ankan rintafileetä
suolaa
kasviöljyä
kuivattua tai tuoretta rosmariinia
rouhittua mustapippuria
1-2 appelsiinia
1 verigreippi
1 pieni punasipuli
1 pkt / 200 g Murciana mix salaattia (sisältää mini romaine’n ja mini cresta’n)

Kastike:
lihan lientä
verigreipin mehua
ripaus sokeria
suolaa
rouhittua mustapippuria
hienonnettua tuoretta rosmariinia tai kuivattua rosmariinia

Huuhtele salaatti ja leikkaa siitä poikittain isot palat. Linkoa salaatin palat ja aseta ne isolle tarjoilualustalle. Leikkaa veitsellä appelsiineilta kannat pois sekä sen jälkeen leikkaa niiltä kuori. Leikkaa hedelmälihasta poikittain viipaleet. Leikkaa veistellä verigreipin kannat pois sekä kuori, mutta leikkaa kalvojen välistä hedelmälihasta sektorit. Purista kalvopalasta kaikki mehu talteen kuppiin, missä sekoitat kastikkeen. Kuori myös punasipuli sekä leikkaa siitä ohuet viipaleet.

Paista ankan rintafileet. Kuumenna kasviöljy isolla pannulla, lisää rosmariinioksia, suola ja pippuri sekä anna hetken ajan öljyllä maustua. Leikkaa rintapaloista rasva pois ja tarkista, että rinnat on kynitty huolellisesti. Paista rintapaloja keskikuumalla pannulla kannen alla nahkapuoli ylöspäin 6-8 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä palat ympäri ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes liha on punertavaa. Lisää fileille vielä suolaa. Ota lihat pannulta pois ja laita ne uunipelille, millä on leivontapaperi sekä nosta ne uunin ylätasolle grillivastuksen alle 5 minuutiksi (uunin lämpö 225 astetta). Nosta uunipelti ulos ja rintafileet leikkuulaudalle. Anna niillä siellä hieman jäähtyä. Ota lihaliemi leivontapaperilta talteen kuppiin, missä sekoitat kastikkeen.
Lisää muutkin kastikkeen aines-osat kuppiin, missä on jo mehu ja lihaliemi sekä sekoita kaikki keskenään.

Leikkaa ankanfileistä poikittain viipaleet sekä aseta ne tarjoilualustalle salaatin päälle. Aseta myös sitrushedelmäpalat sekä sipuliviipaleet salaatille. Valuta kastiketta kaiken pinnalle. Koristele rosmariinilehdillä. Tarjoile heti.

***

Pardi liha on üllatavalt raske ja kôhtutäitev toit, sellepärast salat ja sitruspuuviljalisand sellega kergendavad liha söömist. Minu arust rosmariin ürdina sobib väga hästi salati maitseaineks. Apelsin ja punane sibul sobivad suurepäraselt kokku ja sibul annab veidi lisahoogu terviklikule. Pardi-sitruspuuviljasalat vôib olla suvelaua eelroog, aga vôib olla väga vabalt ka suvepäeva lôunaroog. Vaata ka retsepti Praetud pardirind ja apelsinikaste.

4-6 portsjonit
Valmistusaeg 40 minutit

2 x 300 g pardi rinnafileed
soola
taimeôli
kuivatatud vôi värsket rosmariini
jahvatatud musta pipart
1-2 apelsini
1 verigreibi
1 väike punane sibul
1 pakk / 200 g Murciana mix salatit (sisaldab mini romaine’t ja mini cresta’t)

Kaste:
lihaleent
verigreibi mahla
veidi suhkrut
soola
jahvatatud musta pipart
peeneks hakitud värsket rosmariini vôi kuivatatud rosmariini

Loputa salat vee all ja lôika sellest pôigiti suured tükid. Kuivata salatitsentrifuugis üleliigne vesi välja ja aseta tükid suurele serveerimisealusele / vaagnale. Lôika noaga apelsini otsad ära ja selle järel lôika koor ära. Lôika puhtast viljalihast pôigiti viilud. Tee verigreibiga sama moodi, aga lôika greibilihast kelmude vahelt sektorid. Pressi kelmutükist mahl välja kaussi, kus segad salatikastme. Koori sibul ja lôika sibulast ôhukesed viilud.

Prae pardifileed. Kuumuta taimeôli suurel pannil, lisa rosmariinioksad, sool ja pipar ning anna ôlil veidi maitsestuda. Lôika rinnafileedelt rasv ära ja kontrolli, et rinnat on nüpitud sulgedest hoolikalt puhtaks. Prae rinnafileesid kaane all keskmisel kuumusel nahapool ülespidi 6-8 minutit vôi kuni need on kuldpruunid. Pööra lihatükid ümber ja prae veel 10 minutit vôi kuni liha on punerdav. Vôta liha pannilt ära ja tôsta ahjuplaadile, millel on küpsetuspaber. Tôsta ahjuplaat ahju ülemisele kôrgusele elektriküttekeha alla ning anna fileedel röstida 5 minutit nahapool küttekeha pool (ahju temperatuur 225 kraadi). Tôsta plaat ahjust välja ja fileed lôikelauale. Anna hetke jahtuda.

Kalla küpsetuspaberil olev lihaleem kaussi greibimahla hulka. Lisa ka teised kastme koostisained ning sega kaste valmis.

Lôika fileest pôigiti viilud ja aseta need salati peale. Aseta ka sitrus- ja sibulaviilud salatile. Tôsta lusikaga kastet salati peale. Lôpuks kaunista rosmariinilehtedega. Serveeri kohe.

6 kommenttia:

  1. Kyllä on mehukkaan mehevän näköistä ankkaa.
    Energistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä mehevää, mutta jos haluaa täysin kypsää lihaa, silloin pitää antaa lihalla vaan kypsyä enemmän. Kaunista viikonloppua!

      Poista
  2. Mmm nam!! Harvoin olen syönyt ankanlihaa, mutta se oli kuitenkin hyvä! Vahva makuinen muistakseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minakin olen aika harvoin syönyt ankkaa. Sitä ei ole Suomessa kovin usein myynnissä ja se on aika kallista. Joo, kyllä, sillä on oma vahva ankanlihan maku. Minä tykkään. Kaunista viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Part paistab võrratu küpsusastme saavutanud olevat! Ma armastan pardiliha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli küll hea välja. Minule meedlib ka pardiliha, kuigi seda on harvem müügil ja see on üsna kallis Soomes. Ei ole igapäevane toit.

      Tahaks lisada nendele, kellele ei meeldi roosa liha, et lôikelaual valgus lihast punane leem välja ja liha jäi meeldivalt roosa. Se ei olnud sitke. Kui ei meeldi selline roosa liha, siis vôib liha kauem küpsetada pannil ja ahjus.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...