perjantai 10. helmikuuta 2012

Karamellisoidut vihannekset (vege) - Karamelliseeritud köögiviljad (vege)


FIN

Kun haluat, että herneet jäävät kevätvihreiksi, silloin lisää ne pannulle karamellisoitumisen loppuvaiheessa. Minulla tulivat armeijanvihreät herneet, koska laitoin kaikki vihannekset yhteen aikaan paistinpannulle, mutta mielestäni näin tuli herneille erittäin hyvä maku. Ne olivat kuin pienet makupommit hampaiden alla.

Karamellisoi vihanneksia kahdessa eräässä isolla paksupohjaisella paistinpannulla tai kahdella pannulla samaan aikaan, koska näin on vihanneksilla enemmän tilaa pannulla ja ne karamellisoituvat paremmin.

2-4 annosta

Valmistusaika yhteensä noin 30 minuuttia + vihannesten jäähtymisen aika

4 isoa porkkanaa
4 keskikokoista palsternakkaa
4 keskikokoista yleisperunaa
200 g pakasteherneitä
voita
oliiviöljyä
merisuolaa
tuoretta tai kuivattua timjamia
tuoretta tai kuivattua oreganoa
ripaus rouhittua mustapippuria
loraus valkoviinietikkaa
noin 1 tl sokeria yhdelle pannulle

Ensiksi kuori ja keitä suolalla maustetussa vedessä vihannekset (paitsi herneet), valuta ne ja jätä jäähtymään. Parasta on kun ne ovat jääkaapissa yön yli.

Paloittele vihannekset ja keitä herneet suolalla maustetussa vedessä.

Laita isolle paksupohjaiselle paistinpannulle nokare voita ja loraus öljyä ja kun se on kuuma, lisää yrtit, pippuri ja merisuola. Anna mauilla maustaa rasvaseos sekä lisää loraus valkoviinietikkaa. Sekoita seosta ja anna etikalla hyörystyä. Lisää pannulle vihannekset sekä kypsennä niitä keskikuumalla pannulla muutaman minuutin. Ripottele vihanneksien päälle sokeria ja kääntele niitä pannulla. Anna vihanneksilla karamellisoitua kunnes ne kiilto tulee vihanneksien pinnalle ja ne ovat saaneet miellyttävän kullanruskean sävyn.

Tarjoile Paahdetun broilerin kanssa (edellinen postaus).

++++

EST

Kui sa tahad, et herned jäävad kevadrohelist värvi, siis lisa need praepannile köögiviljade karamelliseerimise lôpupoole. Minul tulid armeerohelised herned, sest panin need köögiviljadega samal ajal pannile, aga minu meelest nii tuli hernestele eriti hea maitse. Need olid nagu väiksed maitsepommid hammaste all.

Karamelliseeri köögivilju kahes osas paksu pôhjaga praepannil vôi kahel pannil samaaegselt, nii on köögiviljadel rohkem ruumi pannil ja need karamelliseeruvad paremini.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg kokku umbes 30 minutit + köögivilja jahtumise aeg

4 suurt porgandit
4 keskmise suurusega pastinaaki
4 keskmise suurusega söögikartulit
200 g sügavkülmutatud herneid
vôid
oliiviôli
meresoola
värsket vôi kuivatatud tüümiani
värsket vôi kuivatatud punet
veidi värskelt jahvatatud musta pipart
veidi valgeveiniäädikat
umbes 1 tl suhkrut ühe panni kohta

Köigepealt koori ja keeda soolaga maitsestatud vees köögivili (välja arvatud herned), kurna need ja jäta jahtuma. Kôige parem on kui need on külmkapis ühe öö.

Tükelda köögivili ja keeda herned soolaga maitsestatud vees.

Pane suurele paksupôhjalisele pannile tükk vôid ja lonks ôli ja kui se on kuum, lisa ürdid, pipar ja sool. Anna neil maitsestada rasvasegu ning lisa lonks valgeveiniäädikat. Sega maitsesegu ja anna äädikal aurustuda. Lisa köögiviljad ja prae neid keskmise kuumusega pannil môned minutid. Raputa köögiviljade peale suhkrut ja sega ettevaatlikult köögivilju. Anna neil karamelliseeruda kuni pinnale tuleb läige ja need on meeldivalt kuldpruunid.

Serveeri Röstitud broileriga (eelmine postitus).

4 kommenttia:

  1. Paljon kivoja ohjeita sulla viime aikoina.
    Hienoa helmikuuta!

    VastaaPoista
  2. Hei Omenaminttu! Kiitos sinulle! Olen valmistanut paljon eestiläistä ja suomalaista ruokaa ja se peruna, possu, silakka, mustapippuri, laakerinlehti ja suola kiintiö on tullut vähäksi aikaa täyteen. Olen ostanut kasan keittökirjoja ja haluan niitä nyt käyttää mm. sitä, missä olit asiaantuntijana mukana. Hienoa helmikuuta myös sinulle.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköistä :-) Olen haaveillut jo pidemmän aikaa jostakin tämäntapaisesta kasvissekoituksesta, juurikin sellaisesta missä on ripaus makeutta mukana. Nam!

    VastaaPoista
  4. Hei Mimosa! Kiva, me tykkäämme myös sellaisesta ruoasta, missä on ripaus makeutta! Kiva kun tulit käymään täällä, löysin sinun ihanan värikkään blogin. Kävin sitä pari kerta etsimässä, mutta tuli joku kirjaudu sisään ilmoitus. Sinun blogi on niin piristävä!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...